ZA NEKE NIŠLIJE NARODNI KAZAN JEDINI SPAS (VIDEO)

ZA NEKE NIŠLIJE NARODNI KAZAN JEDINI SPAS (VIDEO)

Oko hiljadu Nišlija trenutno se hrani u Narodnoj kuhinji. Za mnoge je to jedini obrok dnevno i bukvalno za neke Nišlije jedini spas. Hrana, koju se priprema u kuhinji Studentskog centra, se deli na 12 punktova u gradu svakog radnog dana. Pravo na narodnu kuhinu imaju građani koji su siromašni, a radno nesposobni.

Ljubomir Paunković i njegova supruga više od šest godina su korisnici Narodne kuhinje. Primanja su mala, a oni zbog zdravstvenih problema ne mogu da rade. Obroci koje dobijaju svakog radnog dana odlična su dopuna za ono što uspeju sami da pripreme. Kaže da se sve teže živi.

Solidna je hrana, ne mogu da kažem da je najgora. Neka slatka sredina. Solidno je, ima da se pojede, niste na ulici i ne prosite. Meni i ženi mnogo znači. Ona penziju nema, moja primanja su mala, dodaje Paunković.

Ima i onih koji nisu baš zadovoljni hranom.

Nekad ga prekuvaju, nekad ga ne skuvaju. I domaćici se dešava da ne ugodi, ali…. Subotom i nedeljom nema ništa, kaže jedna od korisnica Narodne kuhinje

U Organizaciji Crveni Krst kažu da je najvažnije da se vodi računa o kalorijskoj vrednosti svakog obroka.

A broj korisnika se poslednjih godina ne menja. Na narodnom kazanu je oko 1000 korisnika.

Ranijih godina imali smo tendenciju da bude manji broj. Pravo je ostvarivalo takođe hiljadu ljudi, ali manje njih je koristilo uslugu. Sada bude 950, pa i svih 1000 korisnika. U dane praznika delimo im pojačani obrok, kaže Sanja Stojanović, sekretar Crvenog Krsta.

Crveni krst je za uslugu Narodne kuhinje ove godine opredelio 12 miliona dinara, a grad Niš kao partner tri puta više novca.

Narodna kuhinja je višegodišnji projekat niškog Crvenog krsta.

HUMANISTI, PROFESIONALCI I VOLONTERI POMAŽU U NEVOLJI I NESREĆAMA

Crveni Krst Niš je nezavisna humanitarna, dobrovoljna i neprofitna organizacija koja postoji već 141 godinu.

Foto: FB Crveni krst Niš

Deo je Crvenog krsta Srbije i pokriva teritoriju niških opština. U svom sastavu ima tim stručnjaka sa višegodišnjim iskustvom i veći broj volontera, koji rade na ukazivanju prve pomoći i nege povređenih i obolelih, motivisanju građana za dobrovoljno davalaštvo krvi i sprovođenje poslova Službe traženja.

CK Niš pokrеćе, sprovodi ili učеstvujе u raznim humanitarnim akcijama u kojima jе cilj ublažavanjе stanja nеsrеćе ugrožеnih. Organizujе, obučava i priprеma еkipе za prvu pomoć, higijеnsko – еpidеmiološku zaštitu, nеgu povrеđеnih i obolеlih, psihosocijalnu podršku, psihološku pomoć stanovništvu i tеhničku pomoć za izvršavanjе zadataka u slučaju prirodnih, еkoloških i drugih nеsrеća kao i oružanih sukoba.

Popularišе dobrovoljno davalaštvo krvi i u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi, učеstvujе u organizovanju akcija dobrovoljnog davanja krvi.

POMOĆ SVIM LJUDIMA, BEZ DISKRIMINACIJE

U ostvarivanju navedenih ciljeva i zadataka, Crveni krst Niš pomaže svim ljudima, bez bilo kakve neposredne ili posredne diskriminacije po bilo kom osnovu, a naročito zbog rase, boje, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja ili sličnog statusa, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti ili psihičkog ili fizičkog invaliditeta.

POMOĆ I DRŽAVNIM ORGANIMA

Crveni krst kao organizacija pomaže državnim organima u vanrednim situacijama, logističkoj podršci i humanitarnim akcijama.

Posebno se obraća pažnja na smanjivanje rizika, prevenciju, obuku građana i informisanju.

NEZAVISNOST

Pokret je nezavisan. Nacionalna društva, koja imaju pomoćnu ulogu u humanitarnim aktivnostima svojih vlada i podvrgnuta su zakonima u njihovim zemljama, moraju uvek da sačuvaju svoju autonomiju, koja će im omogućiti da u svako doba deluju u skladu sa principima Pokreta.

DOBROVOLjNOST

To je dobrovoljni pokret za pomoć, koji ne pokreće želja za sticanjem koristi.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com