KOMUNALNA PREDUYECAU javnim gradskim komunalnim preduzećima pravo zamešateljstvo sa isplatom zarada. U većini njih, radnicima se isplaćuje manje nego što propisuju kolektivni ugovori, pa i Vlada Republike Srbije, tvrde u Samostalnom sindikatu. Modeli za smanjenje su različiti, ali se svode na isto. U Medijani je problem jer je radnicima isplaćivano manje, nego što propisuje kolektivni ugovor. Neki su zbog toga i tužili preduzeće.

Desetak njih tužilo je Medianu, a priča se da se još neki spremaju da presaviju tabak, kaže predsednik Samostalnog sindikata JKP Mediana Grozdan Mitić.

U Direkciji za izgradnju grada drugi problem. Masa zarada projektovana je na broj stalno zaposlenih radnika. Sindikati tvrde da se iz iste mase isplaćuju I radnici naprimani na odredjeno, kao i oni angažovani na privremeno povremenim poslovima. Medjutim, oni ipak nisu tužili firmu, ni grad.

I u Objedinjenoj naplati problem, ali ne višegodišnji već je praksa isplate manjih plata radnicima uvedena, po rečima sindikalaca decembra prošle godine.

Tražili smo od direktora u revizora da objasne šta se dešava. Kada nam kažu tada ćemo da vidimo šta ćemo, kaže preds. Samostalnog sindikata Objedinjene naplate Dragan Nikolić.

Naisus je pa poseban problem. Tamo se, tvrde sindikalci ne poštuje ni najniža, zakonom utvrdjena cena rada, već je za najniži koeficijenat obračunata zarada 19.700-bruto. U Naisusu ne postoji ni kolektivni ugovor, nego se tri godine radnici i poslovodstvo preganjaju oko njegovog donošenja, dodaju u Samostalnom sindikatu vodovoda.

U sindikatu Mediane kažu da su radnici i poslovodstvo razgovarali o rešenju problema.

Postoji neki predlog da se svima linearno isplati po 212 000 dinara, u 36 meseci počev od aprila, naglašava Grozdan Mitić.

Medjutim, s obzirom na to da su potpisnici kolektivnog ugovora sindikat, poslovodstvo i grad, sve tri strane moraju da pristanu na dogovor. Sastanak izmedju poslovodstva Mediane i nadležnih iz grada je održan, ali će se rezultati znati za nedelju dana, do kada će biti precizirani svi detalji, kaže za Tv Zona plus zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković.

By rezija