Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je večeras ljude koji se okupljaju ispred zgrade Narodne skupštine Srbije da sa tim prestanu zbog toga što je to, kako je rekao, “neodgovorno ponašanje.

Vučić je pozivajući se na podatke bezbednosnih službi rekao da je u tom trenutku ispred parlamenta bilo okupljeno oko 5.790 prisatlica SNS i oko 65 pristalica Dveri. Uz napomenu da formalnii organizator okupljanja pristalica naprednjaka nije SNS, “već da su to određene omladinske organizacije”.

“Ja stvarno volim sve te ljude, ali bih ih zamolio da se ne okupljaju bar do kraja maja”, rekao je Vučić, uz napomenu da treba poštovati preporuke lekara i podatak da je dve trećine danas novoregistrovanih slučajeva infekcije virusom covid-19 zapravo iz Beograda.

Vučić je rekao i da će zamoliti poslanike SNS, Aleksandra Martinovića i Sandru Božić, da prekinu štrajk glažu.

Predsednik Srbije je pozvao učesnike političkog života na predizbornu kampanju bez nasilja, uz poštovanje političkih protivnika, bez obzira na političku opciju.

On je rekao, u obraćanju javnosti, da će izbori 21. juna biti prilika da svi građani izraze svoju političku volju, a političke partije da pokažu ozbiljnost i odgovornost.

“Da pokažu ozbiljnost i odgovornost, da pokažu koliko im je stalo do Srbije i da planovima i programima pridobiju poverenje građana”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je, kao predsednik Srbije, poželeo svima dobru sreću i uspeh na izborima, ali i zamolio za dve stvari:

“Prvo, da izborna kampanja protekne bez nasilja i, drugo, da se pokaže puno poštovanje za političke protivnike, za one koji misle drugačije bez obzira na to kojoj opciji pripadaju”, rekao je Vučić.

On je podsetio da je RIK donela danas Rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji za parlamentarne izbore koji će biti održani 21. juna.

Vučić pozvao Martinovića i Božić da prekinu štrajk

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras poslanike SNS Aleksandra Martinovića i Sandru Božić da prekinu štajk glađu, između ostalog, kaže, i zbog toga što to predstavlja određenu vrstu pritiska na tužilaštvo.

Predsednik je rekao i da mu je drago što je samostalni poslanik Miladin Ševarlić prekinuo štrajk glađu.

„On je hrabar, ozbiljan, stariji čovek, dobro je što je prestao štrajk. A počeo je da štrajkuje zbog brutalne laži i medijskog falsifikata“, rekao je Vučić.

Kad je reč o poslanicima njegove stranke, ukazao je da ima primedbu na njihov štrajk, iako, ističe, razume njihove razloge i iskrene namere:

„Martinović, kao jedan od najobrazovanijih poslanika u nekoliko poslednjih mandata, dobro zna da, čak i kad kaže da nije pritisak na tužilaštvo, to jeste određena vrsta pritiska, a to mi ne smemo da radimo“, rekao je Vučić u obraćanju građanima iz Predsedništva Srbije.

On je naveo da predstavnici vlasti i vladajuće stranke ne bi smeli da se pozivaju na to što njihovi politički protivnici odlaze ispred Ustavnog suda, sudova i tužilaštva.

„To smeju da rade drugi, mi ne. Moj poziv Martinoviću, uz svu zahvalnost, srčanost i hrabrost, je da odustanu“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da građani imaju bezbroj primedbi na tužilaštvo, koje bi trebalo da bude samostalno, a sudstvo nezavisno, te bezbroj nepravdi, što je teško promeniti, jer su u tužilaštrvu ostali isti ljudi, imenovani u vreme bivše vlasti.

Vučić je rekao da je razgovarao sa poslanicima SNS, da ih je molio da prekinu štrajk glađu.

„Oni su stvarno štrajkovali, nisu se pomerali, nisu spavali, sedeli su u stolici i to traje već 35 sati, što nije nimalo lako, posebno za damu Sandru Božić. Ona je samohrana majka dvoje dece, molim je da se vrati njima“, rekao je Vučić.

On je rekao da će noćas razgovarati sa Martinovićem telefonom i da će pokušati da ga ubedi da prekine štrajk, iako, kako kaže, veruje da to neće biti jednostavno jer Martinović apsolutno veruje u svoje razloge za štrajk.