VUČIĆ U BRATISLAVI O GASNOM ARANŽMANU, RUSIJI, UKRAJINI I ZAPADU (VIDEO)

VUČIĆ U BRATISLAVI O GASNOM ARANŽMANU, RUSIJI, UKRAJINI I ZAPADU (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je na panelu posvećenom odnosu EU i Srbije konferenciji Globsek u Bratislavi, da je prioritet Srbije članstvo u Uniji, i da naša zemlja radi na diverzifikaciji snabdevanja gasom.

On je dodao da je uvek lako reći nesto protiv Srbije i da se u svetskim medijima pojavljuju kontradiktorne informacije od onih da on organizuje proteste protiv Rusije, do onih da Srbija dogovorom o gasu krši sankcije protiv Rusije.

Pre dva dana kada smo se generalno dogovorili sa Rusima o gasnom aranžmanu sa Srbijom, koji nije loš za nas, video sam da su Asošijeted pres, ali i još neki mediji objavili: Srbija je prekršila sankcije protiv Rusije? Kako? Koje sankcije? Ne postoje sankcije na gas, ali je uvek lakše reći nešto loše protiv Srbije: autokarti, diktatotori i sve ostalo. I kad se suočite sa tako nečim, ispada da šta god rekli, nikog nije briga, rekao je Vučić odgovarajući na novinarska pitanja.

Kada je reč o Ukrajini, Vučić je rekao da Srbija nije saveznik Rusije i da je jasno osudila politički ono što se dešava u Ukrajini, ali nije uvela sankcije Rusiji.

Istakao je da je Srbija principijelno protiv ugrožavanja teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, ali da to zapad nije bio ni 1999, pa ni danas kada ne priznaje teritorijalni integritet Srbije na Kosovu.

Uvek smo pomagali Ukrajincima, donirali smo novac, lekove, do sada tri miliona evra i humanitarnu pomoć, ali ako govorimo o bilo kakvom naoružavanju – ne želimo da budemo deo rata.

(PITANJE VODITELJA) Zašto ne?

Zato što nećemo da budemo deo rata. Pokušajte da budete u našoj koži, da li biste to vi uradili da vas pitaju? Jer 1999. godine ko je nama pomagao, uvek će neko reći da to nije tačno, ali reći ću da se koristi potpuno isti narativ – da se to radi kako bi se sprečio genocid. I sada se to isto kaže, samo sa druge strane. Ili imate principe, ili nemate! Ali ako ih imate jedan dan, ne možete da ih promenite posle 20 godina, poručio je Vučić.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com