уторак, јун 25

VUČIĆ ŠOLCU: KOLIKO VI VOLITE INTEGRITET UKRAJINE, MI TOLIKO VOLIMO INTERGITET SRBIJE

1
16

Sankcije Rusiji odmah i priznanje nezavisnog Kosova. To su dva ključna zahteva koje Srbija mora da ispuni ako želi u EU.

Njih je u Beogradu isporučio nemački kancelar Olaf Šolc. Jasno i oštro, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da je Šolc doneo nadu na Zapadni Balkan, kada je reč o evrointegracijama, ali i istakao da je danas prvi put čuo da je uslov za to međusobno priznanje Beograda i Prištine.

ŠOLC TRAŽIO DA SE SRBIJA PRIDRUŽI SANKCIJAMA RUSIJI

 FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas, posle sastanka sa nemačkim kancelarom, da je Olaf Šolc tražio da se Srbija priključi sankcijama Rusiji.

“Razgovarali smo o političkoj situaciji u svetu i Šocl je na veoma decidan, jasan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije, odnosno da podržim restritktivne mere koje je EU već donela protiv Rusije”, rekao je Vučić.

Istakao je da je on kancelaru govorio o poziciji Srbije, o specifičnosti situcije oko KIM, energetike, ali i tradicionalnih odnosa sa Ruskom Federacijom.

Vučić je rekao da su razgovarali i o evropskim integracijama Srbije, pitanju Kosova i Metohije i dijalogu u Briselu, kao i o predstojećoj zimi i energetskoj situaciji.

Vučić je rekao da je Šolc doneo novu energiju i nadu za sve na Zapadnom Balkanu, jer ne samo da razume, želi da čuje sve za Zapadnog Balkana i želi da postoji stvarna evropska perspektiva za proširenje EU, a ne kupovina vremena i zadovoljanja malih, kao što je, kaže, neretko bio slučaj u prošlosti.

“To je veoma važno i izvanredna poruka za sve na Zapadnom Balkanu”, naglasio je Vučić.

Preneo je i da je Šolcu rekao da će Srbija morati brže da napreduje po pitanju vladavine prava, demokratizacije društva i ljudskih prava, što će, kaže, moći da se oceni već do kraja godine, i kroz rad nove vlade.

 FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC bg

Bilo je reči i o pitanju Kosova i Metohije, pitanju o kojem Srbija i Nemačka nemaju saglasnost, kao i o dijalogu u Beograda i Prištine.

“Ja sam ukazao, a ne želim da koristim ovu konferenciju za kritiku drugih, na sve neispunjeno iz Briselskog sporazuma iz 2013, ali sam razumeo poruku Šolca, koji je rekao da je važno da pravimo mnogo malih koraka, da bismo jednog dana napravili veći uspeh u pronalaženju rešenja”, rekao je Vučić.

Poručio je da će Beograd dati sve od sebe da se u okviru dijaloga u Briselu napravi napredak u odnosima sa Prištinom.

Preneo je da su razgovarali i o predstojećoj zimi, o teškoćama sa kojima se već danas suočavamo.

“Šolc je bio fer i ponudio pomoć Nemačke u pronalaženju rešenja za krizu koju već osećamo, a tek ćemo da je osetimo, u smislu izgradnje energetskih kapaciteta, koji bi nas povezali sa ostatkom reigona, da omogućemo sebi različite načine za diverzifikaciju”, rekao je Vučić.

Podsetio je da se gradi gasni interkonektor prema Bugarskoj, da se očekuje da i bugarska strana krene da gradi, kao i da je u planu izgradnja interkonektora ka Severnoj Makedoniji.

“U narednom periodu ćemo da izgradimo sve što nam je potrebno, pa i ono što nije, i hvala mu što je ponudio veliku podršku u energetici, u svim ostalim oblastima. To cenimo i bez toga teško da bismo mogli da napredujemo”, rekao je Vučić.

On je rekao i da je beskrajno zahvalan Šolcu na poseti Beogradu, da iskreno i otvoreno razgovaraju o svim važnim pitanjima, jer je Srbiji važniji razgovor sa nemačkim kancelarom, nego njemu razgovor sa Srbijom, dodajući da je ovde uvek dobrodošao.

ŠOLC: NEMAČKA OČEKUJE DA SE KANDIDATI PRIDRUŽE SANKCIJAMA

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC bg

Nemačka želi da ponovo pogura evropsku perspektivu Zapadnog Balkana obećanu pre dve decenije u Solunu, i istovremeno očekuje od kandidata da se pridruže sankcijama protiv Rusije, istakao je danas u Beogradu nemački kancelar Olaf Šolc.

