Srbija će, uz bespovratnu finansijsku pomoč Evropske unije, graditi novu prugu od Beograda preko Niša do Bugarske na istoku u Severne Makedonije na jugu!

To je u Briselu rekao predsednik Aleksandar Vučić, posle razgovora sa najvišim zvaničnicima Evropske unije.

On je na konferenciji za novinare sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom istakao da je ovo bila najbolja poseta Briselu do sada i da se razgovaralo o više tema, kao što su reforme u oblasti vladavine prava, dijalog Beograda i Prištine, ali i usklađivanje spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije.

Borelj je istakao da je fokus razgovora bio na pristupnim pregovorima Srbije i na mogućnosti ubrzanja tog procesa.

„Ja sam se plašio da pričam o tome pre našeg današnjeg sastanka sa predsednicom Evropske komisije i imamo njihovu podršku i sad mogu da kažem da ćemo izgraditi železničku prugu između Beograda i Niša, ali i od Niša do Leskovca, Vranja; Tabanovce, Preševo i do granice sa Severnom Makedonijom“. To će biti velika promena za našu zemlju, rekao je Vučić,“jer je Srbija veća nego što izgleda“ i da će to omogućiti bolju povezanost sa Bečom, Zagrebom, Atinom, Solunom, Sofijom i Istanbulom.

„To će značiti mnogo, ne samo za transport ljudi, već i za transport robe. Nisam mogao da sakrijem svoje uzbuđenje povodom toga, jer mislim da je to jedna od najvažnijih stvari koju ću postići tokom svog mandata“.

Istakao je da ne može da otkrije kada će ugovor biti potpisan, ali da će pozvati Ursulu fon der Lajen u Srbiju i da će imati veliku ceremoniju za otvaranje pruge, ali i da se nada da će imati sve potrebne potpise za izgradnju železničke pruge između Beograda i Niša.

„To spada u zelenu agendu i možemo dobiti od 35 do 50 odsto evropskih fondova. Velika količina novca za nas, to je od 600 do 700 miliona evra za taj projekat“, naveo je Vučić i dodao da „nas to obavezuje da ispunimo obećanja na polju vladavine prava“.

Zahvalio se Borelju na gostoprimstvu i rekao je da je bio u Briselu stotinu puta, ali da je ovo jedna od najboljih poseta prestonici Belgije.

Borelj: Jasnije uskladiti spoljnu politiku sa EU

Nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Borelj je na konferenciji za medije istakao da je EU potpuno posvećena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, dodajući da je svakako Srbija centar tog regiona.

Naveo je da je fokus razgovora bio na pristupnim pregovorima Srbije i na mogućnosti ubrzanja tog procesa.

„Pristupni pregovori treba da budu dinamičniji, a to može da se dogodi samo uz veći napredak na polju reforme i njihove primene. EU očekuje da Srbija učini napore u reformama, posebno u oblasti vladavine prava i slobodi medija“, napomenuo je Borelj.

Takođe je naveo da je tema koja mora da se pokrene usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU i sa stavovima EU, odnosno restriktivnim merama.

„Mnoge države članice zahtevaju jasnu usklađenost Srbije na tim poljima. Neophodna je zajednička bezbednosna i spoljna politika“, poručio je Borelj.

Rekao je da je razgovarano i o dijalogu Beograda i Prištine, te pohvalio posvećenost Vučića tim razgovorima pod okriljem EU.

„Ohrabrio sam predsednika Vučića da nastavi kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“, ukazao je Borelj.

Dodao je da je razgovarano i o bilateralnim odnosima, ističući da je perspektiva Srbije evropska.

„Dokaz za tu posvećenost je da je poslednjih 14 godina EU dala gotovo tri milijarde evra Srbiji radi unapređenja kvaliteta života građana i zbog reformi“, rekao je Borelj.

Naveo je da će EU podržati projekat železničkog koridora od Beograda do Severne Makedonije i pohvalio Vučića na saradnji na tom projektu.