VOJNA BOLNICA NIŠ OBELEŽILA DAN VOJNIH VETERANA (VIDEO)

VOJNA BOLNICA NIŠ OBELEŽILA DAN VOJNIH VETERANA (VIDEO)

Polaganjem venaca na spomenik žrtvama pegavog tifusa i ranjenim borcima s početka Prvog svetskog rata Vojna bolnica Niš obeležila je Dan vojnih veterana. Četvrtog decembra pre 110 godina potpisano je primirje između Kraljevine Srbije i saveznika s jedne strane i Otomonaskog carstva. Pripadnici Vojne bolnice vence su položili i na spomenik prvom upravniku dr Vladanu Đorđeviću.

Ovo je dan kada se podsećamo svih onih koji su poginuli za slobodu naše otadžbine, ali i onih koji su preživeli i koji su u pravo vreme imali hrabrost i snagu da ponude svoje živote otadžbini, kaže upravnik Vojne bolnice Niš pukovnik dr sci.med Veljko Milić.

Inače je to znak primirja za Prvi balkanski rat kada su saveznici Kraljevine Srbije , Crne Gore, Bugarske i Grčke s jedne strane i Otomanskog carstva s druge strame kao poražene sklopile primirje. Tada je 400.000 boraca dobilo status vojnih veterana. Od tada do danas proteklo je 110 godina, a mi slavmo u čast njihovih podviga, kaže profesionalni pripadnik Vojske Srbije desetar Sonja Georgijev.

Spomenik žrtvama pegavog tifusa u Prvom svetskom ratu podignut je u maju 1915. godine. Lekari su ga podigli svojim pacijentima. Spomenik je zaštićeno kulturno dobro i u toku ove godine, uz suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, zamenjena je ograda oko spomenika. Pripadnici Vojne bolnice položili su vence i na spomenik prvom upravniku dr Vladanu Đorđeviću.

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com