VULIN: SRBI MORAJU DA SE SEĆAJU, JER NIKO DRUGI NEĆE (VIDEO)

VULIN: SRBI MORAJU DA SE SEĆAJU, JER NIKO DRUGI NEĆE (VIDEO)

Srbi moraju da govore i da se sećaju svojih žrtava jer niko drugi neće. To kaže ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je u Zalazju kod Srebrenice prisustvovao obeležavanju 30 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine.

Koliko Srba je potrebno da bude ubijeno, a da se na njihovom grobu pojavi neko ko nije Srbin? Koliko srpske dece je potrebno da ne odraste, a da se na njihovom grobu pojavi neko ko nije Srbin? Koliko iskopanih očiju sudije Ilića je potrebno da se osudi jedan Naser Orić? Na ova pitanja nam niko nije dao odgovor i zato mi Srbi moramo da budemo ovde, da govorimo, da se sećamo jer niko drugi neće. Iza mene su dva spomenika u dva rata. Da ne bi bilo trećeg spomenika ne smemo da zaboravimo, poručio je izaslanik predsednika ministar Vulin.

Služenjem parastosa i polaganjem venaca kod spomenika i kosturnice u Zalazju kod Srebrenice, obeleženo je 30 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni, koje su na Petrovdan 1992. godine ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine.

Osim 69 ubijenih, tog tragičnog Petrovdana 1992. godine, nestala su i 22 Srbina. Tela deset nestalih Srba slučajno su pronađena i ekshumirana 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

KOMEMORACIJA POVODOM 27 GODINA OD ZLOČINA U SREBRENICI

U Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice danas je održana komemoracija povodom 27. godišnjica stradanja Bošnjaka u julu 1995. godine. Sahranjeni su i posmrtni ostaci još 50 identifikovanih žrtava.

Odata je počast žrtvama i položeni venci. A glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivicne sudove Serž Bramerc poručio je u saopštenju da se moraju naučiti lekcije iz istorije, ali da je “svet izgleda, u opasnosti da zaboravi ove lekcije.” I danas se suočavamo sa negiranjem genocida i veličanjem ratnih zločinaca, što izaziva političke nesuglasice u zemljama bivše Jugoslavije. Moja kancelarija je posvećena da svet ne zaboravi horore Srebrenice”, naveo je u saopštenju Bramerc.

O hiljadama srpskih žrtava muslimanskih jedinica Nasera Orića iz srpskih sela oko Srebrenica, ni Bramerc, niti bilo koji drugi zvaničnik, sem srpskih, nisu rekli ni reč.

Za Srebrenicu su osuđeni i Ratko Mladić i Radovan Karadžić i još neki Srbi, ali za ubistva srpskih civila Naser Orić je oslobođen u Hagu.

On je, takođe, istakao da će nastaviti da pomaže državama u traženju pravde i boriti se, kako je istakao, “protiv pokušaja negiranja da se dogodio genocid i veličaju onih koji su ih izveli”.

Dodao da su njegova kancelarija, i sudije, osudile mnoge koji su bili umešani u “sistematsku egzekuciju blizu 7.000 muškaraca, među kojima su bili i dečaci, proterivanje žena, dece i starih, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, koji su osuđeni na doživotne kazne zatvore “kao arhitekte i egzekutori zločinačnog plana da se proteraju i ubiju bosanski muslimani iz Srebrenice”.

 

 

One thought on “VULIN: SRBI MORAJU DA SE SEĆAJU, JER NIKO DRUGI NEĆE (VIDEO)

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com