VUČIĆ:PONOVO SMO POSTALI KOLATERALNA ŠTETA SUKOBA VELIKIH (VIDEO)

VUČIĆ:PONOVO SMO POSTALI KOLATERALNA ŠTETA SUKOBA VELIKIH (VIDEO)

Beograd, 10. septembra 2022 – U Palati Srbija  sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom predsedava pedsednik Srbije Aleksandar Vucic. Sednici prisustvuju premijerka Ana Brnabic, ministar finansija Sinisa Mali, direktor Bezbednosne informativne agencije Bratislav Gasic, ministar odbrane Nebojsa Stefanovic, nacelnik Generalstaba Vojske Srbije general Milan Mojsilovic i direktor kancelarije za Kosovo i Metohije Petar Petkovic. FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost.

Na sednici je razmatrana situacija na Kosovu i Metohiji, kao i održavanje Evroprajda 2022 i sajber bezbednost u energetskom sektoru.

VUČIĆ RAZGOVORI KIM

Vučić: Predstavnici najmocnjijih evropskih zemalja, a kazu da imaju podrsku SAD i Turske, smatraju da u uslovima kada postoji rat u Evropi nisu potrebni novi sukobi, da je vazno doći do sto je moguće brzeg resenja problema između Beograda i Prištine i sporazuma, koji bi značio priznanje svega što misle da je realnost.

 

Beograd, 10. septembra 2022 –  Sednici prisustvuju premijerka Ana Brnabic, ministar finansija Sinisa Mali, direktor Bezbednosne informativne agencije Bratislav Gasic, ministar odbrane Nebojsa Stefanovic, nacelnik Generalstaba Vojske Srbije general Milan Mojsilovic i direktor kancelarije za Kosovo i Metohije Petar Petkovic, ministar unutrasnjih poslova Aleksandar Vulin. FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

 

 

 

Vučić:Na sednici o KiM, Evroprajdu, energetici   

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koja je trajala nešto manje od sat vremena, da se razgovaralo o težini situacije u kojoj se Srbija danas nalazi.

“Na sednici smo govorili i napravili analizu stanja i pozicije Srbije i Srba na Kosmetu, posebno nakon jednostranih odluka Prištine. Razgovarali smo i o proceni bezbednosne situacije u vezi sa paradom”, rekao je Vučić.

Naveo je da se razgovaralo o energetskoj krizi i bezbednost, što je od presudnog značaja za predstojeći priod jeseni i zime.

Dodao je da nije bilo reči o sajber bezbednosti, zbog “nedostatka materijala”, pa će se o tome razgovarati, kaže, naredne sedmice.

Sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Bezbednosne informativne agencije Bratislav Gašić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i direktor kancelarije za Kosovo i Metohije Petar Petković…

VUČIH RUSIJA SRBIJA

Vučić: Mi smo postali jos jedanput kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponasanja, Putin je podigao zavesu i svi treba da se izjasne sa koje strane zavese će biti

Beograd, 10. septembra 2022 –  sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom predsedava pedsednik Srbije Aleksandar Vucic. FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

 Vučić:Ponovo smo postali kolateralna steta sukoba velikih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je od izaslanika predsednika Francuske i nemačkog kancelara, Emanuela Makrona i Olafa Šolca, i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka dobio novi predlog potpuno nove armature razgovora i pregovora u Briselu, koji bi trebalo da dovedu do skorog konačnog rešavanja svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa KiM.

“Taj razgovor svakako nije bio nimalo lak. Predstavnici najmoćijih zemalja, a istakli su da za to imaju podršku SAD i Turske , smatraju, pod jedan, da u uslovima kada postoji rat u Evropi, nisu potrebni novi sukobi i da je važno doći do što bržeg rešenja“, istakao je on posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Pod dva, kako je preneo, radi se o onome na šta je upozoravao pre šest meseci, a to je da su rekli da žele rešavanje ovih problema jer je Evropa u ratu, i mora da se brani. U skladu s tim potencijalnim dogovorom ili rešenjem oni bi izbegli mogućnost, ili bilo bi im mnogo lakše, kako je rekao, da pruže jasan odgovor predsedniku Rusije Vladimiru Putinu po pitanju presedana pravnog i davanja Kosovu nezavisnost, jer posle toga bi rekli da je postignut dogovor ako Krim i Ukrajina postignu dogovor, a bez toga ne može.

„Mi smo postali još jednom kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja iz prošlosti”.

