„Pitanje vakcinacije postaje jedno od ključnih pitanja nacionalne bezbednosti“, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić u uključenju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predsednik se prethodno sastao sa prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Muhamedom bin Zajedom.

Rekao je da je razgovarao i sa Kinezima i da je dogovorio da se, zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kinom, u Srbiji proizvodi vakcina protiv korona virusa, kineske kompanije Sinofarm.

„Narednih dana, u roku od dve nedelje, napravićemo to i javno, i za potpisivanje. To će biti potpuno grinfild, nova fabrika za vakcine, za Sinofarm vakcine, koju ćemo graditi zajedno sa Emiratima i Kinezima u Srbiji i krenućemo u proizvodnju vakcine već od 15. oktobra“, naveo je predsednik.

Podsetimo, danas je objavljeno i da poizvodnja ruske vakcine uskoro počinje u Srbiji.

On je naglasio da će u svakom trenutku moći da obezbedi dovoljan broj vakcina za naše građane.

„Imaćemo od tada velike količine vakcina za nas, ali i za ceo region, jer ono što sam naučio večeras jeste da ćemo morati pa makar po bukvalnoj ceni koštanja da dajemo vakcinu regionu, jer je sve to što mi budemo naše ljude izlečili ili preventivno delovali ne vredi ako u regionu postoji problem“, objasnio je Vučić.

Poručio je da je toliko srećan jer nije očekivao da će ovako brzo biti postignut dogovor i da može tako brzo da se dela.

„Nećemo imati previše tehničkih problema, jer je ovde najveći ekspert koji je radio za Kineze, a sada je u UAE zadužen da se to sprovede u delo, čovek koji je najbolji plan vakcinacije, ali i kompletne borbe protiv kovida napravio, za šta dobija sada priznanja širom sveta“, dodao je Vučić.