субота, јул 13

ZA DVE NEDELJE UTROŠENO 244.000 DOZA VAKCINE PROTIV GRIPA

0
27

Ogromno je interesiovanje građana za vakcinaciju protiv sezonskog gripa i za nepune dve nedelje utrošeno je 244.000 doza vakcina, a preostalo je još 100.000 doza.

„To je najveća zainteresovanost za imunizaciju i najveća potrošnja vakcina protiv sezonskog gripa u ovom veku u našoj zemlji. To je najbolji i najefikasniji način da se zaštitite od gripa“, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Posebno je važno da se od gripa zaštite hronični bolesnici, stariji od 65 godina, osobe koje imaju imuna oboljenja, kardiovaskularni bolesnici, pacijenti sa poremećaj metabolizma, sa bubrežnom insuficijencijom.

Ona kaže da vakcina ima dovoljno  i da će u kontinuitetu biti nabavljane dodatne količine inostranih proizvođača.

Ona je navela da je posle više godina INstitut Torlak proizveo domaću vakcinu, čija se isporuka očekuje za desetak dana.

Pojašnjava da predstoji sezona respiratornih infekcija i da je važno je da se građani zaštite od gripa, jer sezonski grip može biti teško oboljenje. Procenjuje se da grip godišnje u svetu odnese između 250.000 i 500.000 života.

„Vakcinacija je posebno važna ove godine kada je u cirkulaciji virus korona, te istovremena infekcija dva virusa može povećati rizik za komplikacije“, pojasnila je naša sagovornica.

Kisić Tepavčević podseća da je u poslednje dve godine povećano interesovanje građana za vakcinaciju i prepoznat je veliki značaj tog vida prevencije.

„Pre pandemije smo predvideli dodatne doze vakcina, za oko 50.000 doza više nego prethodne sezone. U postupku javne nabavke nabavljeno je 344.00 doza vakcina“, navela je ona.

Leave a reply