„Kada je reč o evropskoj integraciji podržavamo sve težnje Zapadnog Balkana, a na tom putu su potrebne reforme u vladavini prava, slobodi medija, borbi protiv korupcije. Vidimo da je usvojena pravosudna reforma, koja predstavljaju takav napredak, ali potrebni su dalji koraci“, kazao je on na zajendičkoj konmferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Šolc je preneo da je sa Vučićem razgovarao i o dijalogu sa Prištinom.

„Napredak u dijalogu je nešto što je potrebno. Pozvao sam sve lidere da se pobrinu da dođe do pomaka, da se sklopi niz malih dogovora, koji bi u celini unapredili normalizaciju odnosa“, poručio je on.

Rekao je da Nemačka podržava aktivnosti izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Šolc je, na zajedničkoj konferenciji za štampu posle susreta sa Vučićem, rekao da je Evropa zaokupljena strašnim ratom koji je Rusija započela protiv Ukrajine.

„Već imamo veliki broj ljudskih žrtava, razorenih gradova i sela, i imamo velike gubitke u obe vojske. To je strašan besmisleni rat zbog imperijalističke vizije Rusije. Važno je da EU i svi zajedno pokazujemo solidarnost sa Ukrajinom, da pomognemo da se brani protiv agresije. Uveli smo sankcije, i važno je da se tome što veći broj zemalja priključi“, podvukao je on.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Šolc je naglasio da su sankcije instrument, pored isporuke naoružanja, koji pomaže Ukrajini da može sama da da odredi svoju budućnost i brani svoju suverenost, teritorijalni integritet, i da na kraju ima sposobnu vojsku.

„To je nešto što je cilj sankcija. Sankcije su efikasne, mnogo efikasnije od sankcije uvedenih posle aneksije Krima. Svako mora znati da sankcije koje smo uveli sada, šesti paket, su nešto što neće nestati tako brzo čim stane rat. Uslov za ukidanje je da Rusija mora prihvatiti da ne može diktirati mir sa Ukrajinom, već da mora pregovarati i dogovoriti sporazum kojim se vraća teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine“, objasnio je on.

Ukazao je da je razgovarao sa Vučićem i o situaciji u BiH, i rekao da nema smisla ugrožavati budućnost BiH secensionističkim tendencijama.

Izrazio je nadu da će planirani izbori biti održani.

Šolc je naglasio da je saradnja za Nemačku veoma važna i da želi da zemlje zapadnog Balkana i Srbija napreduju i imaju punu evropsku perspektivu.

„EU će u budućnosti biti uspešna samo kao velika celina. Moramo zajedno braniti naše vrednosti i bilo bi dobro da zemlje Zemlje Balkana budu deo toga“, dodao je on.

U vezi bilateralnih odnosa ocenio je da je nedavno potpisani bilateralni sporazum iz oblasti kulture nešto što će dalje produbiti odnose dve zemlje u toj oblasti.

Šolc je podvukao da se ekonomski odnosi dve zemlje razvijaju dobro, izrazio uvedenje da će trend rasta radnih mesta koje nemačke kompanije u Srbiji stvaraju biti nastavljen.

Ukazao je da će se večeras sastati sa liderima regiona u Solunu, podsetivši da je pred skoro 20 godina doneta u Solunu odluka o pružanju evropske perspektive Zapadnom Balkanu.

„Tada niko nije mislio da će to trajati 20 godina. Važno je da taj proces dobije novu dinamiku, da krenemo sa mrtve tačke. Zbog toga ćemo ponovo uspostaviti Berlinski proces. Zajedno sa velikim brojem partnera radićemo na podsticanju pristupnog procesa. Pridaću tome veliki značaj, i to ne samo u Nemačkoj, već u celoj EU“, poručio je on.

VUČIĆ :PRVI PUT CUJEMO DA SE TRAZI MEĐUSOBNO PRIZNANJE

 FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se danas prvi put čulo od nekoga iz Evrope da se od Srbije traži međusobno priznanje sa Kosovom i istakao da će Srbija sagledati kako da se ophodi prema tome u narednom periodu.

„Koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, Srbi vole teritorijalni integritet Srbije“, poručio je Vučić na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šocom i podsetio da je rezolucija UN 1244 koja garantuje Srbiji teritorijalni integritet i dalje u punoj snazi.

Vučić je tako odgovorio na pitanje nemačkog Špigla da prokometariše to što je nemački kancelar Olaf Šolc rekao ranije danas u Prištini da zemlje ne mogu postati članice EU ako se međusobno ne priznaju i da li je to za njega upozorenje kada je reč o evropskim integracijama.

„Mi ne reagujemo na taj način, na pritisak u kojem nam neko

nešto zapreti, pa morate to da uradite iz mnogo razloga i ne bih danas o tome. Čuli smo danas da se traži međusobno priznanje. Nikada ranije nismo iz Evrope čuli da se traži međusobno priznanje, slušali smo i ono što jeste deo pregovačke platforme koju Srbija ima sa EU – jeste sveouhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine. I nikada niko nije govorio o međusobnom priznanju“, rekao je Vučić.

