VUČIĆ IZ DAVOSA: CILJ REZOLUCIJE EVROPSKOG PARLAMENTA PRITISAK NA SRBIJU

VUČIĆ IZ DAVOSA: CILJ REZOLUCIJE EVROPSKOG PARLAMENTA PRITISAK NA SRBIJU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pozadina usvajanja najnovije rezolucije Evropskog parlamenta pritisak na Srbiju, kojeg nekima, kako je rekao, nikada nije dosta.

“Pritisak, pritisak, pritisak. Ovo im je treći put i nikada nije dosta. Zato što sila Boga ne moli. Na silu sve mogu da provedu i to je to”, rekao je Vučić u izjavi novinarima na Ekonomskom forumu u Davosu.

Dodao je da će biti mnogih teških političkih stvari za nas u narednom periodu o kojima moramo da postignemo kakav-takav konsenzus i da vidimo šta možemo da uradimo.

“I to nije Vučiću omča oko vrata kada vam izađe Evropski parlament sa neverovatnim zaključcima posebno oko KiM. To je omča oko vrata naše zemlje, samo ne razumem te nesrećnike zašto se tome raduju”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, ima bezbroj njih u Srbiji koji će da im podilaze i da govore da je to najbolja politika nezavisno Kosovo i da Srbija treba da ga prizna odmah.

“Svaku besmislenu Kurtijevu akciju podržavaju. Što se raduju nesreći svoje zemlje, meni ne mogu ništa. Mogu da me smene na silu, a nešto drugo ne mogu. Da me ucenjuju, sankcije da mi uvedu zbog nečega ne mogu, jer nigde nemam ništa. Šta ćete kada je nekima zadnja rupa na svirali”, poručio je predsednik Srbije.

On je naglasio da nisu Srbi izašli na barikade zato što su besni, već zato što, kako je rekao, više nisu znali šta da rade.

Navodi da su Srbe lagali za referendum, za izbore, hapsili ljude sve vreme, izmišljali priče o ličnim kartama, izmišljali priče o tablicama, ponovo hapsili ljude koji su nevini i nenaoružani za terorizam.

“Kažu, Srbi su pretili ratom. Zamislite Srbi su pretili Kurtijevim specijalnim jedinicama i NATO ratom. Onda stanete i pitate se ima li kraja ljudskom bezobrazluku. Ne želim da kažem ‘da’ gluposti, jer su oni sve samo nisu glupi, već su drski i bezobzirni ti koji takve deklaracije usvajaju”, dodao je Vučić.

On je rekao da ne možemo da se izmestimo, već moramo da živimo tu gde živimo i da ne možemo van Evrope.

“Što se tiče lažova na domaćem i regionalnom nivou, svima sam smetnja jer u meni vide simbol napredka i oporavka Srbije, a hoće Srbiju da pregaze do kraja. Ja sam zbog toga radostan, samo neka nastave”, poručio je Vučić.

Na pitanje kako je doživeo provokaciju pošto je preko puta hotela u kojem je odseo bila raširena albanska zastava, predsednik Srbije je odgovorio da mu je bilo zabavno, jer su morali da se mnogo angažuju da bi direktno gledao u nju.

“Zamislite da je zastava Velike Srbije na nekom samitu sačekala nekog albanskog lidera. Ceo svet bi o tome pisao, setite se njihovih laži o vozu koji nije ni stigao do administrativne linije. Ovo niko neće ni da objave. Na to se samo nasmejete. Skinuli su to posle, a ne mislim da je bila specifična akcija dvojice ili trojice Albanaca, naprotiv”, rekao je Vučić.

Dodao je ”da Albanci rade svoj posao, a mi svoj”.

“Svi oni zajedno su mnogo jaki, a mi smo mali. Ali tvrd je orah voćka čudnovata”, zaključio je Vučić.

Vučić:Srbiju čeka veoma težak razgovor sa najmoćnijim silama sveta

Srbiju čeka veoma težak razgovor sa najmoćim silama sveta, kaže Vučić, ističući da na pomoć ni od koga ne možemo da računamo.

Vučić je u Davosu, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da ga očekuju teški razgovori sa Nemcima, Francuzima, Amerikancima i Miroslavom Lajčakom i dodao da Srbija pomoć da dobije bilo odakle ne može.

“I tako mali i sami, a da mi jedini štitimo međunarodno pravo, a da su svi oni direktno protiv, to su činjenice, šta da radite”, kazao je Vučić.

Sporazum može i prekosutra ako Kurti odustane od secesionističkih ideja

Vučić je rekao i da bi dogovor sa Prištinom mogao da bude sklopljen i prekosutra, a ne kako tvrdi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u narednim mesecima, kada bi Kurti odustao od secesionističkih namera.

