VUČIĆ: SPREMA SE “SAVRŠENA OLUJA” ZA ZIMU (VIDEO)

VUČIĆ: SPREMA SE “SAVRŠENA OLUJA” ZA ZIMU (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u narednih nedelju dana do detalja predstaviti šta se sve preduzima kako bi se na vreme pripremili za predstojeću zimu.

Sve ide u lošem smeru i kao da se pravi neka vrsta “savršene oluje”, veoma sam zabrinut za zimu, poručuje Vučić.

“Sa naftom je danas nešto povoljnija situacija, ali za nas nepovoljna situacija nastaje de fakto od 1. novembra, a sa gasom je sve nepovoljnija iz dana u dan, ali ne za nas, već za sve druge u Evropi. Ali, kada za sve druge u Evropi cena gasa raste, onda raste i za nas za dodatnih milijardu kubika gasa koje moramo da kupimo mimo obezbeđenih (od Rusa po nižoj ceni) dve do 2,2 milijarde kubika”, rekao je Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Istakao je da su sada ugalj i struja gotovo najskuplji u letnjim mesecima.

“Sve ide u lošem smeru i kao da se pravi neka vrsta ‘savršene oluje’ i veoma sam zabrinut za zimu, ali mi radimo i preduzimamo sve. Kada ja ovako nešto kažem, to ne znači da se povlačimo ili da ne radimo sve što možemo, već znači da ćemo bar za najansu da uradimo više od većine drugih, a gledaćemo da bude više od te nijanse i da budemo spremni”, istakao je Vučić.

Predsednik je dodao da se kod nas kriza u pravom smislu reči još ne oseća, kao i da naša država za planirana povećanja plata i penzija ne traži saglasnost od MMF-a.

Dodaje da ne očekuje bilo kakve probleme u snabdevanju, osim ako se nešto ne dogodi pa da gas bude i do 5.000 dolara na 1.000 kubnih metara ili da nafta poskupi na 170 dolara po barelu.

“Neko bi rekao da je to viša sila, ali borićemo se svakako. Nećemo da pobegnemo sa megdana svim problemima, već ćemo da krenemo prema njima i da se suočimo sa njima i pokušamo da ih predvidimo i pobedimo”, istakao je Vučić.

U četvrtak ćemo videti kakva će biti arhitektura Evrope”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sutra obaviti konsultacije sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Dimitrom Kovačevskim i Edijem Ramom, kao i Vladom Srbije, o predstojećem samitu 23. juna u Briselu i da će nakon toga doneti odluku da li će ići na taj samit.

Napomenuo je da će to biti možda najvažniji i najzanimljiviji dan u poslednjih 10 godina na evropskom nivou.

Aleksandar Vučić je rekao da je u petak zvanično dobio poziv da prisustvuje sednici Saveta u četvrtak u Briselu.

Predsednik je izjavio, uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou u Briselu, da se nada bar nekom dogovoru.

“Nadam se da možemo neki dogovor da postignemo, jer bi to bio prvi dogovor oko nekih elementarnih stvari, što bi bilo važno”, rekao je Vučić.

Istakao je da ga veoma zanima šta će biti u četvrtak, na Samitu EU i lidera Zapadnog Balkana, jer će na osnovu toga, kaže, moći da se zaključi kakva će biti arhitektura Evrope.

Napomenuo je da će to biti možda i najvažniji i najzanimljiviji dan u poslednjih 10 godina na evropskom nivou.

Vučić najavio je da će u narednih nedelju dana do detalja predstaviti šta se sve preduzima kako bi se na vreme pripremili za predstojeću zimu za koju kaže da je veom zabrinut.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com