Vode se povlače

poplave rekaHidrološka situacija u Srbiji se smiruje i prema poslednjim izveštajima jedino je zabeležen mali rast na Jablanici koja je priotoka Južne Morave, kao i u donjem delu Toplice.

Taj porast koji je Toplica tokom noći beležila u gornjem toku na teritoriji opština prokuplje i Kuršumlija sada ide ka Doljevcu. Opštinski štab je kritični deo kod sela Šarlinac zaštitio privremenim nasipom u dužini od 500 metara. Kaže za Zonu plus načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović.

Na ostalim rekama stanje je stabilno. Južna Morava je u nivou redovne odbrane od poplava, bez posebnih izlivanja, a prati se kako će voda iz Toplice uticati na Moravu.
U novim poplavama u Srbiji se pod vodom našlo više od 6.000 hektara zemljišta, ali šteta u stočarstvu nije velika jer su životinje bile evakuisane na vreme. Ministarka poljoprivrede ističe da će država pomoći poljoprivrednicima i da će Komisija od danas na terenu vršiti procenu štete.
U Arilju je 80 odsto poplavljenih njiva pod malinama. U Lučanima su štete uglavnom bile na njivama od bujičnih tokova koji su naneli pesak, šljunak i kamen, ali pošto nema hemijskih materija, zemljište će moći da se privede nameni. U Kraljevu, Trsteniku i Vrnjačkoj banji poplavljene površine uglavnom bile pod pšenicom – oko 40 odsto, 10 odsto je činilo krmno bilje, a 50 odsto zemljište pripremljeno za setvu.