Vučić položio kamen temeljac za fabriku Cumbotel(VIDEO)

Vučić položio kamen temeljac za fabriku Cumbotel(VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je u Suvom Dolu kod Niša, kamen temeljac za izgradnju nove fabrike Cumbotel grupe, koja će zaposliti 1.100 radnika. Vrednost investicije je oko 30,6 miliona evra, a Vučić je najavio da će prvi proizvodi iz te fabrike izaći već u maju naredne godine.

Kamen temeljac su zajedno sa Vučićem položili i ambasador Austrije Johanes Ajgner i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, a prisustvovali su i ministar privrede Goran Knežević i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Značiće puno za Niš i celu Srbiju. Cumtobel je šlag na torti i najvažnije nešto što smo uspeli da dovedemo u Niš. Ta invesitcija pravi razliku u odnosu na do sada, ne samo kod nas već i u regionu, istakao je Vučić.

On je podsetio da je Srbija pre tri godine bila sucočena sa potpunim bankrotstvom i da su skoro sve fabrike u Nišu bile uništene u prethodnih 20 godina.

Danas se Niš podiže kao Feniks iz pepela i postaje industrijski centar, Cumtobel je znacajna karika u tom lancu, naglasio je Vučić.

Ambasador Austrije Johanes Ajgner je rekao da će ta investicija dodatno poboljšati odnose Srbije i Austrije.

Cumbotel traži stabilne lokacije širom sveta i ova kompanija se pridužuje stotinama drugih preduzeća iz Austrije koja su uložila u Srbiju, naveo je Ajgner.

Austrijski proizvođač rasvetnih uređaja i komponenti će napraviti pogon i upošljavaće mahom inženjere.

Grad Niš je odabran sa velikom pažnjom, kažu u Cumtobel grup, jer njegova lokacija u Južnoj Srbiji pruža kompaniji pristup visokokvalifikovanom inženjerstvu i dobro obrazovanoj budućnoj radnoj snazi.

Ova investicija je jedan od najvažnijih strateških koraka u preusmeravanju proizvodne mreže Cumbotel grupe. Fabrika u Srbiji će nam omogućiti da se na tržištu uspešno pozicioniramo na dugi rok i dodatno poboljšamo našu konkurentnost, rekao je izvršni direktor Cumbotel grupe Ulrih Šumaher.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je podsetio da je pre dvadesetak dana ovaj prostor bio neuređen i zarastao u korov.

Posle toliko decenija u Nišu se ponovo zapošljavaju inženjeri i visokoobrazovani, ovde u Cumtobelu. To je svetski lider u oblasti rasvete. Obezbedili smo u Nišu građevinsku dozvolu u roku od osam radnih sati i time pokazali koliko smo privrženi ovim investicijama. Ponovo se grade fabrike u nasem gradu i zapošljavaju ljudi. Sada sa mnogo više optimizma gledamo u budućnost, naglasio je gradonačelnik.

Prethodno je u Nišu potpisan ugovor između Cumbotel grupe i Vlade Srbije. Subvencije iznose osam miliona evra.

U naredne dve i po finansijske godine, fabrika će se graditi na lokaciji u južnoj industrijskoj zoni Niša, a kada bude završena pokrivaće površinu od 40.000 kvadratnih metara.

Događaju u Nišu je prisustvovao i celi Upravni odbor Cumbotel grupe, kao i predstavnici Nadzornog odbora.

NIŠ TEHNOLOŠKI CENTAR ZA 21. VEK

Srbija ulaže u Niš, sa idejom da taj grad postane tehnološki centar za 21 vek, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Nišu i dodao da se, da bi se to dogodilo, na prvom mestu moramo boriti za mir i stabilnost.

Nas cilj je da u Nišu spustimo broj nezaposlenih na manje od 20.000, a pre tri, četiri godine nezaposleno u ovom gradu je bilo 50.000 ljudi, rekao je.

Sva ova ulaganja, rekao je, ne donose dobrobit samo porodicama već i gradu Nišu koji će imati više novca za infrastrukturna ulaganja, za nove turističke atrakcije, za privlačenje većeg broja turista i očeujem da će to Niš znati da iskoristi na najboli način.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com