TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

VUČIĆ U NIŠU NA PRIKAZU NAORUŽANJA I VOJNE OPREME

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Nišu prisustvuje prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.

Predstavlja se i sistem za elektronska dejstva Repelent namenjen za borbu protiv bespilotnih letelica. Vučić je izjavio da su u toku ulaganja u nove proizvode domaće namenske industrije koji će biti uvedeni u naoružanje Vojske Srbije.

“Ulažemo sada 300 miliona evra u proizvode domaće industrije koji ulaze u našu vojsku. Samo u domaću industriju i proizvode”, rekao je Vučić tokom obilaska, zajedno sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Dodao je da se radi i na novoj generaciji artiljerije.

“Sada idemo dalje na artiljeriju, novu generaciju artiljerije, prvo najveće oruđe koje će to imati je Tamnava, sa raketama Orkan 2, NORA 70mm”, rekao je Vučić.

Pitao je proizvođače kada će sve to biti deo naše vojske i dobio odgovor da u Tehničko optini centar može da bude predat narednih meseca i da bi sve moglo da bude završeno do kraja godine. Vučić je tokom obilaska tenkova rekao da bez obzira što se dosta ulaže u razvoj dronova da, ipak, ništa ne može da se zauzme dok to nije zauzeo tenk.

Meni su posebno zanimljiva oklopna vozila, mene sve ovo zanima zato što želim da budem vojnik kad porastem, kaže jedan dečak.

Zanimljivi su mi psi koje smo ovde videli, svakakve rase, nešto novo sam video, kaže još jedan posetilac iz Prokuplja.

Tokom obilaska vazduhoplovi Vojske Srbije nadletali su nad Niškom tvrđavom.

Prikazu vojne opreme u kompleksu Niške tvrđave prisustvuju i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. U Nišu su izloženi borbeni i neborbeni sistemi, brojno naoružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije.

Vučić: “Nora, “gvozdika” i “tamnava” velika pojačanja za Vojsku Srbije

Vučić je rekao da su artiljerijski sistemi “nora”, “gvozdika” i “tamnava” velika pojačanja za Vojsku Srbije jer je u modernom ratu artiljerija ta koja suštinski pobeđuje.

“Artiljerija je uz tenkove, majka svih ratova. I to se sad vidi u Ukrajini. Možemo mi da volimo i dronove i helikoptere, ali artiljerija je suštinski ta koja pobeđuje na frontu. I, ovo su strašna pojačanja za nas,” rekao je Vučić u Nišu gde prisustvuje prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.

Predsednik je dodao da su novi artiljerijski sistemi značajna pojačanja za Vojsku Srbije.

“Pre dve godine smo prikazivali prototip Nore, a sada ih imamo već 24. Kada ubacimo “tamnavu” stićiće i “gvozdika” i to su stravična pojačanja za našu vojsku”, rekao je Vučić.

Tokom obilaska predsednik se obišao i višecevni artiljerijski sistem “tamnava” koje je predviđeno da kao najveće i najjače oruđe artiljerije u mešovitoj artiljerijskoj brigadi zameni sistem orkan.

Šta sve građani mogu da vide?

Posetioci će imati priliku da pogledaju i prikaz borbenih vozila BRDM-2MS, “Lazar”, “Miloš”, MRAP i “hamer”, zatim bespilotne letelice i dronove, kao i prikaz rada sa službenim psima. Izložena su i pešadijska sredstva – “Kornet”, “Fagot”, BGA 30mm, sredstva za osmatranje, zaštitnu i opremu za razbijanje demonstracija koju koriste pripadnici Vojne policije. Pripadnici 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije prikazaće streljačko naoružanje – automatske puške, snajpere, pištolje i puške, četvorocikle KVAD, NTV Zastava TERVO, kao i daljinski upravljanu električnu besposadnu zemaljsku borbenu platformu srednje veličine „mali Miloš“.

U Domu Vojske Srbije u Nišu ranije danas je otvorena izložba Vojnog muzeja povodom Dana državnosti pod nazivom “Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti”.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com