TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Politika region i Srbija VESTI

VUČIĆ SA ŠOLEOM: OČEKUJEM DA SAD PODSTAKNU PRIŠTINU DA ISPUNI OBAVEZE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim savetnikim u Stejt departmentu Derekom Šoleom, kojem je preneo očekivanje da SAD prepoznaju napore Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skladu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas na radnom ručku Dereka Šolea, specijalnog savetnika u Stejt departmentu, sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, energetskoj bezbednosti, regionalnom ekonomskom povezivanju i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i o nastavku dijaloga pod okriljem EU u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom.

Predsednik Vučić je upoznao specijalnog savetnika Šolea sa razvojem događaja na Kosovu i Metohiji, istakavši da Srbija, kao i uvek do sada, ozbiljno i odgovorno pristupa svakoj novoj eskalaciji do koje dolazi usled jednostranih poteza privremenih institucija u Prištini, kao i da ostaje posvećena politici mira, stabilnosti, dijaloga i konstruktivnog stava prema svim otvorenim pitanjima.

Predsednik je u saopštenju dodao da očekuje da SAD prepoznaju napore naše zemlje u ovom smislu, kao i da iskoriste svoj nesumnjivi uticaj i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skladu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima, ali i na nastavak dijaloga u duhu iskrene i otvorene razmene predloga za rešavanje konkretnih izazova.

“Specijalni savetnik Šole je naglasio da će Sjedinjene Države uvek podržati sve napore koji se ulažu u cilju održanja mira i stabilnosti, istakavši da se njegova zemlja zalaže za stavljanje u fokus agende prema kojoj strane u dijalogu treba da se usmere na razgovore o tzv. francusko-nemačkom predlogu za rešavanje krize na Kosovu i Metohiji, kao i na brzo formiranje Zajednice srpskih opština”, navodi se u saopštenju.

Predsednik Vučić i specijalni savetnik Šole razgovarali su i o energetskoj bezbednosti, inicijativama za regionalno povezivanje i jačanje saradnje između zemalja Zapadnog Balkana, kao i o neiskorišćenim potencijalima u razvoju bilateralne i ekonomske saradnje Srbije i SAD.

Sagovornici su konstatovali da je intenziviranje ukupnih bilateralnih odnosa zajednički strateški interes obe zemlje, te da treba dodatno unaprediti napore obe strane ka još bržem i svestranijem jačanju saradnje u brojnim oblastima.

Predsednik je izrazio posebno zadovoljstvo zbog sve većeg interesovanja američkih kompanija za ulaganje i poslovanje u Srbiji, kao i zbog činjenice da je poslovna elita SAD prepoznala odlične investicione potencijale naše zemlje, kao i stabilno poslovno okruženje u kojem strane kompanije uspešno privređuju već dugi niz godina.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIÆ/ bg

Sagovornici su se saglasili da je jedan od temelja daljeg jačanja sveobuhvatnog partnerstva između Srbije i Sjediljenih Država upravo čvrsto ekonomsko povezivanje i širenje poslovne saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

I premijerka Ana Brnabić sastaje se danas sa Derekom Šoleom, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Šole sa srpskim zvaničnicima razgovara, kako je saopštio Stejt department, o energetici, ekonomskom povezivanju regiona, evropskom putu Srbije i dijalogu Beograda i Prištine.

O očekivanjima od posete Šolea govorio je predsednik Vučić, koji je ocenio da razgovor neće biti lak, ali da se može razgovarati.

Premijerka je rekla da nema nikakva očekivanja, ni dobra, ni loša, ali smatra da je važno obećanje SAD da će u januaru krenuti formiranje Zajedinice srpskih opština.

Poseta Šolea Beogradu je deo njegove zapadnobalkanske turneje, u okviru koje je već posetio Skoplje i Prištinu.

Šole:Nisam došao da bih postavljao ultimatume već da podržim dijalog

 FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/ bg

Specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole je rekao da nije došao u region da bi postavljao ultimatume već da podrži dijalog u saradnji sa EU koju smatra partnerom.

Rekao je i da ne želi da otkrije na koji ve se način priština ubediti da sprovede sporazume.

On je na konferenciji za novinare rekao da se nada da će se dijalog unaprediti i odnosi normalizovati.

Rekao je i da je imao razgovore sa predsednikom Srbije premijerkom i ministrom o brojnim pitanjima kao i da je tokom razgovora istaknuto da je Srbija važan partner i da je cilj da se odnosi dve zemlje još više unaprede

“Najviše smo pričali o energetici i podržavamo Srbiju u toj oblasti. Posvećeni smo zajedno sa EU da pomognemo na evropskom putu. Pričali smo i o KiM, težimo da se smiri situacija. Znamo da su teške odluke, potrebno je da ohrabimo”.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com