TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti region i Srbija Udarne VESTI

VUČIĆ U ATINI: ČUDAN FORMAT RAZGOVORA, NEKI NISU POZVANI, ALI KOSOVO JESTE

Vučić: Micotakis će se sastati sa Kurtijem, iako Grčka ne priznaje Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Atini uoči neformalne večere za lidere regiona, koju organizuje grčki premijer Kirijakos Micotakis, da će se Micotakis iako Grčka zvanično ne priznaje takozvano Kosovo sastati sa Aljbinom Kurtijem.

“Evropski predstavnici kada govore u Srbiji o netransparentnosti zaboravljaju da nas zamole da ne govorimo ko će biti na sastanku. Čudan neki format u Atini, ne razumen kako je pravljen, ali to je pitanje za domaćine, pozvani smo pet zemalja sa ZB, ali kako ko i kako na koji način, zbog njihovih bilateralnih odnosa negde neki iz čudnih razloga nisu dobili poziv, a pozvana je i Priština iako Grčka ne priznaje zvanično Kosovo”, rekao je Vučić.

Kazao je da će čak Micotakis imati i bilateralni sastanak sa Kurtijem, kako je rekao, u atinskim kancelarijama.

“Pozvani su Hrvati, valjda kao veliki prijatelji poznavaoci svih nas na Balkanu, kao i Rumuni i Bugari, a Mađari interesantno nisu. Pozvani su i Volodimir Zelenski i zbog njegove bezbednosti nismo mogli da govorimo ko će biti prisutan, i predsednica Moldavije Sandu”, naveo je Vučić.

Kazao je da će biti interesantno na večeri koja će početi za oko sat vremena.

Sa Von der Lajen nimalo lako

“Razgovori sa Ursulom fon der Lajen su bili veoma dobri, ozbiljni i odgovorni, nikada sasvim laki iz raličitih razloga, ali to je sve logično. Govorili smo o važnim infrastrukturnim projektima, zamolio sam je da pomogne u izgradnji brze pruge Beograd – Niš, ali i o strateškoj saradnji Srbije i EU u oblasti enegetike, rudarstva i zelene energije. Govorili smo i o svim važnim političkim pitanjima, od dijaloga BG-PR. Uskoro u Beogradu ponovo očekujem Miroslava Lajčaka. Govorili smo i o drugim temama, odnosu prema Rusiji. Imali smo vrlo korektan razgovr sa Ursulom”, rekao je Vučić.

Sutra “u četiri oka” sa Zelenskim

Predsednik Srbije rekao je i da će se sutra sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

“Želim da vas obavestima da ću sutra ujutru na zahtev ukrajinskog predsendika imati bilateralni sastanak sa njim, tako da ću sesti i razgovrati sa Zelenskim u četiri oka o svemu onome što se u poslednje vreme događalo oko KiM, oko priznavanja i nepriznavanja teritorijalnog integriteta jednih i drugih i svih drugih pitanja”, rekao je Vučić.

Verujem da ćemo imati dobar i otvoren razgovor, dodao je Vučić.

Dodao je da je znao da će među zvanicama u Atini biti i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, ali da zarad njegove bezbednosti nije želeo da to otkrije.

“Naravno da sam znao ko će biti u Atini. Rekli su mi da će biti Zelenski pre petnest, deset dana. Zar je trebalo da ugrozim njegovu bezbednost pa da kažem. A zamoljen sam od Micotakisa (premijer Grčke Kirijakos). I onda se to pojavi u crnogorskoj štampi, zato što im je neko iz kabineta predsednika dojavio. I onda mi ispadosmo budale, što ćutimo, a oni svi mnogo pametni. A zbog toga, iako me ne vole, poštuju u svetu”, rekao je Vučić.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com