TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Ekonomija Politika VESTI

VUČIĆ U OSLU: NORVEŽANI PONUDILI TRI REŠENJA ZA ENERGETIKU, RAZGOVOR I O KOSOVU (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Oslu da je sa norveškim domaćinima razgovarao o Kosovu i Metohiji, ali i prioritetno o bilateralnim odnosima, pre svega u energetici, u kojoj, kaže, moramo da ostvarimo značajan napredak, u čemu mogu da nam pomognu partneri iz Norveške. Norvežani su ponudili tri rešenja, koja podrazumevaju velike promene u javnim preduzećima.

Bilo je, kaže, reči o poslednjim razgovorima o KiM i rezultatima dogovora, o neophodnosti da se sačuvaju mir i stabilnost, te o procesu dijaloga.

Vučić: Otvaramo novo poglavlje u odnosima Srbije i Norveske

Danas otvaramo novo poglavlje u odnosima Republike Srbije i Kraljevine Norveške, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se u okviru dvodnevne posete Oslu sastao sa predsednikom parlamenta Norveške Masudom Garahanijem.

Vučić je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav” napisao da je predsedniku norveškog parlamenta zahvalio na tome što je Norveška uvek bila spremna da pomogne Srbiji.

“Ne samo svojim iskustvima u harmonizaciji standarda i propisa EU, već i u ekspertskoj i finansijskoj pomoći našim reformskim procesima, a posebno u modernizaciji našeg energetskog sistema”, naveo je predsednik Srbije.

Saradnja sa Norveškom u energetskom sektoru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za Srbiju izuzetno važna saradnja sa Norveškom sa kojom pored enregetike postoji saradnja i u mnogim drugim oblastima društevnog života i dodao da mu je posebna čast što ga je primio norveški kralj Harald V i da je ponosan što je imaotu priliku i predstavljao Srbiju.

Odgovarajući na pitanje kakvi bi odnosi Srbije i Norveške trebalo da budu u političkom smislu i ima li prostora za povećanje ekonomnske saradnje, predsednik je kazao da nije lako povećati trgovinsku razmenu sa Norveškom i dodao da i ono što je povećano posledica toga što je Srbija od ove zemlje kupovala naftu.

“Norveška je mnogo važna zemlja u obaveštajno- bezbednosnom smislu, nije članica EU, ali članica NATO-a. Norveška spoljan politika je uvek značjana , jer ona poput nekada Švajcarske, sklapa prijateljstva i čuva mir”, rekao je predsednik Srbije novinarima u Oslu gde je u posetui sa državnom delegacijom.
Ocenio je da je Norevška izuzetno važna za Srbiju.

“Energetski sektor je jedan od četiri sektora koji su najvažniji u jednoj zemlji i ostala tri sektora ne mogu bez energije. Sa njima radimo u potpunosti energetiku, ali imamo i saradnju u mnogim drugim oblastima društevnog života. Oni nam pomažu oko samog regrutnog sistema, imamo dobre vojno medicinske odnose, vojno-obrazovne odnose. Možemo da proširimo saradnju, jer sa Norvežanima imamo svaku vrstu bilateralnog razumevanja “, istakao je Vučić.

Može li i Niš da bude kao Trondhajm

Najavio je da srpsku delegaciju večeras očekujue važan biznis forum gde će ministarka rusarstva i energetike Dubravka Ðedović i on, kako je kazao, pokušati dodatno da približe Srbiju norveškim investitorima .

“Sutra idemo u Trondhajm koji je univerzitetski i naučni centar i verujem da ćemo moći mnogo toga da naučimo. Moraću da molim da naši timovi iz Vlade posete Trondhajm i da vidimo da li mi možemo od Novog Sada, Niša i Kragujevca da napravimo takve centre”, poručio je predsednik.

O izjavi Kurtija: I za mene pitanje statusa završeno, ali memam previše nade

(Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix via AP)

redsednik Srbije izjavio je da se Aljbin Kurti uglavnom oslanja na silu velikih i moćnijih zemalja sa Zapada i računa da će primorati Srbiju da nešto prihvati, a nikako da se pridržava onoga što je potpisano.

Na pitanje čemu možemo da se nadamo u budućim pregovorima između Beograda i Prištine, imajući u vidu izjavu Aljbina Kurtija da je za njega pitanje statusa Kosova završeno još u julu 2010. godine kada je Srbija postavila pitanje Međunarodnom sudu pravde, Vučić je rekao da se ne nada previše već da strahuje od budućih događaja.

“Ako Kurti kaže da je za njega završeno pitanje statusa, dobro. Ja sam mu zahvalan jer je i za mene pitanje statusa završeno. Ja na jednom važnijem aktu baziram tu svršenost statusnog pitanja, a to je povelja UN i Rezolucija 1244 UN, tako da ako je to u pitanju, onda mogu samo da kažem da nemam previše nade, već samo strah od budućih događaja”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Oslu.

Sa norveškim kraljem

(Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix via AP)

Predsednik Srbije je istakao da mu je posebno zadovoljstvo što ga primio norveški kralj Harald V.

“Prvi put me je primio kralj Harald zvanično, to nije lako, mogli ste čak i da čujete ovdašeg ambasadora, mnogi traže, mnogo njih insistira, ali to nisu česte posete i ponosan sam na činjenicu što je 10, 12 minuta trajao duže razgovor sa kraljom Haraldom nego što je to bilo predviđen, čak je i njegova visost to konstatovala”, istakao je Vučić.

Objasnio je da domaćini biraju kog će od predsednika da pozovu i dodao da je ponosan što je predstavljao Srbiju, što je imao tu čast i priliku.

“Bio sam u Norveškoj dva puta razgovarao sa premijerima i predsednicima parlamenata, ali nikada nisam imao tu čast da sretnem kralja Haralda V. Sada jesam i taj razgovor je proteklao iskreno i prijateljski u produbljivanju naših bilateralnih veza”, kazao je srpski predsednik.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com