Vojska Srbije je na raspolaganju svojoj zemlji i u skladu sa uputstvima Kriznog štaba postaviće privremene kovid bolnice gde god da je to potrebno, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin prilikom posete Kragujevcu. On je obišao privremenu bolnicu koja je formirana u prostoru Šumadija sajma i uverio se da se opremanje privremene Kovid-19 bolnice odvija po planu.

“ U prvom talasu pandemije, kada je vojska postavljala slične bolnice, to je spasilo i zaštitilo naš zdavstveni sistem od preopterećenja i pucanja, zato što su svi oni pacijenti koji nisu morali da budu u bolnici, bili su u privremenim bolnicama. Sada, kao što vidite, na osnovu tog iskustva, radimo to ponovo, nadajući se da sve to neće biti potrebno i da ćemo i pre toga uspeti da obuzdamo pandemiju“, izjavio je on. 

Dodao je i da ne postoji zdravstveni sistem, vojska niti lekari koji su u stanju da zaštite građane od pandemije ukoliko oni sami to ne urade.

„Mi sami možemo da pobedimo pandemiju. Nema zdravstvenog sisitema koji može da izdrži više hiljada ljudi, koji će mu doći istog dana i zatražiti istu uslugu ili istu negu“, rekao je ministar.

Dodao je da niko neće ostati bez pomoći i nege, i da se zato i nameštaju privremene kovid bolnice.

“ Ali, moramo da znamo da – da bi smo izbegli dolazak ovde, to zavisi samo od svakog od nas. Ukoliko se budemo pridržavali saveta lekara sve će biti uredu. Svako od nas ima odgovornost za sebe, za svoje zdravlje i za zdravlje onih koje voli“, rekao je on.

Zamenik komandanta 310. samohodnog raketnog diviziona za PVD 250. raketne brigade za PVD major Igor Vidanović izjavio je da podižući i opremajući bolnicu ta jedinica aktivno učestvuje u pružanju pomoći i podrške civilnim organima vlasti.

Zamenik gradonačelnika Kragujevca Ivica Momčilović situaciju je ocenio kao ozbiljnu ali pod kontrolom.

“ Situacija u Kragujevcu je takva da na dnevnom nivou imamo između 30 i 60 novozaraženih i taj broj ne raste. Nadamo se da će uskoro doći do smanjenja broja zaraženih usled uvedenih epidemiloških mera, a do tada mi smo spremni i tu smo da pomognemo svim našim građanima“, izjavio je on.