VUČIĆ SA ERDOGANOM: ODNOSI SA TURSKOM NA NAJVIŠEM NIVOU U ISTORIJI (VIDEO)

VUČIĆ SA ERDOGANOM: ODNOSI SA TURSKOM NA NAJVIŠEM NIVOU U ISTORIJI (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da su odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u modernoj istoriji dva naroda i zemalja, ukazujući posebno na odlične rezultate u trgovinskoj razmeni. Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdogan, gostu izrazio zahvalnost što je posetio Srbiju, ističući da je to uvek velika čast i posebna privilegija za nas.

„Verujem da rezultati koje smo postigli pokazuju da smo odnose uspeli da podignmemo na veoma visok, rekao bih najviši nivo u modernoj istoriji naših naroda i zemalja“, kazao je on.

Vučić je ukazao da je trgovinska razmena podignuta sa nivoa značajno ispod jedne milijarde evra, na gotovo 2,5 milijardi evra, sa velikim skokom i ove godine.

„Verujem da smo na dobrom putu da ispunimo cilj koji je postavio predsednik Erdogan, a u što mi nismo verovalo da je moguće, a to je da trgovinska razmena dostigne pet milijardi evra“, rekao je on.

Vučić je kazao da ga posebno raduju što investicije iz Turske i dalje dolaze u Srbiju, što se povećavaju i što turske kompanije danas već zapošljavaju gotovo 10.000 ljudi.

Erdogan: Nadam se skorom postizanju sporazum i za tablice na Kosovu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je, posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da se nada da će posle dogovora o dokumentima u najskorije vreme biti postignut i sporazum po pitanju registarskih tablica sa Prištinom kao i o drugim spornim pitanjima.

“Veoma smo zadovoljni da je postignut sporazum kada je reč o prelasku granica samo sa ličnim kartama između Srbije i Kosova. Kada je reč o registrarskim tablicama, nadam se da će se sporazum postići u najskorije vreme, kao i po drugim problematičnim pitanjima”, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim predsednikom.

Istakao je da će Turska nastaviti iskreno da podržava rešavanje problema kroz dijalog.

Naglasio je da će njegova poseta Srbiji dovesti do specijalnih rezultata za dve zemlje, kao i ovaj region.

U TURSKU SA LIČNIM KARTAMA

Erdogan je naglasio da će protokol koji je potpisan o putavanju između dve zemlje samo uz ličnu kartu unaprediti odnose dve zemlje, kao i da će zbog toga broj od 300.000 srpskih turista koji su ove godine posetili Tursku biti još veći.

Predsednik Turske je rekao da će Srbija biti šesta zemlja u kojoj će putovanje biti moguće uz korišćenje lične karte sa čipom.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

“Od juče u BiH smo preduzeli prve korake ka ovome i na Generaljnoj skupštini UN biće potpisani sporazumi”, naveo je Erdogan.

Istakao je da su privredni i trgovinski odnosi pokretač saradnje Srbije i Turske i da je trgovinska razmena dve zemlje nastavila rast uprkos pandemiji i prošle godine bila veća za 33 odsto.

On je kazao da je prošle godine dostila oko dve milijarde dolara, a da je cilj da dostigne pet milijardi i da će se na tome raditi u narednom periodu. Erdogan je kazao da će danas biti održan poslovni forum kompanija iz dve zemlje i istakao se u Srbiji zajedno sa Turskom realizuje oko 50 projekata u vrednosti 847 miliona dolara i zahvalio Vučiću na podršci turskim invstitorima.

Takođe, kaže da je gradnja novog puta Novi Pazar – Tutin deo vizionarskog pristupa predsednika Vučića.

Erdogan je dodao da je turska agencija za saradnju Tika realizovala 350 projekata i aktivnosti i najavio da će uskoro početi i obnova Bajrakli džamije koja je zajedničko istorijsko i kulturno nasleđe.

ERDOGAN: U NIŠU KONZULARNO PREDSTAVNIŠTVO

Dodao je i da mnogi građani Turske dolaze drumskim saobraćajem u Srbiju i odlaze u Niš, zbog čega je u tom gradu planirano konzularno predstavništvo.

Ono će služiti i našim građanima i razvoju privrednih i kulturnih odnosa, naveo je Erdogan.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com