„Vraćena“ odeljenja za dve gimnazije i tri srednje škole

„Vraćena“ odeljenja za dve gimnazije i tri srednje škole

probni test iz matematikeMinistarstvo prosvete odustalo je od smanjivanja broja odeljenja u pet niških srednjih škola, kaže gradonačelnik Niša Zoran Perišić. Kao razlog za ukidanje odljenja u srednjim niškim školama, naveden je i drastično manji broj đaka koji ove godine u Nišu završava osnovnu školu.

Odluka Ministarstva prosvete da planom upisa u srednje škole za narednu školsku godinu ukine odeljenja u dve niške gimnazije, “Svetozar Marković” i “9. maj”, ali i u nekim srednjim školama je promenjena. Gradonačelnik Niša kao dobru vest saopštava da su odeljenja „vraćena“ u pet škola. Ranije je to učinjeno za srednju elektrotehničku,  a sada i za dve gimnazije , srednju medicinsku i ekonomsku školu.

Naša inicijativa i rad na tome da se sagleda na pravi način ono što je potrebno našim đacima je uspela. Međutim, realnost je nešto što zabrinjava. A to je podatak da recimo, Kraguejvac, koji je duplo manji od Niša, ove godina ima za 300 više đaka koji će završiti osmi razred, kaže Zoran Perišić.

perisic goricaNiš se ove godine suočava sa manjim brojem učenika koji završavaju osmi razred. Tako je na probu male mature izašlo oko 2.500 osmaka, za oko stotinu manje nego prošle godine, što je i bio razlog za smanjenje broja odeljenja u srednjim školama.

Perišić ističe da je pronatalitetna politika nešto na šta i Niš, ali i Srbija mora da obrati posebno pažu, ne samo narednih godna, već decenija.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com