TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika VESTI

VUČIĆ: CENIMO POSVEĆENOST AUSTRIJE UBRZANJU EU INTEGRACIJA (VIDEO)

Austrija je treći najveći strani investitor u Srbiji i peti spoljnotrgovinski partner u razmeni usluga, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije, Aleksanderom Šalenbergom.

“Srbija je čvrsto opredeljena za nastavak reformskog toka, posebno kad je reč o vladavini prava. Takođe sam upoznao ministra Šalenberga sa izazovima sa kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana na svom evropskom putu”, poručio je Vučić. Šalenberg i Vučić razgovarali su i o geopolitičkim pitanjima,o miru i stabilnosti u celom regionu.

Šalenberg je lično predstavio non-pejper, kojim Austrija želi da sadašnji proces proširenja učini mnogo opipljivijim, ali i kreira mogućnost da se države kandidati postepeno integrišu u politike Evropske unije.

ŠALENBERG: KLJUČNI POKRETAČ EU I NIKO DRUGI

Ranije danas, ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg razgovarao je sa srpskim kolegom, Nikolom Selakovićem. Za razliku od nemačkog kancelara, bio je malo blaži. Ali, suštinski, poruke se ne razlikuju. Od Srbije se očekuje da uvede sankcije Rusiji i potpuno se okrene EU. I Šalenberg se poziva na ugrožavanje međunarodnog prava od strane Rusije, ne pominjući ni Kosovo, ni Nato bombardovanje Srbije u tom istom kontekstu. Istakao je danas u Beogradu da je ključni pokretač za stabilnost i saradnju Evropska unija i niko drugi.

Šalenberg je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, ukazao da dve zemlje imaju dugogodišnju vrlo blisko prijateljstvo, da ih povezuje kulturni i ljudski most. Naglasio je da je Austrija među prva tri najveća strana investitora, i da i dalje postoji interesovanje austrijskih kompanija da povećaju investicije.

Ističe da je potez Rusije izazvao veliki šok, koji se oseća svuda, pa i ovde.
“Rusija je svojim potezima prešla i izvan same Ukrajine i mogla bi destabilizovati druge prostore. Mislim da je od suštinskog i geostrateškog značaja EU da sada jasno kažemo da očekujemo da ovaj region Zapadnog Balkana postane van svake sumnje deo EU, da se ovde sprovede evropski način života. To je ujedno zaštita od destabilizacije”, poručio je on.

Austrija, u tom kontekstu, predlaže nešto u smislu destabilizacije. Govoreći o austrijskom non-pejperu, rekao je da je od obećanja u Solunu prošlo 19 godina, što je predugo.

“Naš predlog je da se prema državama regiona korak po korak, iz jedne oblasti u drugu, bilo da je energija, saobraćaj ili nešto drugo, odnosimo kao prema punopravnim članicama. Evropska perspektiva nije jednosmerna ulica. Nalazimo se pred korenitim potresom našeg sistema bezbednosti u Evropi. Niko ne može da se nada da će biti samo posmatrač sa strane“, podvukao je on.
Šalenberg je kazao da je Austrija sa ohrabrenjen videla jasan stav svih zemalja regiona na sednici UN u osudi agresije Rusije i dodao da tako treba da nastave.
“Srbija kao najveća zemlja u regionu deli i značajnu odgovornost”, dodaje.

Smatra da su regionalna saradnja i stabilnost bitni, da je važno da postoji regionalno tržište, i izrazio je, s tim u vezi, zahvalnost Nemačkoj i kancelaru Olafu Šolcu što će nastaviti Berlinski proces, jer je, kaže, bio inkubator u kojem su nastajale ideje saradnje.
“Ako govorimo o regionalnoj stabilnosti, veoma važna je postepena normalizacija odnosa Beograda I Prištine. Raduje me što je predsednik Aleksandar Vučić u petak izjavio da će pokušati sve da dođe do pomaka. Dijalog su iglene uši kroz koje se posmatra region, i zato je važan“, rekao je on.
Takođe, Šalenberg je apelovao da se uprkos svih poteškoća napreduje.

Ukazao je da dolazi iz srednje Evrope koja je puna istorije, i koja je pravila više problema, ali i naglasio da treba pogledati gde je sada taj deo kontinenta.
“Isti model uspeha može da funkcioniše i ovde. Ključni pokretač bila EU i niko drugi”, uveren je šef austrijske diplomatije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com