TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika Udarne VESTI

Vučić i Varhelji: Nada da će tokom mandata nove Evropske komisije Srbija ući u EU

Vučić: Nastavićemo da se spremamo za EU, očekujemo otvaranje novih poglavlja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da su za Srbiju strukturne reforme veoma važne i da će Srbija nastaviti da se sprema, da bude što bliža EU i dodao da je siguran da će Srbija, ukoliko neusaglašenost spoljne politike sa EU ne bude smetnja, otvoriti treći klaster, mnogo novih poglavlja i da će se približiti otvaranju svih poglavlja do kraja godine.

“To bi bio veliki zamajac, veliki pomak napred”, izjavio je Vučić nakon sastanka sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem.

Naveo je da se spremao za odlazak u Kotor na Samit lidera Zapadnog Balkana i EU, ali da će, ukoliko je tačna vest da će sednica Generalne skupštine UN biti održana u sredu, ići u Njujork.

“Neću ići ja (u Kotor), ali će ići premijer (Miloš) Vučević, ukoliko je ova vest istinita. Ići će premijer Vučević, (ministri) Marko Đurić i Tanja Miščević. Videću ako vam je potrebno da pošaljemo i (ministra) Sinišu Malog. Mi idemo sa najjačim timom da bismo pokazali ozbiljnost, odgovornost i da bismo pokazali koliko nam je stalo da ovde uradimo najbolji mogući posao”, rekao je Vučić o Samitu u Kotoru.

Vučić je rekao da smo danas od Varheija mogli da čujemo jedan optimističan plan.

“On očekuje da se u narednom mandatu napravi veliki ‘Big Bang’ ili veliko proširenje Europske unije u kojem bi trebalo da učestvuje Srbija. To bi za nas bile izuzetne vesti, osim što mi smo, nažalost, to više puta slušali, ali posmatrajući geopolitičku situaciju, poznavajući, ozbiljnost i odgovornost gospodina Varhejia, verujem da je govorio i iz srca i iz glave koliko i zna i koliko je moguće predvideti te događaje”, rekao je Vučić.

Dodao je da nije uveren da li je takvo proširenje moguće unapred predvideti, ali je istakao da će Srbija nastaviti da se sprema, da bude što bliža EU i dodao je da je siguran da će Srbija, ukoliko neusaglašenost spoljne politike sa EU ne bude smetnja, otvoriti treći klaster, mnogo novih poglavlja i da će se Srbija približiti otvaranju svih poglavlja do kraja godine.

Zahvalio je Varhejiu i Kancelariji EU u Beogradu i poručio da su za Srbiju strukturalne reforme suštinski važne i da Srbija želi da raste brže.

“Hoćemo da idemo napred, hoćemo da guramo stvari napred i molimo vas da nas na tom putu podržite. Hvala vam još jedan put za dobre vesti”, rekao je Vučić Varheiju.

Varheji: Vrata EU otvorena, moguć prijem novih članica za pet godina

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas da su vrata Evropske unije za prijem novih članica otvorena, kao i da je moguće da se to dogodi za pet godina, do kada će trajati mandat novoj Evropskoj komisiji (EK).

Na pitanje da prokomentariše da li je mislio na ceo region Zapadnog Balkana ili na pojedinačne države, kada je rekao da će nova Evropska komisija koja bude izabrana na kraju mandata primiti nove članice, Varheji je naveo da je jasno da su vrata EU otvorena i ukazao da su lideri EU, kao i Evropski savet u poslednje dve godine više puta govorili o proširenju, što znači da postoji želja da se to dogodi.

“Moramo da ponovo uspostavimo momentum. Imali smo prethodnu komisiju koja je započela svoj rad rekavši da neće biti proširenja. Mislim da smo to prevazišli. Izgubljeno je vreme, ali ne samo da smo nadoknadili vreme, već smo nastavili napred za još pet godina u ovom mandatu”, rekao je on.

Varheji je naveo da je za pet godina “savršeno moguće” proširenje EU, posebno ako se pogleda koliko je bilo potrebno da se dogodi prethodno proširenje.

“Vidite ekonomsko investicioni plan koji je možda najuspešniji deo budžeta EU. Sada smo na 60% celokupne pomoći koju smo programirali i zato vidite da je plan rasta prošao veoma teške pregovore o budžetu bez ikakve promene. To je jasan znak koji treba i ovde shvatiti da je EU spremna da prihvati nove članice”, rekao je on.

Dodao je da će naredna Evropska komisija imati sve instrumente pri ruci da donese rezultate sa proširenjem.

“Sada takođe treba da vidimo formiranje nove komisije, komisije za proširenje, ali to je na liderima Europske unije da iznesu stav o tome, mislim da će nastaviti, mislim da nisu radili uzalud da uspostave sve ove alate i mislim da je jasno šta je to šta dolazi, ali to mora da bude nepovratan proces”, rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se nadovezao na pitanje upućeno evropskom komesaru, navodeći da je njegova procena, da niko neće ući u Evropsku uniju pre Ukrajine, već da samo može da se dogodi da uđe istovremeno sa tom državom.

“Za njih je Ukrajina apsolutno najvažnija, nemam ništa protiv, logično je, ima ogroman broj stanovnika, značajna teritorija, u ratu su”, rekao je Vučić.

Vučić: Idem večeras u Njujork, da pružim odgovor onima koji bi da optuže Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će večeras otputovati u Njujork gde će biti održana sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, pre toga i Saveta bezbednosti, vezano za rezoluciju o Srebrenici.

Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji sa Oliverom Varheijem u Beogradu kome je zahvalio na velikoj energiji koju ulaže za unapređenje pozicije Srbije i celog zapadnog Balkana.

