TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika region i Srbija Udarne VESTI

VUČIĆ: DOŠLI SMO DO ZIDA! PRIŠTINA DA PRIHVATITI DOGOVORENO IZ 2013. I 2015. ILI JE KRAJ SVEGA!

Vučić: Niko za stolom nije video rešenje kada je u pitanju ZSO

U Briselu je večeras oko 21 sat završena nova runda dijaloga Beograda i Prištine, uz posredstvo EU, tokom koje je usvojena Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u ovom trenutku ne vidi rešenje kada je u pitanju formiranje Zajednice sprskih opština, kao i da takvo rešenje tokom večerašnjeg sastanka u Briselu nije bilo na stolu.

Vučić je novinarima u Briselu, posle sastanka delegacija Beograda i Prištine, rekao da niko većeras za stolom nije video rešenje za ZSO, navodeći da bi, da se desilo suprotno, sastanak trajao duže.

“Ne vidim rešenje u ovom trenutku, da ga je video bilo ko od nas četvorice za stolom koji smo ostali, onda bismo ostali neko vreme pa bismo pokušai večeras to da rešimo. A pošto ga niko nije video večeras, onda smo se raziišli u nadi da možemo da pronađemo neke odgvore u danima koji su pred nama, inače bi situacija bila veoma loša i veoma teška”, rekao je Vučić novinarima.

On je naglasio da nije srećan jer nema dogovora, i rekao da su “dogovor i kompromis lepe, a ne ružne reči”, ali da do toga nije došlo.

“Ja se nikada ne radujem kada nema dogovora i nisam srećan kada nema dogovora, jer reč dogovor i kompromis nisu ružne reči, to su lepe reči i lepe stvari, ali kada ih nema, nažalost, morate da konstatujete da ih nema i da se suočite sa time i da nasavite da tragate za rešenjem”, rekao je predsednik.

Vučić: Ja govorim u svoje ime i ime Srbije, ne EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon nove runde dijaloga u Briselu rekao da on govori u svoje ime, i da nije njegovo da govori u ime Borelja, Lajčaka niti bilo koga drugog i da govori u ime Srbije i preuzima obavezu u ime Srbije, a ne EU.

“Mene ne interesuju novinski naslovi, mene interesuje suština. Nažalost, ja sam upozoravao da će ovo da se desi od samog početka i znao sam da to ide u tom smeru, opet smo čuli istu argumentaciju – pismo (Federiki) Mogerini koje se nije odnosilo na sve strane, već samo između njih i Albanaca i Ustavni sud Kosova, a kad god pokrenem pitanje Ustavnog suda Srbije, i pitanje Rezolucije UN i Povelje UN, onda ja živim u prošlosti,” rekao je Vučič novinarima, nakon sastanka sa premijerom privremenih prištinskim institucijama Aljbinom Kurtijem, visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u Briselu.

Dodao je da pre nego što krenemo u budućnost, Priština treba da ispuni ono što je potpisano u prošlosti, dva puta.

“Kada to ispunite, onda nije problem da idemo dalje,” zaključio je Vučić.

Vučić: Priština da prihvatiti dogovoreno iz 2013. i 2015. ili je kraj svega

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da, ukoliko Priština ne prihvati da sprovede briselske sporazume iz 2013. i 2015. godine, onda nema smisla nastaviti sa pregovorima.

“Mi smo večeras razgovarali o nečemu gde i jedni i drugi moramo da učinimo kompromise kako bi do dogovora došlo”, rekao je Vučić nakon trilateralnog sastanka u okviru razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Briselu odgovarajući na pitanje novinara

“(Isa) Mustafa i ja smo 2015. godine potpisali principe. Oni se sad odriču svih principa i kažu da ne može ni jedan, zato što im je tako rekao Ustavni sud. Ali nema problema. Ako ćete tako da se igrate onda nema potrebe ili nema smisla da na ozbiljan način prihvatamo argumentaciju tako da je to besmislen pristup. Ili će se prihvatiti ono što je dogovoreno 2013. i 2015. godine ili je kraj svega”, rekao je Vučić.

Priština ne želi da ispuni svoju obavezu, nadam se da će se razgovori nastaviti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od pre 10 godina i da je to bilo jasno od početka kada je predstavljen nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

“Bio sam veoma zabrinut, jasno je da Priština ne želi sada da ispuni svoju obavezu od pre 10 godina. Danas smo prvi put došli do zida i bilo je jasno od trenutka kada je predstavljan nacrt upravljačkog tima. Način na koji su pokušavali da unize dve žene koje su to činile, do njihove reakcije posle toga, da je to za njih neprihvatljivo, da nije u skladu sa njihovim ustavom, da ne žele novu RS, iako se u svim članovima jasno poziva na prethodno dogovorene članove iz 2013. i 2015. Nema nijedne tačke što nije dogovoreno ili potpisano”, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

Nadam se da će razgovori biti nastavljeni, ali da ćemo moći da pronađemo rešenja u budućnosti, dodao je Vučić.

“Čućete bezbroj izgovora, ali suština je ovo: EU je izašla sa svojim predlogom, ja sam prihvatio taj predlog, ali Priština je i to odbila”, rekao je Vučić.

Dodao je da se nada da će neko uticati na Prištinu da promeni stavove “ili smo u protivnom u ćorsokaku”.

“Nadam se da ćemo do naredne runde na tehničkom nivou, da li će to biti 18, 20. ili dvadeset i nekog maja, da li će biti reakcije koje bi mogle da utiču na promenu stavova, u protivnom smo u ćorsokaku”, rekao je Vučić.

On je istakao da nije optimista, ali može da obeća u ime Srbije da će dati sve od sebe da se sačuva mir.

Izrazio je nadu da će se razgovori nastaviti.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com