
Vreli dani, pokvareni zalogaji
Visoke temperature, nepažljivo čuvanje i priprema hrane mogu biti recept za – ozbiljno trovanje! Namirnice koje svakodnevno kupujemo i jedemo, posebno leti, mogu biti opasne ako nisu pravilno čuvane ili termički obrađene. U letnjim mesecima obično raste broj slučajeva trovanja hranom.
Toplo vreme, sunce i duži boravak napolju su idealni uslovi za odmor ali i savršeno tlo za razvoj bakterija u hranu. Trovanje hranom je čest problem a uzrok uglavnom leži u nepažnji i neadekvatnom čuvanju namirnica. Na koji način možemo sprečiti infekciju?
Neophodno je prati ruke u svakom trenutku, pre jela, posle jela i pre pripreme hrane. Obavezno voditi računa o čistoći radne površine, a hrana ne sme biti van frižidera duže od sat vremena. Najčešća trovanja jesu zbog domaće spremljene hrane koja je dugo stajala van frižidera, naročito ako je u sastavu hrane bilo kremova ili soseva kaže dr Danijela Cvetković, načelnica službe za odrasle Doma zdravlja Niš
Kao što znamo hrana koja u sebi sadrži termički neobrađene sastojke sklona je bržem kvarenju i zato moramo biti pažljivi. Uživanje u hrani ne mora biti opasno ali zahteva i odgovornost. Malo opreza može sačuvati zdravlje