Pod tri, kaže, kako mu je saopšteno Putin je podigao zavesu i sada ostaje na svima da se izjasne sa koje strane žele da ostanu – sa one gde ekonomija nestaje i ne postoji ili sa one uspeha gde su oni.

„Ukazao sam, a nisu bili nekorektni, već mislim da i oni znaju i razumeju, iako nisam shvatio neke napade u domaćim medijima, na podizanje nelegalnih baza specijalnih jedinica na KiM koje se sprovodi od 19. ili. 20 septembra prošle godine.

S tim u vezi je naveo da je u Bistrici završena u Zelenoj zoni baza, čija izgradnja je počela 26.februara, u Košutu je sprovedena prenamena objekta, u selu Banje su počeli radovi 26.februara, a u Gornjem Jasenoviku je baza u izgradnji.

Naglasio je da privatna firma na podrčuju opštine Zubin Potok, uzurpirajući srpsku imovinu, podiže bazu.

„Divljaštvo i banditizam prištinskih vlasti nemaju kraja. Oni nemaju pravo na to jer po Članu 9.Briselskog sporazuma potpuno je jasno da specijalna jedinica kosovske policije pripada Direktoratu Sever, a o svim tim akcijama ne uključuju ni tu Direkciju, a ni Srbe, a moraju obavestiti i sva četiri gradonačelnika severa“, objasnio je on.

Vučić je kazao da uz sve to pokazuju kako kontrolišu jezero Gazivode do administrativne linije sa Srbijom, a ono se nalazi na teritoriji opštini Zubin Potok.

„Ne postoji stvar koju nisu pogazili, pravna norma koju nisu pogazili i znaju to i međunarodni predstavnici. Reći će, kada ima kažete, da ste u prvu u pravu i da zato žele da se sporazum postigne što pre. Suštinski taj sporazum bi značio, ne mogu reći priznanje Kosova, ali je to priznanje svega toga što misle da je realnost“, ukazao je on.

Rekao je da govore o tome da bi srpska crkva dobila posebnu zaštitu, kao da je nije imala pod Ahtisarijevom sporazumu, a o govore o srpskim opštinama kao da ih ima samo četiri, a imamo 10 na teritoriji celog Kosova.

„Nismo posebno srećni, ali nikada nismo odbijali razgovore. Nastavićemo da razgovaramo“, podvukao je Vučić ukazavši da je imao jutros razgovor i sa mandatarkom i ministrima u tehničkoj vladi.

MUP odlučuje o Paradi 96 sati pre skupa na otvorenom

Posle analize bezbednosne situacije na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u vezi sa održavanjem Parade ponosa, da će MUP u skladu sa Ustavom i zakononima Srbije doneti odluku 96 sati pre održavanja skupa na otvorenom i da će organizatori imati pravo žalbe i mogućnost spora pred upravnim sudom.

“Donošenje odluke o eventulanom nedozovljavanju okupljanja na otvorneom prostoru će MUP Srbije, u skladu sa tim (Ustavom i zakonima) i posle analize koju smo nparavili na sednici Saveta za nacionalnu bezbendost, i pretpostavljam u skladu sa onim o čemu smo već govorili, a 96 sati pre odrzavanja samog skupa doneti odgovarajuću odluku”, rekao je Vučić.

Kaže da posle toga organizatori imaju pravna sredstva na raspolaganu, pre svega žalbu MUP-u i mogućnost vođenja spora pred upravnim sudom.

Vučić:Stopa nezaposlenosti 8,9 odsto – najniža u istoriji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je stopa nezaposlenosti u našoj zemljii 8,9 odsto što je, kako je istakao, najniža stopa nezaposlenosti u istoriji Srbije.

Vučić je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost kazao da je stopa zaposlenosti u drugom kvartalu veoma visoka i da iznosi 50,9 odsto.

“Stopa nezaposlenosti je 8,9 odsto, to je najniža stopa nezaposlenosti uz metodologiju koja nam ne odgovara po tom pitanju jer nam ne računaju sezonske radnike kao zaposlene. Bez obzira na to, ovo je najmanja stopa nezaposlenosti u Srbiji u njenom savremenom periodu, što će reći u njenoj istoriji”, kazao je Vučić.

Predsednik dodaje da je u periodu od januara do avgusta 2022. godine priliv stranih direktnih investicija iznosio dve milijarde 666,3 miliona evra dodajući da je zabeležen čak i mali rast u odnosu na rekordnu 2021. godinu kada je bilo dve milijarde 634 miliona.

Najveća ulaganja su, kako kaže Vučić, iz Kine, Japana, Nemačke, Francuske…

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com