Beograd, 15. oktobra 2020 – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sastao se veceras u Beogradu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Pristine Miroslavom Lajcakom. FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC /bs

Srbija će insistirati na ZSO sa izvršnim ovlašćenjima

Srbija će insistirati na ispunjavanju Briselskog sporazuma, odnosno na formiranju Zajednice srpskih opština, ali ne kao nevladine organizacije, što bi bilo u skladu sa sadašnjim kosovskim ustavom, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ako je sada teza “sve u skladu sa ustavom“, što smo onda pregovarali? Moglo bi desetoro Srba da napravi jednu nevladinu organizaciju u skladu sa kosovskim ustavom. Što smo onda vodili pregovore?“, zapitao je predsednik Vučić na pres konferenciji sa evropskim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

On je tako odgovario na pitanje šta je Lajčaku rekao na to što je u Prištini kazao da ZSO mora biti formirana u skladu sa normama koje propisuje kosovski ustav

Svako rešenje, kaže Vučić, kako god da se dogovorimo sa Albancima, je teško, ali je bolje nego da ostavimo našoj deci da ratujemo u budućnosti.

„Ako to neko hoće da ostavlja deci, ja to neću i tome ću se suprostavljati. Štitićemo interese Srbije uvek, ali moramo da razumemo da mir i kompromis nisu poraz, da je ratno rešenje iznuđeno rešenje, a sukobi loše rešenje. Moramo to u svojim glavama da promenimo I ne moram da se interesujem šta je u glavama Prištine“, rekao je Vučić.

Izrazio je nadu da će Albanci razumeti suštinu Briselskog sporazuma.

„Mi smo pregovarali, a ako je sada teza “sve u skladu sa ustavom“, što smo onda pregovarali. Moglo bi desetoro Srba da napravi jednu nevladinu organizaciju u skladu sa kosovskim ustavom. Što smo onda vodili pregovore? Očigledno je da neki ljudi nemaju dovoljno hrabrosti da kažu da sva rešenja nisu idealna, što ja govorim svojoj javnosti svaki dan“, rekao je Vučić.

Podsetio je da je Briselski sporazum potpisan 19. aprila 2013, da je šest tačaka od 15, to jest suština sporazuma, da bismo ispunili sve druge norme – trebalo da bude formirana ZSO.

Izneo je akt o kojem se, kako je rekao, malo govori I koji niko u srpksoj javnosti nije do sada video, a to je plan implementacije sporazuma, i naveo da se tim planom kaže da će se implementacija sastojati iz šest glavnih elemenata.

Vučić je pojasnio da je prvi prilagođavanje pravnih okvira, upravo menjanje ustava i zakona, drugi ZSO, dalje pravosuđe, policija, lokalni izbori i prilagođavanje pravnih okvira.

Srbija je, prema njegovim rečima ispunila sve svoje obaveze, a jednu, prvu, koju su imali Albanci, oni nisu ispunili.

Ukazao je da je to potpisano pre sedam i po godina, a da Priština nije mrdnula prstom.

Takođe je podvukao da Priština ima i predložen status od strane upravljačkog tima kako je to dogovoreno.

„Na to su rekli da to nije u skladu sa ksoovskim ustavom. Koga to briga?“, upitao je Vučić.

Ukazao je da može da govori o trikovima koje su izvodili, gde je tadašnja predsednica u Prištini Atifete Jahjaga umesto da prosledi izvršnu uredbu ustavnom sudu, prosledila principe na potvrdu, da bi izbegli svoju obavezu.

“Da li misle da smo polupismeni? Danas kažu da neće o tome da razgovaraju. Ako je to u vašem interesu, nemojte. Mi ćemo insistirati da se sve primeni što je dogovoreno“, poručio je Vučić.

Mi, kako je istakao, ne doživljamo Albance kao neprijatelje i protivnike, već želimo da sa njima gradimo budućnost, da ulažemo u fabrike, puteve, pruge zajedno, da razmišljamo kako ćemo da živimo zajedno, a ne kako će neko nekog da prevari“, poručio je on.

Vučić je kazao da je Srbija sve ispunila, a da je mogla, pošto se ne implementira sporazum od strane Prištine, da kaže da neće ništa da primeni.

Kazao je da je zadovoljan postignutim sporazumom o nestalim licima i ekonomskim odnosima.

„Srbija će uložiti svaki napor da pronađemo nestala lica, jer mislimo da je to humanitarno i civilizacijsko pitanje, za svakoga ko je stradao ili nestao sa prostora bivše Jugoslavije, sa KiM, centralne Sbrije, sveđedno odakle. Predložili smo Albancima – “pokažite nam mesto gde mislite da je neko pokopan i zajedno sa vama ćemo u roku od 24 sata videti da li je istina“, ali smo to tražili i za nas to isto. Oni nisu želeli to da prihvate, jer mi znamo neka mesta gde su pokopani Srbi i rekli im i imena mesta“, dodao je on.

Vučić je rekao da ne može da kaže da je optimista, ali da poštuje rad i trud Miroslava Lajčka, njegovu energiju i sve što rade zemlje članice EU da se dođe do kompromisa.

Vučić sa Lajčakom: Dogovoren nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas da je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom dogovoren nastavak dijaloga i potvrđena posvećenost Srbije nastavku tog procesa i želji da se dođe do kompromisnog rešenja.

Vučić je istakao da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Pristsinom kada god Lajčak zakaže sastanak.

„Ići ćemo u Brisel i na najvišem i na tehničkom nivou“, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da je to bio dobar, racionalan i ozbiljan sastanak o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine.

