Voda u Novom Selu nadolazi

Voda u Novom Selu nadolazi

NOVO SELOSituacija u Novom Selu kod Niša, gde podzemne vode ugrožavaju oko 150 kuća, pogoršava se posle ove kiše, tvrde meštani. Kažu da je nivo vode tokom noći porastao za 10-ak centimetara i tvrde da su pumpe iz firme „Fripak“, kojoj je, zato što već duže vreme ne radi, interventno puštena struja baš zbog ispumpavanja, radile samo do sinoć u 17 sati. To potvrđuje i gradski većnik zadužen za vanredne situacije Žarko Ranković. Ranković tvrdi da JKP „Naissus“ treba da instalira dve jače pumpe, ali da je za to potrebno obezbediti tehničke uslove.

Oko 150 domova u Novom selu ugroženo je zbog izlivanja podzemnih voda. Meštani tvrde da se nivo vode svakodnevno povećava. Nekima je voda ušla u dvorišta i podrume, a nekima čak preti da pređe i kućni prag. Meštani tvrde da pumpa koja je u Fripaku uključena sinoć prestala da radi.

Gradski većnik zadužen za vanredne situacije Žarko Ranković potvrdio je da se pumpa pokvarila, ali dodaje da se radi na pronalaženju rešenja za podzemne vode. Jedno od tih rešenja je uključivanje dve jače pumpe koje bi u Firpaku trebalo da instalirijau ljudi iz Vodovoda. Dodaje da za to treba vremena, jer je neophodno stvoriti tehniček uslove: struju, prilaz, obezbeđenje objekta…. Takođe, potrebno je da se izgradi spojnica za odvođenje vode u kolektor, a onda da se prebaci u Nišavu.

Podzmene vode preplavile su i industrijsku zonu u Donjem Međurovu. Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković potvrdio je da su i iz dve južnokorejske kompanije koje tamo imaju pogone stigla upozorenja da bi zbog nadolazeće vode moglo biti ugroženo poslovanje.