Kaže da su jedino Amerikanci to usvojili kao svoju doktrinu pre tri godine, ali da niko u Evropi ne traži zvanično međusobno priznanje.

„To smo čuli danas na konferenciji u Prištini. Mogu to da razumem, to je ono što sam i predvideo. Stvari se menjaju na štetu Srbije. Ali, ako mislite da treba da nam pretitie jer hoćemo da sacucvamo poredak UN i dođemo do komprimisnog rešenja – vi radite svoj posao, a mi ćemo svoj“, poručio je Vučić.

. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Istakao je da mu je važno da Šolc razume suštinu problema i da stvari moraju da se rešavaju korak po korak.

„Srbija nije nikada odustala od dijaloga niti odbija i jedan sastanak. Srbija je prisustvovala i prihvatila svaki poziv. I dokument o nestalim osobama prihvatili smo pre godinu dana i mogli smo da potpišemo dokument, ali nismo zbog hira nekih drugih“, rekao je Vučić.

Spremni smo da pričamo o kompromisnim rešenjima, dodao je Vučić.

„Ovo oko međusobnog priznanja je i za nas iznenađenje. Nemačka je velika i moćna. Sagledaćemo kako da se ophodimo prema tome u narednom periodu. Bićemo spremni za napredak u dijalogu i za razgovore. Verujem da smo blizu tome da u potpunosti završimo sporauzm o nestalima i energetici. Danas smo imali pregovore sa turskom stranom oko prisustva na severu KiM, to smo dogovorili nadamo se da je ostala samo tehnika i da ćemo u danima pred nama imati rezultate“, naveo je Vučić.

Nemački kancelar Olaf Šolc je prethodno, na pitanje Špigla ako Srbija i dalje bude odbijala da prizna Kosovo – šta bi bila posledica povodom pristupanja EU za Srbiju i Kosovo, rekao da je nemački stav po tom pitanju jasan i da se nada da će doći do napretka.

„Obe starne moraju dati doprinos tome. Da se ne odgađaju sastanci već niz malih koraka koji će voditi do konačnog cilja“, naveo je Šolc.

 

VUČIĆ:O KIM GOVORIM ONO ŠTO MISLI 90 ODSTO GRAĐANA SRBIJE

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da o kosovskom pitanju govori iz srca i da govori ono što u, kako kaže, oštrijem obliku misli 90 odsto građana Srbije.

““Ponekad kažem i uradim nešto što ide i na moju ličnu štetu, gledam da se ugrizem za jezik da ne bi išlo na štetu Srbije. Kad ide na moju ličnu štetu, to nije neki problem, ali molim kancelara (Olafa) Šolca i sve druge da razumeju da govorim iz srca i da govorim ono što u oštrijem obliku misli 90 odsto građana Srbije““, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

““Da li će to neko da uzme u obzir, da li će da mi prihvati ili ne oprosti ili kako već hoće, već sam dovoljno politički veteran da nisam naročito zainteresovan za to““, dodao je Vučić koji se tako nadovezao na pitanje o izjavi Šolca u Prištini da je normalno da dođe priznanja Kosova od strane Srbije i pitanje kada se to promenilo i u kom aktu to piše, budući da se sve vreme govori o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, čak po ugledu na dve Nemačke i zašto se svi akti menjaju isključivo na štetu Srbije.

VUČIĆ: OČEKUJEM VELIKI NAPREDAK SRBIJE I ZB NA PUTU KA EU

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje veliki napredak Srbije i zemalja Zapadnog Balkana na evropskom putu u narednih godinu dana i istakao da veruje da će se Nemačka i kancelar Olaf Šolc založiti za brži napredak regiona na tom putu.

““Imamo apsolutno poverenje u kancelara Šolca i njegove reči da je veoma posvećen napretku Zapadnog Balkana ka EU jer znam da ono što izgovori nisu prazne reči““, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji posle sastanka sa Šolcem na pitanje o vremenskom okviru za članstvo Srbije i Zapadnog Balkana EU.

Vučić je kazao da se ukoliko se postigne napredak u dijalogu sa Prištinom i u oblasti vladavine prava u decembru mogu očekivati značajni pomaci u procesu pristupanja EU.

““U junu zbog sveukupne situacije i zbog toga što nismo uveli sankcije Rusiji ne treba očekivati ništa, ali ne verujem da ni drugi, zbog opšte situacije mogu nešto očekivati““, rekao je Vučić.

Naglasio je da očekuje veliki napredak na evropskom putu za sve u narednih godinu dana i da je Šolc veoma ozbiljan po tom pitanju.

