Vučić i Rama trasirali put privrednicima

Oficirski dom u Nišu pun privrednika dve države. Srbije i Albanije. Mogućnost zajedničke saradnje i ulaganja i profita je ono što ih je dovelo za isti sto. Oni koji već saradjuju sa Albanijom i izvoze svoje proizvode u njihovu zemlju imaju samo reči hvale za tretman koji imaju u ovoj državi.

Nema nikakvih barijera, kako u odnosima izmedju nacije tako i u odnusu prema robi koja je iz Srbije, kaže vlasnik Jumisa Mile Kocić.

still1014_00001Medjutim, to su samo sporadični slučajevi. Iako su Srbija i Albanije dve najveće države zapadnog Balkana trgovinska razmena iznosi svega 102 miliona evra, što je malo, slažu se premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama. Ovaj forum trebao bi da stvari pokrene na bolje, a najveća prepreka po Raminim rečima je preglomazna birokratija, koja odvraća privredinke od dolaska u Srbiju.

Najveći izazov u tom procesu nije da vas spojimo zajedno, nego kako da ujedinimo administrativnu volju i kako da administracija bude u našoj službi, kaže Rama.

To bi trebalo da promeni Memorandum o formiranju zajedničke privredne komore koji su potpisali predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i Albanske poslovne asocijacije Luano Bregasi. Vlada Srbije će pružti svu podršku albanskim privrednicima koji žele da ulažu u Srbiju.

Dovrodošli ste. Vlada srbije i vrata Vlade Srbije za vas su širom otvorena. Pomoći ćemo svakom vašem investitoru, uvek odgovoriti na svako vaše pitanje, kaže premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Zajendička privredna komora Albanije i srbije trebalo bi da bude formirana novembra u Tirani. Albanski premijer uz citiranje Ive Andrića poziva privrednike da ne vegetiraju izmedju nade i straha i budu hrabriji od politčara.

Vi za nas ste jedan veliki potencijal, jedan izuzetan primer koji može pokazati i politici da trebate biti mnogo bliže nadi, mnogo dalje strahu, kaže Rama.

Isto obećanje i podršku privrednicima najavljuje srpski premijer.

Od naših odnosa, od naše saradnje zavisi naša budućnost. Nemojte da to prepuštamo nekom drugom da nam to uredjuje, sami možemo to bolje, sami možemo da izgradimo veće poverenje, kaže Vučić.

Forumu je prisustvovalo više od trista privrednika i iz Srbije i Albanije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com