Vrućine ne popuštaju – osveženje početkom avgusta

Vrućine ne popuštaju – osveženje početkom avgusta

TVRDJAVA VRUCINAPred nama je još nekoliko vrelih dana, povremeno sa pljuskovima, a onda u Niš stiže pravo osveženje oko Svetog Ilije, kaže za Zonu plus šef Meteorološke stanice u Nišu Zoran Vasiljević. Avgust će takođe biti topao, ali i mnogo prijatniji, sa više oblačnih dana. U niškom Vododvodu kažu da potrošnja vode u Nišu jeste porasla za nešto manje od 20%, ali, za razliku od, na primer, opštine Aleksandrovac, ovde neće biti restrikcija u vodosnabdevanju.

I oni najveći ljubitelji letnjih vrućina do sada su se verovatno uželeli osveženja. A posle višednevnih tropskih temperatura, pravo osveženje meteorolozi najavljuju početkom avgusta.

“Početkom sledeće nedelje malo prijatnije vreme, sa ređom pojavom pljuskova. Od srede pa do kraja nedelje opet vruće, a oko Svetog Ilije  očekuju nas prijatniji dani. Avgust će biti generalno prijatniji u odnosu na jul – biće i tolih, ali i hladnijih perioda”, kaže šef Meteorološke stanice Zoran Vasiljević.TERMOMETAR

Ni ovaj dan po dnevnim temperaturama ne razlikuje se od prethodnih, pa su u Meteorološkoj stanici u podne, po uobičajenim svetskim standardima, izmerena 33 stepena. I dalje se preporučuje oprez zbog mogućih požara na otvorenom, ali i jakog UV zračenja. Zato i ne čudi što je većina Nišlija spas od vrućina potražila u debelom hladu Tvrđave.

CESMAJavne česme u Nišu funkcionišu, kao i vodosnabdevanje na teritoriji grada, kažu u JKP „Naisus“. Voda se, očekivano, troši više.

Apela se ne pridržavaju svi, pa se dešavalo da ekipe Naisusa u rubnim područjima noću zateknu pumpe kojima se nalivaju bašte. Od komunalne inspekcije zatraženo je da takve građane upozoravaju. Srećom, u Nišu za sada situacije nije alarmantna kao, na primer, u Aleksandrovcu, gde su od prošle nedelje zbog nenamenskog trošenja vode uvedene restrikcije od 22 uveče do 6 ujutru.