четвртак, јун 13

VUČIĆ: NEKO IZ MALE ZEMLJE SE DRZNUO DA KAŽE ISTINU

0
10

Govor drugačiji, neko iz male zemlje drznuo da kaze istinu

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da je njegov govor na Generalnoj debati UN u Njujorku izazvao paznju, jer je bio drugačiji i jer se neko iz male zemlje po broju stanovnika drznuo da kaže istinu.

Na pitanje novinara da li ga je neko od svetskih lidera pozvao posle govora koji je na zvanicnom kanalu UN bio gledaniji od govora ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Vucić je rekao da su mu prišli šefovi misija nekih od najznacajnijih zemlja da mu cestitaju na hrabrosti i da kazu da to nisu čuli poslednjih 10 godina.

(AP Photo/Jason DeCrow)

Vučić je za srpske medije u Njujorku rekao da je njegov govor bio drugačiji, da je govorio šta misli i da je izneo argumente za koje ne može da se kaže da snisu tačni.

„Pitanje je da li sam uradio nešto dobro za Srbiju, ono cime moram da se rukovodim je da li smo napravili nesto dobro za zemlju. Jesmo, jer smo strasnije i argumentovano branili nasu poziciju i pokazali da nismo šaka zobi, jer su oni veiki, a mi mali, i da se borimo za svoje stavove i time sebi digli cenu“, istakao je Vučić.

On je ocenio i da to može da bude mač sa dve ostrice.

„Svi znaju da smo mi pokvarili narativ jedistva u borbi za teritorijalni integritet i da smo podsetili na nesto cega bi neki da se ne sećaju kada je u pitanju princip teritorijalnog integriteta i Povelja UN“, objasnio je Vucić.

On je dodao da to nije pitanje snage, već sam narativ teže prolazi u svetskom mnjenju ako ih neko podseća kako su poštovali Povelju UN nekoliko decenija ranije.

„Zato oni hoće da se resava kosovski čvor brze i po tom pitanju nam neće biti lako“, ukazao je predsednik.

Onje pitajući se da li je mogao nesto drugo da kaze, da li da govori o klimatskim promenama kada nam gori situacija na KiM, kada postoje problemi sa energetikom, a drugima sa hranom, konstatovao da se naša pozicija ne bi promenila i da se neko ne može umilostiviti ako biste bili fini.

„Nije taj govor mač sa dve oštrice, već naša pozicija uopšte. Mi ne možemo da umilostivimo nikoga ćuteći. Tek tada bi se kao orlušine ustremili na nas. A sada vide da smo mali, ali spremni da se borimo“, istakao je Vučić.

On je naveo i da je uspeo sve da kaže, a da to ostane bez javne kritike jer je pazljivo biran kontekst i reci.

„Ja sam iznosio cinjenice, a da li su svi srecni, nisu, ali je moje da govorim u interesu naseg naroda“, podvukao je Vučih.

Na pitanje da je jedina zamerka bila što je govor zaključio rečima „Živela Srbija“ i da su se tim povodom čuli podsmesi, Vučić je istakao da je ponosan na te reci.

„Smejali su se neki politički protivnici, jer se oni podsmehuju svojoj zemlji, stide se toga što su iz Srbije. A ja se ne stidim. Ako Zelenski može da kaže „Slava Ukrajini“, a što mene da bude sramota da kažem „Žvela Srbija“. U Crnoj Gori govore „Nek je vječna“. Pa što mi ne možemo da kazemo „Živela Srbija“. Ja sam ponosan na to, ne stidim se svoje zemlje“, ukazao je Vučić.

On je primetio i da to što je njegov govor videlo mnogo više ljudi nego govor Zelenskog ne znači mnogo, i dodao da je Zelenski sada u središtu pažnje, ali da ne misli da je on lično srećan zbog toga.

Videćemo tek sta predviđaju nove EU sankcije za RUS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, na pitanje novinara da li će novi paket sankcija za Rusiju koji su EU zvaničnici najavili u NJujorku imati neke posledice i po našu zemlju, rekao da ćemo to tek videti, kada budu objavili šta su smislili.

„Otkud znam šta su smislili, kada smisle videćemo da li će da ima neke veze sa nama, kao što je imao ovaj paket vezan za rusku naftu“, rekao je Vučić.

Videćemo da li će nas da se dotiče uopšte ili neće, odgovorio je kratko Vučić.

Vućić: Znaći, čitao sam nepostojeći papir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na izjavu portparola Evropske komisije Petera Stana datu „Prištini insajt“ da EU nije videla bilo kakav non pejper, niti dolazi od tima koji se bavi dijalogom, konstatovao je da je „očigledno onda čitao nepostojeći papir“.

Vučić je na pitanje da li je video poruku iz Brisela da ne postoji non pejper o kojem je govorio nedavno, odgovorio: „Ja lud. Čitao sam nepostojeći papir, a za njega me pitali još neki sagovornici“.

Kazao je da nije hteo da primi taj papir jer zna da bi, ako se pojavi u javnost, njega okrivili.

