TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti region i Srbija Udarne VESTI

VUČIĆ O DEŠAVANJIMA NA KOSOVU:

Vučić: Malo ko je hteo da čuje i razume šta se dešava na KiM

Beograd, 29. maja 2023. – Predsednik Srbije Aleksandar Vuèiæ izjavio je danas u vanrednom obraæanju javnosti da Aljbin Kurti ima samo jednu želju da izazove sukobe na KiM i da dovede do krvoproliæa ceo region, kao i da je Kurti jedini krivac za ovo ssto se dogadja na KiM.Vucèiæ je rekao u Predsedništvu da je malo ko želeo da to razume šta je suština svega što se na KiM dogaða, iako smo mesecima govorili o da Kurti toželi. Na fotografiji ministar odbrane Miloš Vuèeviæ, predsednik Srbije Aleksandar Vuèiæ i naèelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsiloviæ. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je mesecima govorio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima jednu želju – da dovede do krvoprolića ceo region, kao i da je malo ko je hteo to da čuje i razume šta se dešava na KiM.

On je na konferenciji za novinare rekao da je u poslednja tri dana “i ćorav” mogao da razume šta se sprema.

“Kao i želju Kurtija da dođe do velikih sukoba između Srba i NATO-a, a on da pere ruke i kaže da to nema sa njim nikakve veze”, rekao je Vučić i dodao da je imao razgovore sa Amerikancima, Nemcima i Evropljanima.

Vučić je rekao i da su snage Vojske Srbije raspoređene “tamo gde mislimo da je potrebno, mi ćemo ih noćas obići, i nećemo dozvoliti pokolj Srba.”

Dodao je da je razgovarao sa međunarodnim zvaničnicima, a sutra treba da bude održan sastanak sa predstavnicima Kvinte.

Molim Srbe na KiM da ne ulaze u sukob s NATO, ne zato što se plašimo nego zato što Kurti to najviše želi. Neka protestuju na miran način baš kao što su i danas, neka sede, jer kad se na miran način suprotstavljaju albanskom okupatoru, tada niko ne može da ih pokori, rekao je Vučić.

Rekao je i da je načelnik Generalštaba Milan Mojsilović zatražio razgovor sa komandantom Kfora Ristučom.

Molimo Kvintu da urazumi Kurtija, ako to ne učine, mislim da će za sve nas biti kasno, rekao je Vučić.

Vučić: KFOR uprkos garancijama nije zaštitio Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da KFOR, uprkos garancijama, nije zaštitio Srbe i nelegalno preuzimanje opština na severu KiM.

Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare objasnio hronologiju događaja od jutros.

“Srbi na severu KiM u sedam sati jutros okupili su se ispred opštine Zubin Potok, Zvečan i Leposavić kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo upadom nelegalnih Kurtijevih okupatora u srpske zgrade, jer vojnici KFOR-a uprkos garancijama, nisu zaštitili Srbe i nisu sprečili nelegalno i nasilno preuzimanje opština, kao i nasilje kojim su Srbi bili izloženi, iako su za to davali više puta garancije”, rekao je Vučić.

Kako je dodao, jutros ispred opština Srbe su sačekali vojnici KFOR-a i bodljikava žica.

“Gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana koje je izabrao Kurti naknadno su otišli na sastanak kod američkog ambasadora, dok je gradonačelnik Leposavića u 5.30 ušao u zgradu opštine koju je KFOR opasao bodljikavom žicom, onako kako je to trebalo da urade u petak i da zabrane Kurtijevim gradonačelnicima da se uopšte pojavljuju na severu”, rekao je Vučić.

BFOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/ nr

KFOR ih je, kaže, pustio da uđu u zgrade opštine da bi onda njih štitili od Srba, umesto obrnuto.

“Jer i to obrnuto što bi trebalo da urade bilo bi u skladu sa saopštenjima makar deklarativnim i izjavama Kvinte, EU, SAD, svih koji kažu da je taj ilegalni potez Kurtija da u ove zgrade šalje tzv. albanske gradonačelnike”, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da se, kako je rekao, lažni gradonačelnik još nalazi u zgradi opštine Leposavić.

Vučić: Trojica najteže povređena, četvorica uhapšena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su u sukobima na severu KIM najteže povređeni Dragiša Galjak, kao i Dragiša Milović i Časlav Sofronijević, a da je povređen 41 pripadnik KFOR-a.

On je u obraćanju medijima rekao da su uhapšeni Nebojša Lezović, Radoš Petrović, Srećko Vitković i Dušan Obrenović i da su u toku su pregovori sa KFOR-om o njihovom oslobađanju.

Vučić je rekao da je najteže povređen Dragiša Galjak, portir iz Kososvke Mitrovice, koji je pogođen s leđa sa dva metka i koji je operisan.

“Lekari su se borili za njegov život, sada je na na intenzivoj nezi. Verujemo da je izvesno, ako ne dođe do komplikaija, da će preživeti”, rekao je Vučić.

On je dodao da je Dragiša Milović zadobio višestruke teške telesne povrede od udaraca u grudi, trbuh ruke i noge i da se on nalazi na opservaciji.

Vučić je dodao da je Časlav Sofronijević, Srbin sa severa KiM, zadobio više udaraca u grudi i povrede od gumenih metaka i da se takođe nalazi na opservaciji.

“Ostali su svi sa lakšim i težim telesnim povredama”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da je povređen 41 pripadnik KFOR-a, od toga najviše pripadnika mađarskog i italijanskog kontigenta, od kojih su trojica teže ranjeni.

On je izrazio nadu da niko od njih nije životno ugrožen.

“Velike i teške posledice, za koje je kriv i odgovoran isključivo Aljbin Kurti, za šta svi znaju, na to sam upozoravao i sinoć i preksinoć i pre tri, četiri pet dana, a niko nije želeo ni da čuje”, rekao je Vučić.

Vučić sutra sa ambasadorima Kvinte i EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra a ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji.

Sastanak je zakazan za 08.00 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com