MURAL CELE KULAMural naslikan sredinom maja na zgradi osnovne škole Ćele kula u Nišu može da ostane, ali mora da stigne i zvanično odobrenje opštine Medijana. U školi sumnjaju da je mural prijavio njihov suspendovani radnik, ali pošto je zahtev pri kraju, ta prijava ipak neće uroditi plodom. A kako sve češće umetnici, stanari zgrada, zaposleni u institucijama žele da zidove zgrada ukrase muralima, u komunalnoj inspekciji Medijane podsećaju da se ništa ne može raditi bez odobrenja nadležne opštine.

Mural koji simbolizuje mir i slobodu nastao je za vreme likovne kolonije u školi Ćele kula, sredinom maja. Naslikala su ga dva umetnika iz Pirota i njihova koleginica iz Niša. Želeli su da zaprljani zid prikriju i ulepšaju. Ali, kako objašnjavaju u niškoj školi, zbog prijave suspendovanog kolege, mural je postao problem.

„Da nije toga, ne bimo imali nikakvih problema. Bili su ljudi iz Komunalne policije i iz opštine Medijana, svi su zadovoljni našim radom. Komunalna policija još čeka taj papir, koji treba danas da nam stigne“, kaže direktorka škole Zorica B. Jovanović

Posle posete Komunalne policije škola se odmah obratila opštini Medijana, kako bi pribavila neophodnu dokumentaciju. Procedura je, kažu u Medijani, pri kraju.

U poslednje vreme mnogi žele da upravo muralima ulepšaju muralizgled zgrade u kojoj rade ili žive. Takav je slučaj bio i sa stanarima zgrade u ulici Majakovskog, za koje su učenici Umetničke škole naslikali lik tenisera Novaka Đokovića. Za nadležne to je prihvatljivo, ali se mora imati zvanično odobrenje opštine.

„Slikanje murala je dozvoljeno. Treba dati zahtev, reći o kojoj površini se radi, ko će to da radi, i šta bi trebalo na muralu da se vidi“, objašnjava načelnik uprave GO Medijana Saša Markišić.

Isto važi i za ispisivanje grafita, ali samo onih koji sadržajem ne vređaju na političkoj, rasnoj, verskoj osnovi. A bez odobrenja, može da usledi kazna. Za razliku od Helsinkija ili Berlina, u Srbiji se, za sada, ispisivanje grafita ne tretira kao umetnost, pa je upravo za taj prekršaj, po Odluci o komunalnom redu, kazna 5.000 dinara.