VUČIĆ U GLAZGOVU O ZELENOJ AGENDI, CRNOJ GORI, BiH: KRIVOKAPIĆ DOBRODOŠAO, DEJTON RUŠILI DRUGI, A NE RS (VIDEO)

VUČIĆ U GLAZGOVU O ZELENOJ AGENDI, CRNOJ GORI, BiH: KRIVOKAPIĆ DOBRODOŠAO, DEJTON RUŠILI DRUGI, A NE RS (VIDEO)

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić dobrodošao u Beograd.

Na pitanje koliko mogu da se smire tenzije sa Crnom Gorom, Vučić je rekao da nekih tenzija i nema i da Srbija sa Crnom Gorom želi da ima dobre odnose.

“Neki su mislili da Srbiju okrive za sve, ali mi želimo dobre odnose poštujući Crnu Goru. Nemamo velika očekivanja, ali razgovor je blagorodan”, poručio je Vučić, koji je govorio na samitu u Glazgovu.

On je dodao da se u Glazgovu nije sreo sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, kao ni sa predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem.

Povodom izvestaja koji je predstavio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit i u kome se pominje mogući raspad BiH i sukobi, Vučić je rekao da ga nije pažljivo pročitao i da se zato još ne bi izjašnjavao

Kaže da je video optužbe na račun Republike Srpske i kako navodno RS želi rušenje Dejtonskog sporazuma, i ukazao da su ga svi drugi rušili, a ne RS.

“Ali želim s pažnjom da pročitam izveštaj”, napomenuo je.

Na konstatciju da iz međunarodne zajednice ne misle i pitanje zašto to tvrde, Vučić je rekao da treba analizirati i da li su Srbi u pravu, ali je ocenio da za Srbe međunarodno pravo i pravda ne postoje.

“Kada su rastakali bivšu Jugoslaviju rekli su da svi mogu da se odvoje od Srbije, ali da Srbi ne mogu od bilo koga. Napravljen je izuzetak iz poštovanja međunarodnog javnog prava i zato je smesno kada pričaju o vrednostima i pravu i pravdi. To ne postoji”, ocenio je Vučić.

On je naglasio da na Bledu i u Sarajevu pričaju o pravu na opredeljenje, u Prištini isto, a kad se dođe do Srba onda se to ne priznaje.

“Kažu idite u ćošak, nemate pravo ni na šta. Oni su mnogo jači, već su nas bombardovali, ali nemojte da pričate o pravu i jednakim aršinima”, istakao je Vučić.

On je ocenio i da se deo međunarodne zajednice nikada nije rukovodio ni pravom ni pravdom, kao i da u Srbiji uvek vide potencijalnu opasnost.

“Po političkoj i ekonomskoj snazi treba je oboriti i spustiti da bi se igrali u lutkarskom pozorištu”, rekao je Vučić dodajući da Srbija mora da razume situaciju u svetu, ali da nije ona “otvorila Pandorinu kutiju priznavanjem Kosova, već drugi”.

“Ne možemo da menjamo granice. Jedino kao narod možemo da se borimo za snažniju ekonomiju i napredak Srbije, da unapredimo saradnju”, zaključio je Vučić.

U sredu sastanak Vučića i Krivokapića

Predsednik Aleksandar Vučić sastaće se u sredu sa predsednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, koji je došao u zvaničnu posetu Srbiji na poziv predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Vučić i Krivokapić sastaće se u 9.00 u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Vučić u Glazgovu o Zelenoj agendi: Svi pricaju o ulaganjima u ekologiju, ali niko pare ne nudi besplatno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Glazgovou, gde se održava globalni samit o klimatskim promenama, da je Zelena agenda važna za Srbiju i da naša zemlja mora polako da zamenjuje ugalj obnovljivim izvorima.

Vučić je rekao da svi pričaju na samitu o sredstvima za ekologiju, ali da niko ne nudi te pare besplatno.

“Naravno ne daju nam džabe. Besplatan sir postoji samo u mišolovci, ja ga još nisam probao a niko mi nije ni ponudio”, rekao je Vučić za Pink.

Kaže da svi koji učestvuju na samitu znaju da je to istina i da mu je jedan važan evropski lider rekao da je u svom obraćanju sve tačno rekao.

“Baš me briga šta će da kažu silni ekološki aktivisti”, naveo je Vučić i istakao da je uticaj malih zemalja na svetsku životnu sredinu beznačajan i da mere treba da preduzmu velike zemlje kao što su SAD, Kina, ostatak Evrop…

“Slovenački premijer rekao mi jutros da sam dobro primetio da ima sve više nezavisnih ljudi, samostalnih i suverenih koji počinju da pitaju i samo postavljaju pitanja.

Mi u Srbiji više od 65 odsto imamo zavisnost od uglja, a sva sreća da ga imamo, jer ne bismo imali sada struju. Moramo da napuštamo ugalj, ali hoćemo to polako, kako ne bi ugrozili našu energetsku bezbednost”, naglasio je Vučić.

Kaže da je važno da čuvamo životnu sredinu, ali da je za uvođenje električnih automobila potrebna baterija.

“Tako da morate da imate i litijumske rudnike, a ko će onda da otvara te rudnike, kada pošaljete (EU) ljude koji kažu – nemojte da otvarate litijumske rudnika. A, hoćete da imate električne automobile, dogovorite se šta hoćete od sebe i od nas. Lepo je pričati bajke ljudima, to ljudi vole da slušaju. Napredno su sada orijentisani svi koji govore samo o Zelenoj agendi, pa svako od nas više voli da vidi šumu nego golo brdo”.

Vučić je naveo da je to kao u stripu Alan Ford gde se kaže – bolje biti zdrav nego bolestan.

Da vidimo koji lek koristimo da bismo postali zdravi od bolesnog kakvi smo danas ili će taj lek da nam dodatno ogoli brdo, poručio je predsednik Srbije.

Istakao je i da su ugalj i nuklearna energija mnogi bolji za balansiranje energetskog sistema od vetra i sunca.

“Moramo da radimo na Zelenoj agendi, koja znači da imate čistu životnu sreidnu, ali moramo polako da menjamo ugalj da ne bismo ostali bez struje i da menjamno polako za obnovljive izvore”, rekao je Vučić.

Bajden i Fon der Lajen na konferenciji o metanu, prisustvuje Vučić

Predsednik SAD Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen govorili su danas na konferenciji o metanu, u okviru COP26 samita u Glazgovu, a tom skupu prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na video snimcima i fotografijama vide se Fon der Lajen i Bajden kako govore, a jedan od prisutnih je i predsednik Vučić.

Samit COP26 počeo je pre dva dana u Glazgovu u Škotskoj i na njemu su se okupili skoro svi svetski lideri.