VUČIĆ RAZGOVARAO SA KINESKIM ŠEFOM DIPLOMATIJE

VUČIĆ RAZGOVARAO SA KINESKIM ŠEFOM DIPLOMATIJE

Vučić: Odličan i sadržajan sastanak sa kineskim prijateljim

. FOTO TANJUG/ PREDSEDNISTVO WHATSAPP/ bs
Njujork, 21. septembra 2022 – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sa ministrom spoljnih poslova NR Kine Vangom Jiem FOTO TANJUG/ PREDSEDNISTVO WHATSAPP/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa ministrom spoljnih poslova NR Kine Vangom Jiem, a posle susreta je istakao da je imao odličan, ozbiljan i sadržajan sastanak sa kineskim prijateljima.

Vucić je naveo da je u razgovoru ponovljena čvrsta posvećenost Srbije i Kine doslednoj borbi za poštovanje međunarodnog prava i načela utkanih u Povelju UN.

“Razmenili smo mišljenja i o razvoju globalne situacije, ali i o regionalnim pitanjima”, naveo je Vučić posle sastanka koji je održan u zgradi Stalne misije Republike Kine pri UN.

Kao i uvek, sa pažnjom sam saslušao odmerene, promišljene i mudre stavove kineskih diplomata, naveo je predsednik Vučić.

VUČIĆ VEČERAS GOVORI NA GENERALNOJ DEBATI SVETSKIH LIDERA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras će u NJujorku održati govor na Generalnoj debati svetskih lidera, u okviru 77. zasedanja Generalne skupštine UN, koja će trajati do 26. septembra.

Vučić će govoriti oko ponoći po našem vremenu, kao deveti govornik, a pre njega će se putem video veze obratiti predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Predsednik Srbije je rekao danas da će njegov govor biti drugačiji od mnogih koje slušamo i da će preskakati kurtoazne reči i sve floskule kako bi uštedeo na vremenu, da će govoriti precizno, jer će ceo svet moći to da čuje i da veruje da će mnogi bolje razumeti poziciju Srbije, šta je to što se tačno zbivalo i šta je to što se danas zbiva na Balkanu.

Vučić se na marginama Generalne skupštine UN sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Lajčak je objavio da je sa Vučićem razgovarao o daljim koracima ka normalizaciji odnosa sa tzv. Kosovom.

Vučić se sastao i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom sa kojim je, kako je rekao, podelio zabrinutost sa sve veće globalne izazove sa kojima se svi suočavamo na brojnim poljima”.

Vučić je naveo da je tokom susreta sa Guterešom izrazio nedvosmislenu podršku Srbije nastojanjima da se pojača uloga UN u svetskoj geopolitičkoj areni, kako bi se na scenu u punoj snazi vratili principi na kojima je zasnovana svetska organizacija.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.