„Ovako nisam primio papir pa znaju da nemam veze sa objavljivanjem“, dodao je on.

Na pitanje da prokomentariše izjavu poslanika Samoopredeljenja da je Kosovo spremno za napade i da poseduje naoružanje da se brani, Vučić je rekao da Srbija ne bi da ratuje , a da se divimo snazi njihove opreme i oružja.

„Mi svoj posao, oni svoj“, poručio je on.

Na vest da je Srbija zbog premišljanja vlasti u vezi prošlog Evroprajda, stavljenana listu za praćenja globalnog saveza organizacija civilnog društva CIVICUS, Vučić je poručio „neka nas prate“.

Mnogo nas je ta vest pogodila, neka nastave da nas prate. Vi se trudite da uradite sve što možete da svima glave sačuvate i da budete fer i zaštitite ljude, a onda tako“, dodao je on.

Vučić sa Salivenom sat duže od planiranog, iskren razgovor

Predsednik Srbije Aleksandar Vucicć izjavio je večeras da je sastanak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD, Džejkom Salivenom, bio iskren, otvoren, o različitim temama, a samo takav može da donese neku dobrobit, i pored neslaganja po nekim pitanjima.

Sastanak je trebalo da potraje pola sata, ali potrajao je sat i po, a predsednik Srbije će se u Njujorku sastati i sa Vuktorijom Nuland, za koju kaže da su “stari znanci”.

“Sastanak sa Salivenom je verovatno do sada bio jedan od najznačajnijih, neki kažu da je on drugi, a neki da čak i najvažniji čovek SAD, najveće sile sveta. Razgovor je trajao dugo, o ekonomiji i o svim važnim političkim pitanjima, stremljenjima Srbije, regionu, Kosovu i Metohiji”, rekao je Vučić novinarima.

Kako je preneo, nije lako usaglasiti se po pojedinim pitanjima, ali je razgovor bio veoma otvoren i iskren.

“A, kada je razgovor otvoren i iskren, onda uvek mora da donese neku dobrobit. Ne moze uvek da bude blagorodan, ali neko dobro donese. Važno je da smo se upoznali, Saliven je budućnost američke politike, i ne samo politike, i na mestu je gde de fakto odlučuje o ključnim pitanjima sveta, o ratu i miru”, rekao je Vučić.

Dodao je da su “pretresli” sva pitanja, a da je on govorio o stavovima Srbije, ukazao da je važno da zajednički damo sve od sebe da ekonomsku aktivnost između Srbije i SAD pojačamo, da imamo više investicija.

“Zadovoljni smo što Rivijan dolazi, a kada jedan Saliven to zna… Razgovarali smo o energetskim projektima, o obnovljivim izvorima energije… O dve njihove kompanije, koje su zainteresovane da rade u Srbiji i o dugim stavrima važnim za unapređenje saradnje o unapređuju odnosa”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je Saliven pročitao njegov (Vučićev) govor iz UN, Vučić je rekao da je znao i mnogo više od toga, i da “izgleda da je čitao i neke druge stvari”.

“Mislim da je pročitao govor, reč je o čoveku izvanredne inteligencije, koji je fascinantno pripremljen, što retko kažem”, rekao je Vučić.

Vučić: Važno da čuvamo poziciju nezavisnosti i dobrih odnosa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je danas u Njujorku da je imao mnogo bilateralnih razgovora, među kojima i sastanak sa šefom kineske diplomatije Vang Jiem sa kojim je razgovarao o odnosima Srbije i Kine.

Vučić je istakao istakao da je važno za Srbija čuva svoju poziciju nezavisnosti, i dobre odnose sa Kinom.

Ukazao je da je i u razgovoru sa američkim partnerima rekao šta misli o dolasku Kineza u Smederevo i Bor,te naglasio da uvek govori isto, što je preneo i Vangu.

„Najbolje je kada vodite takvu politkku. Vodili smo dobar i srdačan razgovor. Važno je da čuvamo našu poziciju nezavisnosti, samostalnosi dobre odnose sa Kinom“, objasnio je on u vezi sastanka sa Vangom.

Na pitanje da li je sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem razgovarao o situaciji u toj zemlji, kazao da se bavio poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije i saradnje u međunarodnim organizacijama.

„Mi se ne bavimo unutrašnjim stvarima u drugim zemljama. Nas interesuje šta se dešava u međunarodnoj areni, i kako da se borimo za Kososovo“, objasnio je on.

Najavio je da će još imati sastanke sa najvišim predstavnicima Gvineje Bisao, Nigerom, Konga, kao i više drugih zemalja.

Ukazao je da večeras ima sastanak sa Berge Brendeom iz Svetskog ekonomskog foruma i da će na tom skupu biti ministar spoljnih poslova Ukrajine, Saudijske Arabije, i mnogi drugi lideri, njih 15.

„Još mnogo kontakata i posla. Tek sutra završavamo posetu i nazad za Beograd“, naveo je on.

Leave a reply