TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Hronika Udarne

ZA NEDELJU DANA IZRICANJE PRESUDE DŽONIĆU: ON NEGIRA KRIVICU, TUŽILAŠTVO TRAŽI DOŽIVOTNI ZATVOR(VIDEO)

Završnim rečima tužilaštva i odbrane u Višem sudu u Nišu nastavljeno je suđenje penzionisanom vatrogascu Goranu Džoniću koji se tereti za teško ubistvo tročlane porodice Đokić. Posle istrage koja je trajala 15 meseci i dokaznog postupka od gotovo tri meseca, Džonić i dalje negira krivicu.

Posle ovog ročišta koje je i poslednje, predsedavajući sudija Mirko Drašković je odredio termin za izricanje presude optuženom 13. juna. Ukoliko bude proglašen krivim za teško ubistvo troje svojih rođaka, Džoniću bi mogla da bude izrečena kazna doživotnog zatvora.

Pedesetdevetogodišnji Goran Džonić okovan lancima stigao je u niški Viši sud na ročište na kojem je poslednji put imao priliku da iznese svoju odbranu na optužbe da je ubio porodicu Đokić iz Aleksinca. Završnu reč je prvo dalo tužilaštvo, koje je istaklo da je u dokaznom postupku utvđeno da je Džonić kriv za teško ubistvo Gorana, njegove supruge Gordane i njihove ćerke Lidije Đokić.

Zamenica Višeg javnog tužioca Tatajana Steavnović je predložila kaznu doživotnog zatvora. To su u svojim završnim rečima istakli i advokati oštećene porodice Đokić i zatražili od suda da u vidu ima i njegovo ponašanje tokom suđenja jer nijednom nije pokazao kajanje i provocirao je članove porodice njegovih žrtava.

Naveli smo da je nesporno utvrđeno da je optuženi zaista izvršio ono što mu se stavlja na teret na način i u vreme i na mestu kako mu se u optužnici i stavlja na teret. Pritom smo tražili da sud posebno ceni bezobzirno ponašanje tokom postupka i izvršenja krivičnog dela sa predlogom za kaznu doživotnog zatvora”, rekla je advokatica porodice Đokić, Tamara Antić. 

Prilikom predlaganja kazne bio sam siguran da je trebalo predložiti najtežu kaznu a ali moj lični stav je da u srpskom zakonodavstvu nije trebalo ukidati smrtnu kaznu”, objašnjava Zoran Vitković advokat porodice Đokić. 

Goran Džonić je na kraju ovog suđenja izjavio da je sve izmišljeno i da su svi njegovi iskazi iznuđeni 24-časovnim batinama jer se prvo branio ćutanjem. Dodao je i da je učino takvo krivično delo da ne bi predap oružje već da bi pobegao iz zemlje.

Goran Džonić optužen je za ubistvo Gorana, gordane i njihove ćerke Lidije Đokić iz Aleksinca koje se dogodilo u noći između 26 i 27. septmebra 2021. godine. Posle opsežne potrage njihova spaljena tela pronađena su 2. oktobra iste godine u ataru sela Moravac. Džonić je do sada u svim obraćanjima na sudu negirao krivicu.

ZA NEDELJU DANA IZRICANJE PRESUDE DŽONIĆU

Više javno tužilaštvo tereti Džonića za teško ubistvo tročlane porodice Đokić, ali i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, za šta je tužilaštvo za oružje tražilo 10, a za posedovanje municije četiri godine zatvora odnosno da mu se primenom zakona izrekne jedinstvena kazna – doživotni zatvor.

Smatramo da sud nije utvrdio sve bitne činjenice koje se stavljaju na teret optuženom koji i dalje smatra da nije kriv. Tražila sam ukidanje pritvora i oslobađajuće presude. Što se presude tiče ne bih da kalkulišem kaznama”, izjavila je advokatica optuženog Biljana Pešić. 

Džonić je priveden 20. oktobra 2021. godine kada je pritvoren. Pripremno ročište je bilo 22. februara, dok je javnim čitanjem optužnice i iznošenjem odbrane glavni pretres počeo 14. marta. Nakon tri meseca suđenja izricanje presude zakazano je za 13. jun 2023.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com