VUČIĆ: CENE BENZINA OD VEČERAS 10 DINARA NIŽE!

VUČIĆ: CENE BENZINA OD VEČERAS 10 DINARA NIŽE!

Cene benzina u Srbiji idu dole, a ne gore, uprkos poskupljenju nafte na berzama, najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se obraća naciji.

Čekamo šesti paket sankcija prema Rusiji da vidimo kako će to uticati na treće zemlje, naftu ćemo morati da imamo, šta god da bude moraćemo naftu da obezbedimo, imaćemo poteškoća, ali razgovaramo o skladištima.

Pregovori o gasu sa Rusijom su veoma važni, želimo da napravimo dobar ugovor i najbolju cenu za Srbiju, zato sa dobrom verom idemo u te razgovore, jer uštede su ogromne.

Vučić: Srbija ne otima imovinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nema nameru da nacionalizuje rusku imovinu jer je to nemoralno i nefer.

“Srbija nije nacionalizovala Rusiji ništa. Mi ne otimamo imovinu”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li Srbija i Rusija mogu da se dogovore o sudbini NIS-a i ako to ne mogu da li postoji šansa da ruski, većinski deo bude nacionalizovan.

Vučić je rekao da “mrzi otimanje imovina” kakvo se dešavalo u našoj zemlji 1945. i 1946.1947. a zbog čega i danas ispaštamo jer to mora da se vrati kroz restituciju.

“Ne zbog toga što moramo danas da vraćamo već zato što je to nemoralno, nefer i zato što se te stvari ne rade”, rekao je Vučić.

On je zapitao zar treba da odem u neku rusku školu i da kaže da je ona naša kao što su to uradili u pola zemalja Evrope?

“Ne pada nam na pamet, za sad nemamo nikakvih problema, a ako se nešto dogodi razgovaraćemo sa ruskim partnerima kako i na koji način da prevaziđemo situaciju. Srbija mora da ima naftu, benzin, za sad sve teče u redu”, rekao je Vučić.

Vučić: Nova energetska politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je jedan od ključnih reformskih zadataka pred Srbijom nova energetska politika.

Vučić je, u svom obraćanju, u tački posvećenoj ključnim reformskim zadacima pred Srbijom, preneo da je razgovarao i zamolio norveškog premijera da pomognu savetima i znanjem, da učestvuju u izradi potpuno nove strategije za energetsku politiku.

„Moraće da bude mnogo više obnovljivih izvora, moramo da budemo u stanju da je primimo, a to znači da moramo gradimo reverzibilne elektrane. Takođe, moraćemo da imamo pravo preče kupovine za korišćenje našeg vetra, ali i za solarnu energiju. Ako koristite sunce i vetar u Srbiji, onda mora pravo na kupovinu imati naš zemlja, pa onda izvozite“, objasnio je on.

Vučić je kazao da predstoji i odluka da li ćemo graditi modularne reaktore, dodajući da je on apsolutno za, jer, ukazuje, nisu ludi ni Francuzi, Britanci, Bugari, Mađari i svi drugi koji to koriste.

„Oni su pametni, a mi nismo bili uvek dovoljno pameti. Dodvoravanje narodu bilo je preče od realne politike“, konstatovao je on.

ULAGANJE U DIGITALIZACIJU I EKOLOGIJU

Rekao je da će se dalje ulagati u digitalizaciju, razvoj robotike i veštačke inteligencije i da će biti nastavljena saradnja sa najrazvijenijim zemljama u toj oblasti.

Preneo je da je izvoz informacione komunikacione tehnologije porastao od 2012.do dana sedam puta, odnosno sa 375 miliona na 2,6 milijardi evra.

Kada je reč o borbi protiv klimatskih promena i zaštiti životne sredine, naglasio je da će tome doprineti nova energetska politika, ali i preduzimanje mera, o čemu moraju više da preduzimaju mere lokalne samouprave, kroz izgradnju kanalizacija, prečišćivača otpadnih voda, sprečevanju divljih deponija.