TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika VESTI

VUČIĆ: IDEM 18.AVGUSTA U BRISEL, NE OČEKUJEM DOGOVOR

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će otići u Brisel 18. avgusta na razgovore sa Aljubinom Kutijem oko aktuelne situacije na KiM i dodao da ne očekuje postizanje bilo kakvog dogovora.

Vučić je na RTS tako odgovorio na pitanje da li su razgovor i dijalog jedino rešenje u naredniih mesec dana i da li će otići 18. avgusta u Brisel, kada je zakazan susret Beograda i Prišitne.

“Otići ću u Brisel, nije mi teško, imao sam i težih radnih dana. Ne očekujem ništa, nikakav dogovor sa Aljbinom Kurtijem. Sa Kurtijem ko god misli da je moguće sačuvati mir, mislim da mnogo greši”, rekao je Vučić.

Dodao je da će svakako otići 18. avgusta u Brisel da ne kažu posle da je odbio.

“Ali, ne verujem da će nešto da se desi, ne verujem ni u šta, jer znam sa kim imam posla. A da će neko drugi biti na našoj strani – neće, bićemo sami kao sto smo uvek bili i moraćemo da čuvamo sebe i svoj narod. Izgleda da ću ponovo da pustim rogove i verujte mi pobedićemo”, poručio je Vučić.

Srbina uhapsile Kurtijeve specijalne jedinice, NATO nije reagovao

Srbina koji je danas uhapšen na Kosovu kidnapovale su specijalne obaveštajne jedinice kojom upravlja dirketno Aljbin Kurti i odvela na jug, a NATO nije reagovao, istakao je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

On je, za RTS, rekao da su uhapsili Srbina ni krivog ni dužnog, samo zato što misli kao i svi ostali da je Kosovo Srbija.

„Oni će reći da je kriv što je bio na demonstracijama u blizini barikada. Saznajemo šta mu pakuju. Svi Srbi su bili na barikadama jer ne smatraju da je Kosovo nezavisna država“, objasnio je on.

Ukazao je da Kurti predstavnicima Kvinte kaže da se bori protiv mafije i kriminala, a njemu su svi Srbi, sem onih koji ne kažu da je Kosovo nezavisno, kriminalci i mafijaši. Na to, dodaje, iz Kvinte mu kažu da podržavaju brobu protiv kriminala i mafije.

„Njega nisu uhapsili pripadnici ROSU, već su upotrebili specijalnu obaveštajnu jedinicu kojom diretno upravlja Kurti i prištinska vlada. Džavid Tahiri je vodio akciju hapšenja Srbina. Kidnapovali su ga na jug“, rekao je Vučić.

Podvukao je da nemaju pravo na ovakvu akciju, jer je regionalna policija ta koja mora da dejstvuje na severu.

„Nisu ni pitali ni obavestili regionalnu policiju. Trebalo je NATO da reaguje, a nije, jer oni sve to podvedu pod borbu protiv kriminala i mafije. Kao što su gonili Todosijevića jer saopštio što svi mi mislimo o Račku, ne zna se šta će biti sa njim,, “, rekao je on.

Vučić je najavio da će suta razgovarati sa generalnim sekratarom NATO Jensom Stoltenbergom, u ranim popodnevnim satima.

Kaže da je ovim povodom razgovarao i razmenjivao poruke sa mnogim svetskim liderima, uključujući francuskog predsednika.

Sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, dodaje, najmanje 10 puta je razgovarao, kao i sa mnogim drugima.

Njihove poruke, kaže, iste su kakve se mogu pročitati svaki dan.

Vucić je istakao da smo prošli kroz veoma teška dva ili tri dana.

„Plašim se da ćemo imati još mnogo teških dana. Kurti i prištinske vlasti jednostrano su preduzimale korake. Uz sve incidente, a bilo ih je više 50 odsto od kada je Kurti došao na vlast, ljudi su relativno mirno živeli“, dodao je on.

Rekao je da svaki put Kurti i njegova vlada jednostranim potezima dovedu do nemira koji vode skoro do sukoba.

„Imali smo to i sada. Svaki put urade i manje ili više uvek dobije podršku Kvinte“, dodao je on.

Vučić je kazao da se prištinske vlasti pozivaju se na sporazum iz 2011.godine, koji je za nas loš, a koji je potpisao Borko Stefanović kao izaslanik Borisa Tadića, a u kojem dve strane imaju pravo da za ulazak i izlazak uvedu reciprocitet.

„Mi ne možemo da propustimo uz kosovske dokumente lica bez propratnog dokumenta. Oni tumače da imaju pravo da to urade i za Srbe sa KiM, a koji ne mogu da predstavljaju drugu stranu. Time namerno hoće da maltretiraju Srbe na KiM“, istako je on.

Kada je reč o preregistraciji tablica, kaže, nisu uopšte u pravu jer su ukinuli KS tablice.

Vučić je istakao da je cilj da ukidanjem KM tablice pokažu da ne postoji više država Srbija na Kosovu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com