““Možemo da budemo mnogo bolje raspoloženi kada je o tome reč jer su Nemačka i Šolc neko ko drži do svoje reči i učiniće sve da brže napredujemo na tom putu““, kazao je Vučić.

ŠOLC: CILJ DA SRBIJA I ZB ŠTO PRE PRISTUPE EU, PODRŠKA NEMAČKE

 FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Nemački kancelar Olaf Šol izjavio je danas da se zalaže da Srbija i zemlje Zapadnog Balkana što je pre moguće pristupe Evropskoj uniji i naveo da region u tom smislu može da računa na podršku Nemačke.

““Moj cilj je da uspemo u tome, ne u dalekoj budućnosti, nego što je pre moguće. Neće to biti moguće za šest meseci, to svako zna, to će još dugo da traje, ali bi bilo dobro da se pospešuje velikom hrabrošću““, rekao je Šolc na zajedničkoj pres konferenciji, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je tako odgovorio na pitanje da li postoji vremenski okvir za pristupanje Srbije i zemalja Zapadnog Balkana EU s obzirom na zamor u Srbiji od obećanja EU i evropskih lidera, kao i na istraživanja javnog mnjenja da popularnost EU u Srbiji opada.

Šolc je rekao da brzina pristupanja EU zavisi od mnogo faktora, pre svega od zemalja koje žele da pristupe EU i njihovog truda da ispune sve neophodne uslove za pristupanje, ali i od ambcije i dinamike EU u tom pravcu.

““Mi možemo da doprinesemo tako da ambicija i zamah EU bude veliki, to je nešto o čemu sam posvećen““, istakao je Šolc.

Naveo je da su procesi pristupanja doveli do velikih promena u svakoj zemlji i dodao da je to neminovno na putu ka EU, a da je preduslov za to da su odgovorni u zemljama kandidatima spremni za promene i da teže članstvu u EU.

““Želim vas ohrabriti, možete se pouzdati da ćete dobiti našu podršku u svemu tome““, rekao je Šolc.

VUČIĆ: ODLIČNO SAM RAZUMEO ŠOLCA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dobro razumeo nemačkog kancelara Olafa Šolca koji je rekao da je došao u Beograd da bi omogućio proces pristupanja EU, a da svako ko pristupa EU prihvata sva pravila uključucjući i režim sankcija.

„Odlično sam razumeo zahteve Šolca, njegov zahtev je da to uradimo juče, što pre, razgovarali smo otvoreno, a o svim našim odlukama Šolc će biti obavešten“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare odgovarajućji na pitanje nemačkog novinara upućeno kancelaru da li je izrazio očekivanje da Srbija odmah uvede sankcije Moskvi ili po tom pitanju ima „otvoren horizont“.

Šolc je naveo da je želja velikog broja ljudi da se Srbija priključi sankcijama, a da se to najbolje radi „kada stvar nije gotova“.

 FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

„Da nije moja želja da ubrzamo proces ne bih to ni rekao“, odgovorio je Šolc i istakao da je Srbija sada članica EU, morala bi da sprovede sve oko režima sankcija.

Vučić je rekao da zna da Nemačka može kao i do sada bez Srbije i da nas jedino može da boli ako ne budemo deo Unije i poručio da će Srbija zato biti pouzdan i savestan partner.

„Daćemo mnogo vise od sebe nego što smo davali od sebe da naši nemački partneri budu zadovojni napretkom Srbije, dijalogom sa Prištinom, da napredak vladavine prava ide još brze“, rekao je Vučić.

Vučić je na deo pitanja da li je dobro da se EU priduži zemlja koja ima tako fundamentalno različiti stav prema situaciji na istoku Evrope podsetio da Srbija nije saglasna sa dešavanjima u Ukrajini.

„Nedvosmisleno smo izrazili stav osuđujući napad, to smo učinili i u UN i OEBS-u i na mnogim drugim mestima“, rekao je Vučić i naglasio da su pozicije Srbije jasne što se tiče međunarodnog prava i pravne prirode sukoba.

On je ukazao da Srbija što se tiče sankcija ima drugačiji stav iz mnogo razloga, odgovarajući na pitanje zasto Srbija još nije uvela sankcije da li je to zato sto drugačije ocenjuje rat u Ukrajini, ne vidi zločine …

Predsednik je rekao da odogovor može da da i postavljanjem kontra pitanja – kakava je razlika između agresije na SRJ koja je usledila bez odlike SB i napada na Ukrajinu?

Nemačkom novinaru predsednik je rekao da ne treba da zaboravi da Srbija ima drugačije odnose sa ruskom stranom vekovima.

„Ali nam opet nije bilo problem da budemo fer i da osudimo napad na teritrijalni integiritet i suverenitet Ukrajine“, yaključio je Vučić.

Leave a reply