predlog za deeskalaciju situacije na KiM

Srpska strana je prihvatila kako je EU saopštila kompromisni predlog za deeskalaciju situacije. Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja kojim sam lično veoma zadovoljan i smatram da je važno za našu stranu. Obe strane su se dogovorile da se ROSU povuku sa Jarinja i Brnjaka simultano sa uklanjanjem barikada 2. oktobra od 8h i da se povlačenje završi do 16 sati tog dana” – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Oficirskom domu u Nišu.

 

 

 

KFOR će svoje snage postaviti i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja.

Pod tačkom dva, od 4. oktobra od 8 sati uspostavlja se „stiker“, odnosno režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, a o čemu se će se tek voditi razgovarati u Briselu.

„To smatram velikim uspehom naše strane“, rekao je Vučić.

TRAŽIĆE SE TRAJNO REŠENJE

Takođe, kao tačka 3 dogovorena je Radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, i tražiće trajno rešenje za tablice, na osnovu evropskih standarda i praksi.

„Prvi sastanak će biti 21. oktobra, a u šest meseci Radna grupa će predstaviti svoje nalaze i konačno rešenje za najviši nivo dijaloškog formata. To je ono što je postignuto“, rekao je Vučić.

Vučić: Nikada veća ulaganja u Niš

„Izgradili smo put Niš-Bela Palanka- Pirot – Dimitrovgrad. Spojili smo Niš sa Leskovcem, Vranjem, Severnom Makedonijom. Radimo brzu prugu Beograd-Niš, prugu do Dimitrovgrada za 120 km/h, ulažemo u aerodrom u Nišu. To je deo velikih infrastrukturnih projekata. Lično sam učestvovao, zajedno sa Vladom Srbije, na dovođenju sedam velikih investitora u Niš. Pri tom, nismo uništili ni jednu fabriku. Veoma sam ponosan na taj rezultat, trudili smo se da dovedemo investitora iz svih zemalja kako bismo mogli da zaposlimo ljude. Naučno tehnološki park, novi Klinički centar… Sve su to ogromna ulaganja u Niš“ – naveo je Vučić

Vučić kaže da je, iako je prosečna plata u Nišu niža od prosečne plate u Srbiji, ipak značajno veća nego pre devet godina.

„Pre devet godina, 2012. u Nišu je prosečna plata bila 316 evra, prošlog meseca je 520 evra. I dalje je niža od republičkog proseka, ali je to za devet godina uvećanje od 65 posto“ – rekao je predsednik Srbije.

Rešenje za radnike Šinvona

Kompanija Šinvon koja je ćerka kompanija Jura. Bilo je najava da će otpustiti oko 400 ljudi, ali koliko sam ja razumeo, čak ni to neće. Oni su dali da radi u Juri deo njih, bez posla će biti 20 ljudi koji neće moći da nastave da rade u Šinvonu ili Juri, i Leoni je spreman da ih odmah primi, rekao je Vučić.

Razgovarali smo sa predstavnicima Leonija i oni su to prihvatili.

Što se Geoksa i Vranja tiče, do sada je obavljeno 390 intervjua za kompaniju Teklas, od toga 105 je već primljeno, a ukupno 250 je u procesu primanja – Mi smo očekivali do kraja godine 250, ali mislim da će pre kraja godine 350 biti primljeno, rekao je Vučić.