Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić izjavio je danas da su oni koji mu prebaciju da je formiranje vlade krajem avgusta kasno i da nam je vlada neophodna ranije isti oni koji su govorili da su izbori besmisleni i poručio da će vlada biti formirana u roku, a da on nikada nije niti će podleći pristiscima.

Na konferenciji za medije nakon sednice Predsedništva SNS, Vučić je rekao da će i parlament i vlada biti formirani u ustavnom roku, čak i pre tog roka.

“Bolje je da sačekamo 15 dana i napravimo bolju vladu, nego da žurimo da bismo ispunjavali zahteve nekih političara, medija ili bilo koga drugo. I ima još jedan razlog, ja ne donosim odluke pod pritiskom, uvek se sklonim od tog pritiska ili odgovoram žestoko, jer pritisci nikada nisu bili nešto što sam dozvolio da utiče na donošenje odluka”, rekao je Vučić.

Istakao je da je upravo nepopuštanje pod pritiscima učinilo našu državu i stranku koju on vodi mnogo snažnijom od drugih.

Vučić je tako odgovorio na pitanje i konstataciju novinara zašto se toliko dugo čeka sa formiranjem vlade, s obzirom na to da će Hrvatska vladu imati mnogo ranije.

On je dodao i da se Hrvatska uzima za primer samo onda kada to pojedinim medijima odgovara, te upitao zašto se ta zemlja nije uzimala za primer kada je reč o izlaznosti na izborima.

“Hrvatsku uzimate za primer kada vam odgovara, kada vam ne odgovara vi je i ne pominjete… Govorili ste da je u Srbiji mala izlaznost, reč je, dakle, o notornoj laži. S obzirom na to da su održani u vreme korona krize ovi izbori su imali izvanrednu izlaznost i veću nego u Hrvatskoj gde nije bilo bojkota”, rekao je Vučić.

Naveo je i da naša ekonomija u odnosu sa Hrvatskom stoji bolje, jer je Srbija u prvom kvartalu imala stopu rasta od pet odsto, a Hrvatska 0,3 odsto, dok će, kaže, u drugom kvartalu, ta susedna zemlja imati dvocifreni minus, a Srbija jednocifreni.

“Verujem da ćemo biti značajno bolji, očekujem da će Hrvatska imati dvocifreni minus, a mi idemo na jednocifreni i to je veliki pad za nas, ali manji nego što će drugi imati zbog korone”, zaključio je Vučić.

Još bez imena ministara

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da još nisu poznata imena ministara u novoj vladi, ali da on ima na umu neka rešenja za pojedine resore.

„Ne znaju se imena ministara, zato što ne možete da sastavljate vladu, ako ne znate sa kim ćete u vladu. A, da li imam u glavi neka rešenja i neke resore? Da, ali ta odluka mora da bude doneta na organima stranke“, rekao je Vučić upitan o imenima ministara u budućoj vladi.

Odluka, kaže, mora da bude doneta prvo na Predsedništvu SNS, zatim na Glavnom odboru, a danas je, ponavlja, video da postoje četiri opcije u stranci po pitanju koalicionih partnera i nove vlade.

„Kao da su “pata karte“. Ali, moraćete do 15. avgusta da otvorite karte, a onda verujem da će predlog Predsedništva usvojiti GO. A, ja ću Predsedništvu, na osnovu razgovora sa članovima tog tela i poslaničkog kluba, izneti pred njih. Verujem da ćemo dobiti većinu. Videćemo“, rekao je Vučić.