Vršnjačko nasilje u školama

vrsnjacko nasiljeRezultati istrazivanja „Vršnjačko nasilje u niškim i vidinskim školama”   pokazuje da mladi najpre prepoznaju verbalno nasilje kao jedan od oblika nasilja. Istraživanja u projektu bila su bazirana na vrste, prisutnost i uzroke vršnjačkog nasilja u ova dva grada. Cilj je da se, kroz razmenu iskustava sa obe strane granice daju predlozi za moguća rešenja i mere za smanjenje vršnjačkog nasilja.

Kako se izboriti sa nasiljem u školama? Na okruglom stolu o vršnjačkom nasilju predstavljeni su rezultati nedavno sprovedenog istraživanja u školama u Nišu i Vidinu. Ismejavanje, ponižavanje, zadirkivanje samo su neki oblici nasilja. Čini se da tokom godina vršnjačko nasilje postaje sve brutalnije i često ostavlja nepopravljive posledice.

U istraživanju su učestvovali svi srednjoškolci i osnovci 7. i 8. razreda iz Niša i Vidina. Istraživanje je deo projekta „Centri za vršnjačku medijaciju”, koji traje do jula 2015. godine. Sprovode ga Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub iz Niša, zajedno sa Fondacijom Dijalozi. Projekat delom finansira Evropska unija kroz IPA program prekogranične saradnje Srbija – Bugarska.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com