On je zahvalio Varheiju na “preciznim rečima oko nepotrebnosti postojanja kolektivne ili nemogućnosti karakterisanja čitave jedne nacije kao kolektivnog krivca za zločine koji su počinjeni”.

“Umećemo to da pamtimo. Ja sad imam jednu verovatno lošu vest za mene i za vas. Ja sam mislio da ću doći u Kotor, kao što sam vam rekao zajedno sa Sinišom Malim i Tanjom Miščević, ali mi je upravo dostavljena informacija da će najverovatnije sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, pre toga i Saveta bezbednosti, biti baš u sredu, tako da ću ja čim završimo večeru, da idem u Njujork, pošto onima koji bi želeli da optuže Srbiju kao genocidan narod, neko mora da pruži odgovor”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da će da pruži odgovor onakav kakav zaslužuju.

Varheji: Ne slažem se sa kolektivnim kažnjavanjem srpskog naroda

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji rekao je danas, govoreći o predloženoj rezoluciji o Srebrenici, da se ne slaže sa kolektivnim kažnjavanjem jednog naroda.

“Ne slažem se sa kolektivnim kažnjavanjem, to nije nikad bio deo naših vrednosti, niti će biti”, rekao je Varheji na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Stigmatizacija srpskog naroda nije održiv izbor. To ne doprinosi prevazilaženju svih strahota ratova na Balkanu. Osudili smo zločine protiv čovečnosti, ti ljudi moraju da snose odgovornost za svoje zločine. Postoje presude koje treba da se sprovedu, već smo videli gde pojam kolektivne krivice vodi. Moramo da se setimo žrtava u Srebrenici, ali ne treba da širimo kolektivnu krivicu na jedan narod”, istakao je Varhelji.

On je rekao da mu je uvek drago kada dođe u Srbiju, a ovog puta će, kako kaže, imati više vremena da provede u Srbiji.

“Srećan sam što mogu da vidim sve ono što smo radili u proteklih pet godina, konačno i plodove tog rada. Nakon 20. godišnjice velikog proširenja, koje je donelo veliki mir i stabilnost regionu, koji je na granici sa Srbijom, nadam se da ćemo dalje videti Srbiju u EU, da će se priključiti do kraja mandata. Meni je jasno da će naredna komisija morati sav napor i rad da usmeri na nove članice Unije, jer jasno je šta je članstvo donelo centralnoj i istočnoj Evropi”, istakao je komesar.

Varheji je napomenuo da su u EU ponosni na transformacije društava zemalja članica.

“Dakle, sada mi pravimo sve alate, spremamo sav zamajac kako bi naredna komisija mogla da donese rezultate kada je reč o proširenju. Počeli smo sa realizacijom tog plana, to je jedna od tema o kojoj sam razgovarao sa predsednikom Srbije Vučićem. Nadam se da ćete moći prve rezultate da vidite u Srbiji uskoro”, napomenuo je on.

On je ocenio da bi plan ubrzanja procesa pridruživanja, ubrzanja reformi, raelizacija uslova za pridružvanje i postizanja pristupa jedinstvenom tržištu i pre proširenja doneo korist građanima (Srbije) i pre proširenja.

“Ključno je da plan rasta funkcioniše, a da bi se to desilo, region mora da funkcioniše kao jedan. Ceo region mora da se pridruži i onda će imati jednake uslove kao i zemlje članice EU. Zato, postepena integracija biće ključna”, ukazao je on.

Varhelji je rekao da je ove godine već bio jedan samit lidera regiona i da se nada da će se u Kotoru susresti sa srpskim predsednikom još jednom gde bi, kako dodaje, trebalo da razgovaraju o metodama plaćanja, zelenim koridorima.

“Evropski savet izdvojio je dodatnih šest milijardi evra u okviru ovog plana i zajedno sa ranijim planom od 30 milijardi evra, Srbija i ceo region će imati koristi od intenziteta pomoći koji može da se uporedi sa onim koje zemlje članice dobijaju iz kohezionog fonda do 2027. godine. Do 2027. godine postojaće sve mogućnosti za region da se pridruži”, rekao je Varheji.

On je rekao da je video ogromnu modernizaciju železničkog sektora, ovu dečju bolnicu u Beogradu, što, kako kaže, “predstavlja nešto što smo zajedno postigli”.

“Takođe, videli smo elektrotransmisione mreže, ekološko-investicioni plan je dao rezultate. Želim da iskoristim priliku da kažem da nastavite da radite na evropskom putu, mislim da postoje brojne mogućnosti da se ubrza taj rad. Imamo novu srpsku vladu i susrešću se sa ministrima, vladom, već sutra, nadam se da ćemo sa novom vladom videti još stabilniji tempo reformi, još brže rezultate”, kazao je on i rekao da je potrebno da se Srbija “više usklađuje sa spoljnom politikom EU”.

Na kraju, Varheji je čestitao predsednici Skupštine Ani Brnabić na postignutom dogovoru u Skupštini, kada je reč o preporukama ODIHR-a.

“Ovaj dijalog je bio neophodan i čestitam joj na tome, videću je u sredu”, zaključio je on.

Varhelji će boraviti u Srbiji do 15. maja, i imaće aktivnosti u Beogradu, Batajnici, Novom Sadu i Subotici.

Tokom posete, komesar će, osim sa predsednikom Vučićem, razgovarati sa predsednicom narodne Skupštine Srbije, premijerom i ministrima Vlade Srbije, kao i sa liderima političkih grupa.

On će, takođe, posetiti završne radove na Palati pravde u Novom Sadu i Intermodalnom terminalu Batajnica i prisustvovati potpisivanju ugovora o donaciji za biomasu i memoranduma o razumevanju za osnivanje Evropskog saveta privrendnih komora i poslovnih udruženja.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com