Zaharova: Američke optužbe apsurdne, u Nišu nije rusko špijunsko gnezdo!

Zaharova: Američke optužbe apsurdne, u Nišu nije rusko špijunsko gnezdo!

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, komentarišući izjave američkih diplomata o rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, rekla da su to apsurdne optužbe.

Prema njenim rečima, američke diplomate su iznele “sasvim nepojmljive, apsurdne, izmišljene optužbe” u najgorem stilu hladnoratovske retorike, prenosi agencija RIA Novosti.

– Kao da se radi o maltene nekakvom špijunskom gnezdu Rusije na Balkanu, koje bi bilo u stanju da ugrozi američki kontingent na Kosovu – rekla je Zaharova.

Želeli bismo da se američke diplomate pozabave time kako te države, organizacije u tim državama, ocenjuju rad rusko-srskog humanitarnog centra pre nego što iznesu slične apsurdne tvrdnje, naglasila je ona.

Ona je podsetila da je od početka centar osmišljen i realizovan kao zajednička rusko-srpska humanitarna misija, orijentisana na Balkan i u saradnji sa svim zainteresovniam zemljama.

Podsetila je da je centar registrovan kao međunarodna organizacija i da je učestvovao u prevladavanju posledica izazvanih prirodnim katastrofama u Srbiji, Grčkoj, Sloveniji i BiH, kao i da su ga posećivali i predstavnici međunarodnih organizacija, uključujući UN i OEBS.

Zabrinutost zbog tog centra nedavno su izneli zvaničnik Stejt departmenta Braja Hojt Ji i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.

– I američkom ambasadoru u Beogradu su takođe više puta upućivani pozivi da poseti centar u Nišu, ali ni on ni saradnici ambasade nijednom nisu želeli da iskoriste tu mogućnost. To je fina taktika ispobana već na više mesta – svojim očima ne videti, jer ako vidiš svojim očima više ne možes da fantaziraš – konstatovala je ona.

Zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt JI nedavno je izjavio da su SAD zabrinute zbog izgradnje ruskog humanitarnog centra u Srbiji i potencijalnog specijalnog statusa za osoblje koji je Rusija tražila.

Prema njegovim rečima, Centar u Nišu, “blizu granice sa Kosovom, gde SAD imaju oko 600 američkih vojnika i 4.000 pripadnika NATO mirovnih snaga nije pozitivan pomak“.

Sličan stav izneo je i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.