субота, јул 20

Vreme otežava žetvu, ali se očekuju dobri prinosi

0
44

Žetva ječma na teritoriji Nišavskog okruga počela je sredinom prošle nedelje. Do sada je zahvaljujući stabilnim vremenskim uslovima požnjeveno oko 60 odsto površina. Krenula je i žetva pšenice, ali je čitav proces usporilo nestabilno vreme. Poljoprivrednik Srđan Tošić iz Pasi Poljane uspeo je da požanje jedan hektar i kaže da su prinosi bolji nego što su očekivali.

Pod pšenicom imam sedam hektar, prinosi će biti između pet i šest tona što je iznad proseka. Nema dovoljno komabajna, ali nadam se da će se sve završiti u roku, kaže poljoprivrednik iz Pasi Poljane Srđan Tošić.

Prinosu su u nivou višegodišnjeg proseka.

Postoje parcele koje obećavaju izuzetno visok rod i do šest sedam tona po hektaru tako da ćemo videti tokom žetve kakav ćemo prosek dobiti. Situacija je zaista povoljna i očekuje se i kvalitet dobar i rod dobar, kaže Saša Stanković iz Poljoprivredne stručne službe.

Cena kombajniranja ove godine između 16 i 17 hiljada po hektaru. Za poljoprivrednike je to mnogo, za kombajnere nedovoljno. Ono što je sigurno je da je i jednima i drugima teško raditi na polju pod ovim temperaturama. A, problem je kaže Tošić i neostatak radne snage.

A, cena pšenice se još ne zna. Cenu formira tržište.

Neke su procente da bi trebalo da bude oko 20 – 22 dinara. Proizvođačima sve što je ispod 25 dinara nije povoljno jer su velika ulaganja, dodaje Stanković.

Pod ječmom je na teritoriji Nišavskog okruga oko tri hiljade hektara, a pod pšenicom između 24 i 30 hiljada hektara.

Leave a reply