Vučić je to rekao u Davosu gde učestvuje u radu Svetskog ekonomskog foruma, a odgovarajući na pitanje novinara kako vidi izjavu Kurtija da očekuje da bi dogovor Beograda i Prištine mogao da bude postignut u narednih nekoliko meseci.

Na pitanje kako vidi Rezoluciju Evropskog parlamenta i to što se traži usklađivanje sa spoljnom politkom, Vučić kaže da ga to manje interesuje od dela gde piše da je Kosovo nezavisno – da je to neprovratan proces, da se osuđuje svaka secesionistička retorika kao i da treba sankcionisati sve koji to podstiču.

Predsednik kaže da o secesiji pričaju oni koji su to učinili i u tom papiru EP kažu da treba da se osude svi secesionisti.

“A oni secesionisti, oni proveli nasilnu secesiju dela naše teritorije. Dakle, dokle taj bezobrazluk može da ide. Ne možete da izdržite, nemam reč koju bih upotrebio. Oni traže da osudimo one koji podržavaju secesiju, valjda delove KiM i delove BiH. Oni koji su pogazili Povelju UN, bombardovali jednu zemlju i izvršili nasilnu secesiju. I vi to kada čitate da ne poverujete”, rekao je predsednik.

Dodao je da ne može da veruje kada vidi u delu medija navode “omča oko vrata Vučiću” i upitao zar to nije omča i njima i omča za celu zemlju.

“Zar samo ja moram da brinem o zemlji 10 puta više i radujte se što će naša zemlja da prođe gore zahvaljujući bezobzirnosti predstavnika nekih zapadnih država”, ukazao je Vučić.

Predsednik je poručio da će biti potrebno što više zajedništva i jedinstva da bi sačuvali Srbiju.

Vučić:Pred nama jedna od najtežih godina u političkom i ekonomskom smislu

Vučić je ocenio da je pred nama jedna od najtežih godina u savremenoj istoriji i u političkom i u ekonomskom smislu i najavio da će se u petak sastati sa pet predstavnika – Nemcima, Francuzima, Italijanima, Amerikancima i Miroslavom Lajčakom.

Vučić je u Davosu u izjavi novinarima kazao da su pred Srbijom teška vremena, naročito imajući u vidu politički razgovor koji je imao sa Miroslavom Lajčakom.

“Sve što sam čuo, niko više ne želi da čuje ili vidi da postoji drugačiji pogled, jedino što ih zanima jeste nezavisno Kosovo, sankcije Rusije, nema protivljena. Pred nama je odlučujuća, presudna godina tako da je svakako jedna od najtežih u našoj savremenoj istoriji i u političkom i u ekonomskom i svakom drugom smislu”, rekao je predsednik.

Pred Srbiju se postavlja pitanje, kako kaže predsednik, koju će politiku da izabere, politiku podsticanja rasta ili politiku čuvanja niskog javnog duga.

Navodeći da mu predstoje važni razgovori tokom vikenda, Vučić je rekao da ima potvrđeno da će se u petak sastati sa pet predstavnika – Nemcima, Francuzima, Italijanima, Amerikancima i Lajčakom.

“Očekujem težak razgovor, tokom vikenda kada mi obavimo konsultacije – predstavnici Vlade i ja, onda ćemo se najkasnije u ponedeljak obratiti javnosti sa novim merama i sa tim da kažemo šta je to što se od Srbije traži, očekuje u vezi KiM, a i po pitanju sankcija Rusiji”, kazao je Vučić.

Najgori deo Rezolucije EP onaj o zahtevu Kosova za prijem u EU

Rezolucija EP o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa EU koja je danas usvojena licemerna, a da je deo koji se odnosi na KiM mnogo gori, rekao je Vučić.

On je novinarima u Davosu rekao da je posao EU da traži usaglašavanje, ali da je mnogo gori deo koji se odnosi na KiM, a koji kaže da se pozdravlja zahtev tzv.Kosova za članstvo u EU.

“Međutim, traži se intenziviranje dijaloga na osnovu međusobnog priznanja, da se osuđuje niz eskalatornih poteza Srbije i aktera podržanih od strane Srbije, a koji uključuju nelegitimne blokade, napade i pretnje vojnom akcijom, da je nezavisnost Kosova nepovratna i da se pozivaju članice EU koje nisu priznale Kosovo da to učine”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u rezoluciji se osuđuje secesionistička retorika u BiH, pozivaju se svi da usvoije sankcije protiv onih koji podržavaju secesionističke težnje.

“Ima li gorih secesionista od onih koji pozivaju na to, baš tih 22 zremalja EU ima li gorih podržavalaca secesionističke politike”, rekao je Vučić.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com