ZA SAHRANU NAJMANJE DVE PROSEČNE PLATE (VIDEO)

ZA SAHRANU NAJMANJE DVE PROSEČNE PLATE (VIDEO)

sandukPogrebno preduzeće “Gorica” u Nišu donelo je odluku o poskupljenju sahrana za 24 odsto, a nove cene će se primenjivati ako ih i kada odobri Gradsko veće. Drugačije rečeno, usluge Gorice će u proseku biti skuplje za 2.500 dinara.

Kao razlog za poskupljenje navode povećanje cena goriva i minimalne cene rada i to da su troškovi sahrane poslednji put poskupeli 2013. godine.

Nišlije kažu da je sve poskupelo a da su sahrane, računajući i pogrebnu opremu i opelo, uvek bile skupe za građane sa prosečnim platama i penzijima.

Prema odluci Nadzornog odbora javno komunalnog preduzeća „Gorica“, usluga sahrane u novo grobno mesto trebalo bi da košta 10.981 dinar, umesto dosadašnjih 9.150 dinara. Sahrana u postojeće grobno mesto je poskupela sa 17.498 dinara na 20.998 dinara. To znači da će pogrebno preduzeće “Gorica” cene ukopa povećati za 24 odsto, ukoliko to Gradsko veće i odobri.

“Godišnji zakup grobnog mesta košta 168 dinara a održavanje 452 dinara i to neće poskupeti”, kaže koordinator JKP “Gorica” Niš, Nikola Marinković. Za novo grobno mesto nakon sahrane plaća se 10 godina unapred.

2017. godine cena sahranjivanja na Novom groblju iznosila je gotovo 40.000 dinara, bez kupovine grobnog mesta. Kad se tome dodaju troškovi pogrebne opreme, prevoza, opela sa sveštenstvom kao i troškovi hladnjače do pet dana koji iznose 5.500 dinara, jedna sahrana košta minimum 70.000 dinara.

“Sanduka ima od 20.000 do 100.000 dinara, to je najskuplja stavka, ali u proseku treba izdvojiti od 30.000 dinara za pogrebnu opremu. Za sada nećemo povećavati cene”, kaže Stanislava Stanisavljević iz firme za pogrebne usluge “Had” u Nišu.     

Gradsko veće tokom ove godine odobriloje poskupljenje gradskog i prigradskog prevoza, parkiranja, odvoženje smeća, vode i taksi prevoza. „Zeleno svetlo“ za poskupljenje osim “Gorice”, sada čeka i Gradska toplana.

Na niškom Novom groblju postoji 36.000 grobnih mesta na oko 74 hekatara. To je prema procenama dovoljno za dve godine, a onda će opet morati da se širi.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com