уторак, јул 16

VUČIĆ: IZVESNO DA ĆEMO IMATI VANREDNE IZBORE, ALI PITANJE KADA; VEĆE PLATE U PROSVETI I VEĆE PENZIJE

0
32

Jasno je da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore, čekamo da se odazovu na razgovore, verujem da ćemo pronaći sagovornike, ako se to ne desi idemo na izbore, ali na ulici se neće birati vlast i prelazne vlade neće biti, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti.

Veće plate u prosveti i zdravstvu

Beograd, 7. juna 2023.- Obraæanje predsednika Srbije Aleksandra Vuèiæa naciji. FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/ nr

Posebno ćemo povećati zarade u prosveti, od 1. septembra povećanje 5,5 posto, a od 1. decembra ili 1.januara još 10 posto, biće prosečno blizu 90 000 dinar, rekao je Vučić.

On je na konferenciji za štampu sa premijerkom Anom Brnabić izjavio da je u ovom trenutku prosečna plata u prosveti oko 74.000 dinara, i da će ona nakon povećanja biti nešto iznad 88.000 dinara, i da je tu reč, kako je istakao, o plati, a ne ukupnoj zaradi.

“Kada se uzme u obzir da je prosečna inflacija oko 11 odsto, vidite koliko je to povećanje. Želimo da osnažimo učitelje i nastavnike i da pokažemo da brinemo o njima“, rekao je Vučić.

On je dodao da je “bilo muke u razgovorima sa MMF-om“, jer je važno nastaviti taj program.

Na isto toliko povećanje mogu da računaju i medicinske sestre.

„To će kumulativno biti oko 16 odsto povećanje plata“, istakao je Vučić.

Dodao je da veruje da će za lekare, vojsku i policiju, administraciju i ostale u javnom sektoru imati snage za povećanje od oko 11 odsto.

Ako građevinski sektor bude imao bolje rezultate, možda bismo uspesli i sa nešto snažnijim povećanjem, dodao je Vučić.

Svi će imati značajno poovećanje, naglasio je Vučić.

Veće i penzije

Beograd, 7. juna 2023.- Predsednik Srbije Aleksandar Vuèiæ rekao je danas da je jasno da æe prevremeni parlamentarni izbori u Srbiji biti održani, a da je sada jedino pitanje kada æe se iæi na izbore.“Mi æemo nastaviti da èekamo neke ljude da razgovaramo, ali pošto je jasno da oni èekaju neke druge stvari, ali nikada se neæe dogoditi da neko na ulici preuzima vlast ili nasiljem, bilo je to previše za ovu zemlju od 90-tih godina. Sa tim prošlim vremenima je davno završeno“, rekao je Vuèiæ. FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/ nr

Predsednik Srbije najavio je i značajno povećanje penzija.

Od 1.oktobra 5, 5 odsto povećanje penzija, od 1. januara dodatnih 14,6 odsto, a 2024 godine prosečna penzija biće 390 evr, rekao je Vučić i dodao da će tako penzija biti duplo veća nego pre 11 godina.

Najavio je i da će vekna belog hleba „Sava“ od petka pojeftiniti za tri dinara, na 54 dinara.

Nova mera biće prvi put da se izdvaja po 10.000 dinara za svako tek rođeno dete do 16. godine, majke će primati taj novac na raču, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, prijavljivanje ide od 20. avgusta do 15. septembra, a isplata oko 25. septembra.

“Ukoliko je samohrani otac taj koji se stara o deci, onda će on dobiti taj novac. Ukoliko su staratelji, oni će dobiti taj novac. Ukupno 1.190.000 dece od nula do 16 godina”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je za tu meru izdvojeno sto miliona evra.

“Kada je reč o vaučerima, idemo sutra sa još 100.000 jer su ovi prethodni bili razgrabljeni, sa po 5.000 dinara i bićemo spremni na još 100.000 jer želimo da zamolimo ljude da leto i zimu provedu u Srbiji”, rekao je Vučić.

On je rekao da u prva tri meseca Srbija ima 40 odsto uvećanje prihoda od turizma.

Vučić: Dok sam ja predsednik, prelazne Vlade neće biti

Beograd, 7. juna 2023.- Obraæanje predsednika Srbije Aleksandra Vuèiæa naciji Obraæanju prisustvuje i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabiæ. FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da prelazne Vlade neće biti sve dok je on predsednik, jer bi to, kako je rekao, značilo da državom upravlja jedan tajkun i nekoliko stranih centara moći.

Vučić je rekao da će kao predsednik čekati da dođu na razgovor svi oni kojima je uputio taj poziv.

„Uputiću ih da je to jedini mogući način da do promena koje toliko žele dođe – da se na izborima učestvuje, da na izborima dobiju većinsku podršku naroda i da onda od predsednika mogu da dobiju mandat za sastav nove vlade“, rekao je predsednik.

Vučić je ponovio da prelazne vlade neće biti jer, dodaje, za prelaznu Vladu je potrebna njegova odluka, a on takvu odluku neće doneti nikada.

„I po tom pitanju nema razgovora i nema nikavih pregovora“, poručio je predsednik.

Vučić je rekao da prelazne Vlade neće biti ne zato što je to nečiji politički hir.

