TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Politika

VUČEVIĆ: UTISAK DA JE SRBIJA BILA KONSTRUKTIVNIJI PARTNER U OHRIDU (VIDEO)

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas nakon Šuman Foruma EU u Briselu da je nakon razgovora u Ohridu, utisak je da je Srbija bila više konstruktivni partner u Ohridu.

„Mogu da kažem da ima pozitivnih pogleda nakon razgovora u Ohridu i da je pozicija Srbije nešto bolja. Sa ljudima sa kojima sam ovde razgovarao, utisak je da je Srbija bila više konstruktivni partner u Ohridu. Ništa nije završeno ni potpisano ali se ide u normalizaciju srpsko-albanskih odnosa“, izjavio je on.

Vučević je imao susrete sa Davidom Mek Alisterom koji je predsednik Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta, zatim sa ministrima odbrane Bugarske, BiH, Crne Gore, i sa komesarom Varhejijem.

„Nije lako sve to što čujemo za nas ali dobro, moramo biti realni da razumemo koji je ambijent koji nas okružuje“, kaže ministar.

On je naveo da je fokus Šuman Foruma bio na ratu u Ukrajini i dalje podrške EU i NATO pakta Ukrajini.

„I svakako sve ono što može da predstavlja opasnost za Evropsku uniju“, kaže Vučević.

On kaže da ne očekuje da će uskoro da se prekine rat.

„Velika igra velikih igrača. Mogu da kažem da ne sluti na mir skoro. Naša ključna uloga je da preživimo sve ovo. U ratu velikih, mali najčešće stradaju, to smo istorijski više puta iskusili. Naravno nama je za nijansu komplikovanija situacija imajući u vidu Kosovo i Metohiju. Mi kao zemlja kandidat za članstvo, vojno neutralna država sa problemima Kosova i Metohije. Nije ista primena aršina kao što je narativ oko Ukrajine. Gde se insistira na nepovredivosti granica, suverenitetu međunarodno priznate države. Sa čim Srbija nema nikakav problem. Naprotiv. Sa druge strane, nama se ne priznaje i ne prihvata takva pozicija“, ističe ministar.

Na novinarsko pitanje da komentariše izložbu o Alojzu Stepincu koju je hrvatska poslanica organzirala u Evropskom parlamentu, Vučević kaže da „to nije dobro ni za Evropu, a ako Evropa prihvata takve sadržaje onda sam i za Evropu zabrinut“.

„To je sve za nas, i kao država i kao narod, veoma frustrirajuće. U srcu Evrope gde se govori o demokratiji o borbi za slobodu i ravnopravnost, imate izložbu posvećenu vikaru nezavisne države Hrvatske kao ratnom zločincu. Svi slušamo da se treba osuditi svaki zločin, da treba kazniti one koji su osumnjičeni ili počinioci sličnih krivičnih dela i istovremeno na istom mestu imamo izložbu posvećenu nekome ko je zvanični pravosnažno osuđen kao ratni zločinac. Čuli smo različita mišljenja od toga da ne možete da sprečite nekog poslanika da organizuje izložbu, da je to u malom prostoru. To nije prijatno i mislim da je šamar za celu Evropu. Izložba nekome ko je bio duhovni predvodnik genocidne i nacističke države kao što je bila nezavisna država Hrvatska. To nije dobro ni za Evropu, a ako Evropa prihvata takve sadržaje onda sam i za Evropu zabrinut“, naglasio je Vučević.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com