Zakon će udaljiti nasilnika iz kuće?

Zakon će udaljiti nasilnika iz kuće?

Dušan MilisavljevićPredlog da se nasilnik udalji iz porodičnog doma na 14 dana sutra će se naći na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije. Zakon je predložio poslanik iz Niša Dušan Milisavljević, koji za Zonu plus kaže da očekuje da će ga narodni poslanici podržati.

Aktuelni zakon je prividno na strani nasilnika, jer je žrtva porodičnog nasilja prinuđena da beži, skriva se kod prijatelja i rodbine, ili prosto da ostane pod istim krovom sa onim ko je pretukao i maltretirao… Novi zakon menja položaj žrtve.

Ona moći 14 dana da ostane kod kuće sa svojom decom, ne mora da se krije i da beži u modricama ili posekotinama i da utočište traži u sigurnoj kući ili kod prijateljica, kaže Milisavljević.

U tom periodu žena će imati policijsku zaštitu i moći će na miru da odluči šta dalje – da li će da pokrene brakorazvodnu parnicu, tužbu sudu ili će se pomiriti s njim.

Milisavljević je predlog novog zakona sačinio u saradnji sa Autonomnim centrom i ostalim organizacijama koje se bore za prava žena. Imaju podršku ženske parlamentarne grupe sastavljene od narodnih poslanica svih partija i ministarke Zorane Mihajlović, poverenice za rodnu ravnopravnost Brankice Janković. Očekuje podršku i ostalih narodnih poslanika, kako bi taj predlog zaživeo. U evropskom zakonodavstvu, ovakav tretman nasilnika je uobičajena mera.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com