„Kao predsednik Republike, verovatno bih bio još popularniji, da takve gluposti prihvatim i predložim, ne pada mi na pamet. To je

Beograd, 7. juna 2023.- Predsednik Srbije Aleksandar Vuèiæ izjavio je da prelazne Vlade neæe biti sve dok je on predsednik, jer bi to, kako je rekao, znaèilo da državom upravlja jedan tajkun i nekoliko stranih centara moæi. Vuèiæ je rekao da æe kao predsednik èekati da doðu na razgovor svi oni kojima je uputio taj poziv. FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/ nr

uništavanje i razaranje Srbije. To bi značilo da Srbijom u tom trenutku upravlja jedan tajkun i nekoliko stranih centara moći, a ne građani Srbije preko svojih izabranih predstavnika. Dok sam predsednik, zakleo sam se na Ustav Srbije poštovaću samostalnost i nezavisnost Srbije i u tako nečemu protiv vitalnih interesa Srbije nikada neću učestvovati“, rekao je predsednik.

Vučić je rekao da su neki pravili tenzije ne zato što su imali političke zahteve, već zato što su imali zahteve pojedinih tajkuna za provođenjem njihovih interesa.

„I to možete da vidite kroz zahteve, jer kroz zahteve ne postoji ni jedan zahtev koji se tiče dece. Ni jedan zahtev se ne tiče prava i položaja dece, nastavnika, bilo koje društvene grupe osim njih političara i jednog tajkuna“, rekao je predsednik.

Vučić ističe da predsednica Vlade Ana Brnavić ne želi da ispuni zahtev opozicije i smeni ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića na silu i pod prisilom, jer sa pravom smatra da za to ne postoji ni jedan razlog.

„Ne postoji ni jedan razlog, dovoljan razlog, jer je čovek na vredan, marljiv i odgovoran način taj posao obavljao, ali neki drugi računaju da je moguće da steknu poverenje naroda time što će da vrše pritisak na ulici i da će time moći da ostvare deo svojih političkih ciljeva koje na izborima očigledno ne mogu“, rekao je predsednik.

Brnabić: Uvek sam spremna da podnesem ostavku, trudila sam se da obavljam posao na najbolji način- rezultati nesporni

Beograd, 7. juna 2023.- Premijerka Ana Brnabiæ izjavila je veèeras u obraæanju graðanima, u prisustvu predsednika Aleksandra Vuèiæa, da se trudila da svoj posao obavlja na najbolji naèin i da je ponosna na ono što je uraðeno. FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/ nr

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras u obraćanju građanima, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, da se trudila da svoj posao obavlja na najbolji način i da je ponosna na ono što je urađeno.

„Ne mislim da je sve bilo savršeno, ali smo dali sve od sebe i borili se i mislim da imamo rezultate sa kojima svako od nas, ali i svako pojedinačno svako od naših građana, ako je iskren i objektivan, ipak, može da se ponosi“, naglasila je Brnabićeva.

Istakla je da su rezultati jasni i da Srbija nikada nije tako napredovala.

Brnabićeva je napomenula da je to njen treći mandat u vladi i da je naporno radila i davala sebe u tom poslu.

„Reći ću da je jedan od mojih najvećih legata elektronska uprava“, rekla je premijerka i dodala da je jedino Vučić verovao u digitalizaciju u vreme kada je Srbija ušla u to.

„Tragedija i monstruozni zločini koji su se dogodili 3. i 4. maja šokirali su nas, duboko nas ljudski pogodili i pomerili i zaista duboko promenili i mislim da ova zemlja, ni svako od nas pojedinačno, nakon tih tragedija, nikada više neće biti isti kao pre tog 3. maja“, rekla je ona i još jednom izrazila najdublje saučešće.

Istakla je da je vlada sa predsednikom Srbije radila zajedno i da su usvojili mere kako bi deca bila bezbednija i da bismo imali bezbednije društvo.

Beograd, 7. juna 2023.- Premijerka Ana Brnabiæ izjavila je veèeras u obraæanju graðanima, u prisustvu predsednika Aleksandra Vuèiæa, da se trudila da svoj posao obavlja na najbolji naèin i da je ponosna na ono što je uraðeno. FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/ nr

Posle tragedija preduzete su mere – razoružavanje, povećanje broja policajaca koji će se brinuti o školama, izmene Krivičnog zakona, formirana Radna grupa za mentalno zdravlje i borba protiv vršnjačkog nasilja, navela je Brnabić. Rekla je da je do danas predat 62 801 komad oružja i dodala da će sutra biti doneta odluku da li će biti produžen rok za predaju oružja.

Premijerka je i naglasila da su određene stranke i političari iz opozicije politizovali i zloupotrebili tragediju, u trenutku kada je trebalo da zajednički razgovoramo organizovali su proteste sa isključivo politicckim zahtevima

Ostavka da, ali izlaz iz krize parlamentarni izbori

Uvek sam spremna da podnesem ostavku, ali kada se društvo nalazi u krizi jeridni je način razgovor, a oni ne žele razgovor, spremna sam i računajte da moju ostavku, imate je na stolu, smatram da su izlaz iz krize parlamentarni izbori do kraja godine, ostavljam predsedniku Republike da donese odluku, rekla je Brnabić.

Leave a reply