„Analizirali smo sve što je postignuto i važno je da smo dogovorili nastavak dijaloga i punu posvećenost Srbije nastavku tog procesa i želji da se dođe do kompromisnog rešenja u cilju stvaranja boljih odnosa Srba i Albanaca i normalizaciji odnosa, kroz odluke UN i EU, između Beograda i Prištine“, rekao je Vučić.

Takođe, u razgovoru je izražena zajednička, zadovoljavajuća ocena o ekonomskim kretanjima, koja postoje i tek moraju da budu podstaknuta izneđu Beograda i Prištine.

Beograd, 15. oktobra 2020 – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic preneo je danas da je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajcakom dogovoren nastavak dijaloga i potvrdjena posvecenost Srbije nastavku tog procesa i zelji da se dodje do kompromisnog resenja. Vucic je rekao da je to bio dobar, racionalan i ozbiljan sastanak o buducnosti dijaloga Beograda i Pristine. FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC /bs

„Slobodan protok roba, kapitala, usluga i ljudi, to je jedna od najavžnijih stvari u odnosima“, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je evropska budućnost za Srbiju veoma važna, i nije sintagma i floskula, već je važna zbog više investicija i vrednosti za koje se borimo i zalažemo, te zbog toga što će pozicija Srbije u svetu biti snažnija, što smo bliže punopravnom članstvu u EU.

A, taj put značajno je određen kako i koliki napredak ćemo napraviti u odnosima sa Prištinom, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da ne želi da govori o situaciji u Prištini, da se „igra njihovih igara“ svaljivanja krivice, te naglasio da u Prištini treba da se dogovore, a da će Srbija uraditi svoj posao.

Kazao je da je u razgovoru sa Lajčakom insistirao samo na jednoj stvari – da se u potpunosti implementira Briselski sporazum, što je uslov bez kojeg se ne može imati uspešan nastavak dijaloga.

Rekao je da je Srbija otvorena za sve teme, ali da insistira na implementaciji Briselskog sporazuma.

Zahvalio se Lajčaku na marljivom radu i što želi da posreduje između očekivanja da se vodi i okonča dijalog, i onih koji o određenim stvarima misle drugačije, što je vrlo komplikovan posao.

„To govori o zainteresovanosti EU za region. Kakve god razgovore da imamo, ma koliko teške, možda ponekad i loše, bolje da imamo dijalog, razgovore, nego da ne razgovaramo. Ako nema razgovora, može uvek da dođe do incidenata, ugrožavanja života ljudi, incidenata. To nikome nije u interesu“, podvukao je predsednik Srbije.

Dijalog se nastavlja,mora da se ispuni sve sto je dogovoreno

Beograd, 15. oktobra 2020 – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic preneo je danas da je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajcakom dogovoren nastavak dijaloga i potvrdjena posvecenost Srbije nastavku tog procesa i zelji da se dodje do kompromisnog resenja. Vucic je rekao da je to bio dobar, racionalan i ozbiljan sastanak o buducnosti dijaloga Beograda i Pristine. FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC /bs

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas, nakon sastanka sa presednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je zaključak njegovih razgovora u Beogradu i Prištini da se proces dijaloga nastavlja i da sve mora da se ispuni što je bilo dogovreno i kako je bilo dogovoreno.

„Ključno pitanje ili princip celog ovog procesa je da ne treba na kraju da postoji nijedno otvoreno ili nerešeno pitanje. Bavimo se pitanjima koja nisu bila do sada u pregovorima i onima koja su bila, ali nisu ispunjena“, rekao je Lajčak na konferenciji za medije.

Kaže da mu je razumljivo da su to teška pitanja koja izazivaju emocije, ali da je kjuč da sve što je bilo dogovoreno mora da se i ispuni.

Nije, međutim, precizirao da li sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se ispuni pre ili nakon postizanja konačnog sporazuma.

„Ja sam došao danas u Beograd iz Prištine gde sam bio dva dana i održao niz sastanaka i glavni zaključak je da se proces dijaloga nastavlja i da sve mora da se ispuni što je bilo dogovreno, kako je bilo dogovoreno. Proces se nastavlja i verujem da je to u interesu građana Srbije i u interesu građana Kosova i u intresu celog regiona“, kazao je Lajčak.

Rekao je da mu je drago da je posle četiri meseca ponovo u Beogradu i da je cilj njegovih razgovora danas sa Vučićem bio o „dijalogu i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i između Srbije i Kosova“.

Lajčak kaže da želi da podseti da EU ispunjava ulogu „facilitatora“ na osnovu Rezolucije Generalne skupštine UN, sa ciljem normalizacije odnosa.

„Šta to znači, nije naše da odlucicmo. To treba da se dogovore dve strane učesnice procesa. Mi mislimo da je normalizacija u interesu svih i svakog građanina, a EU je tu da pomogne. Nismo tu da primoravamo bilo koga na bilo šta“, naveo je on.

Dodaje da ne može EU da želi normalizaciju više od Srbije i Kosova.

„Zašto je Generalna skupstina UN podržala da taj proces vodi EU, jer jedan cilj je normalizacija, a drugi je evropska perpsketiva i cilj celog tog procesa je da Srbija približi EU, kao i Kosovo, a to ne može niko drugi da uradi osim njih“, poručio je Lajčak.

Smatra da je napravljen dobar pomak u poslednja četiri meseca pošto je dogovoreno oko procesa, bilo je više sastanaka i dogovoreno je pitanje nestalih i ekonomske saradnje.

I sada se bavimo ozbiljnim i osetljivim pitanima pitanje finansijskih potraživanja, nekretninama i pitanjem ZSO, dodao je Lajčak.