TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Ekonomija Udarne

VUKADINOVIĆ: OD NOVE GODINE POSKUPLJUJU BUREK I PECIVO (VIDEO)

Pekarski proizvodi će ponovo poskupeti i to već od Nove godine, saznaje Zona plus od predsednika Unije pekara Niša Bratislava Vukadinovića.

“Od Nove godine planiramo da podignemo cenu bureka i peciva za jedno 10 procenata – tako da će četvrt bureka sa sirom biti 130 dinara, a sa mesom 140 dinara” – rekao je Vukadinović gostujući u Jutarnjem programu.

Kaže da pekari prave gubitke, jer je brašno tip 500 na tržištu od 30 “skočilo” na 50 dinara, brašno za burek od 40 na 60 dinara.

Bratislav Vukadinović

“Pekari apostrofiraju tešku situaciju. Svi “jedu suspstancu”, odnosno ono što su zaradili vraćaju u posao samo da bi bili likvidni. Uredba o obaveznoj proizvodnji hleba od brašna tip 500 po ceni od 46 dinara izašla je 11. novembra a gotovo tek od danas je počela podela brašna iz republičkih rezervi za pekare čija je delatnost proizvodnja hleba”

U Nišu radi stotinak što manjih što većih pekara. Kada jedna podigne cenu, to će se desiti kod svih.

“Niko ne sme prvi da podigne cenu, uvek je konkurencija nelojalna i protiv toga ne možemo nikako da se borimo. Ulažemo sve napore da ukažemo ljudima da na ovaj način prave ogromne gubitke I da moraju da pomeraju cene naviše da bi opstali” – rekao je Vukadinović.

Pekari strahuju i od poskupljenja struje.

“Struja će poskupeti za 107 posto. Neki pekari koji su imali ugovor sa elektrodistribucijom o snabdevanju novi ugovor su potpisali sa novom cenom koja je uvećana za 107%. Mi smo pisali i PKS i Vladi Srbije da učini sve da to ne bude u tom iznosu. Očekuje nas i povećanje cene rada od 1. januara sa 32.000 na 35.000 dinara, što će doneti I povećanje iznosa za doprinose, pa će biti veći troškovi za pet hiljada dinara po radniku od Nove godine” – kaže Vukadinović.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com