VUČIĆ: NIKADA VEĆA ULAGANJA U NIŠ

VUČIĆ: NIKADA VEĆA ULAGANJA U NIŠ

Aleksandar Vucic, predsednik Srbije u Nisu

I dalje stoji obećanje kompanija  Leoni I Jura da će preuzeti radnike Šinvona u Nišu, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Govoreći o ekonomiji na jugu Srbije, dodaje da je pre devet godina Nišu prosečna plata bila 316 evra a prošlog meseca 520. Predsednik podseća I na neka kompromisna, ekonomska rešenja za radnike na Geoksa u Vranju koji su ostali bez posla.

I ako za sada nema najava da će još koji investitor u Niš, ekonomija na jugu  se ne predaje tako lako. Kakva je sudbina oko 400 radnika Šinvona, ćerke kompanije Jura, za koje je najavljeno otpuštanje? Predsednik Aleksandar Vučić podeća na razgovore sa kompanijom Leoni I  Jura koji su obećali pomoć.

“Kompanija Šinvon koja je ćerka kompanija Jura. Bilo je najava da će otpustiti oko 400 ljudi, ali koliko sam ja razumeo, čak ni to neće. Oni su dali da radi u Juri deo njih, bez posla će biti 20 ljudi koji neće moći da nastave da rade u Šinvonu ili Juri, i Leoni je spreman da ih odmah primi”  rekao je Vučić.

Vučić podseća I da će Teklas preuzeti radnike Geoksa.

“Što se Geoksa i Vranja tiče, do sada je obavljeno 390 intervjua za kompaniju Teklas, od toga 105 je već primljeno, a ukupno 250 je u procesu primanja – Mi smo očekivali do kraja godine 250, ali mislim da će pre kraja godine 350 biti primljeno” kaže predsednik.

 Dok govori o ekonomiji na jugu Srbije, predsednik podeća I na  ulaganja u sam Niš . Od 2012.g u Niš je stiglo sedam investitora, najivše od  svih gradova u Srbiji. Prosečna plata je povećanja za 65% kaže Vučić

Vučić: Nikada veća ulaganja u Niš

“Izgradili smo put Niš-Bela Palanka- Pirot – Dimitrovgrad. Spojili smo Niš sa Leskovcem, Vranjem, Severnom Makedonijom. Radimo brzu prugu Beograd-Niš, prugu do Dimitrovgrada za 120 km/h, ulažemo u aerodrom u Nišu. To je deo velikih infrastrukturnih projekata. Lično sam učestvovao, zajedno sa Vladom Srbije, na dovođenju sedam velikih investitora u Niš. Pri tom, nismo uništili ni jednu fabriku. Veoma sam ponosan na taj rezultat, trudili smo se da dovedemo investitora iz svih zemalja kako bismo mogli da zaposlimo ljude. Naučno tehnološki park, novi Klinički centar… Sve su to ogromna ulaganja u Niš” – naveo je Vučić

Vučić kaže da je, iako je prosečna plata u Nišu niža od prosečne plate u Srbiji, ipak značajno veća nego pre devet godina.

“Pre devet godina, 2012. u Nišu je prosečna plata bila 316 evra, prošlog meseca je 520 evra. I dalje je niža od republičkog proseka, ali je to za devet godina uvećanje od 65 posto” – rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o ostalim ulaganji predsednik Vučić osvrće se na  izgradnju puta Niš-Bela Palanka- Pirot – Dimitrovgrad. Deonicu od Niša do Leskovca, Vranja I  Severne Makedonije. Podseća na radove na brzoj pruzi Beograd-Niš – Dimitrovgrad, I ulanja u aerodrom u Nišu,  Naučno tehnološki park, novi Klinički centar… “Sve su to ogromna ulaganja u Niš” – kaže  Vučić

Press konferencija u Nišu održana je nakon što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen  pritiskom na dugme, označili početak radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac na međunarodnom železničkom Koridoru 10,  u Donjem Međurovu kod Niša.