Zaposleni u kulturi traže zaostale zarade

Zaposleni u kulturi traže zaostale zarade

Still1229_00003Više od 400 zaposlenih u niškim kulturnim ustanovama preti štrajkom, jer nisu primilo drugi deo zarade za novembar. Kažu da očekuju hitan odgovor iz grada, a gradonačelnik Niša poručuje da će plate primiti sa zakašnjenjem jer su probijene pozicije u budđetu. Tvrdi da je reč o samo četiri od ukupno 9 ustanova kulture koje zapošljavaju 440 ljudi. I dodaje da grad Niš sa toliko zaposlenih u kulturu, zaslužuje mnogo kvalitetniji kulturni život!

Za 2014. godinu zaposleni u niškoj kulturi primiće 10 i po plata. Tvrde da im je polovina zarade zakinuta još u septembru prošle godine, a da ove nisu dobili drugi deo zarade za novembar.

Kažu da za sada niko od nadležnih nije odgovarao na njihove dopise. Ipak, nadaju se da će problem rešiti razgovorima sa nadležnim institucijama. Ukoliko se rešenje ne pronađe možda će posle Božića preći na neke radikalnije mere.

U Nišu ima 9 ustanova kulture, a gradonačelnik Niša tvrdi da će samo 4 ustanove imati problem sa platama, jer su mase za zarade probijene, dok je NKC iz svojih sredstava uspeo da obezbedi novac koji će zaposlenima biti isplaćen. Ostali će, kaže Zoran Perišić, zaostatak u ispalti biti nadoknađen posle Božića.

U niškim kulturnim ustanovama zaposleno je više od 400 ljudi, a prosečna plata na nivou Srbije je oko 34 hiljade dinara.

S druge strane, u sindikatima zaposlenih u kulturi tvrde da ta oblast nije dovoljno sagledana ni u gradu, ni na nivou Srbije jer se iz budžeta za ovu oblast izdvaja svega 0,65 odsto novca.

 

 

One thought on “Zaposleni u kulturi traže zaostale zarade

 1. Zašto nam onda Gradonačelnik ne da otkaz? Ako već nije zadovoljan našim radom. Brate mili, lepo budi muško i preseci! Nema više ustanova kulture! Ionako vas samo nerviramo i samo smo vam balast.

  Koliko Grad izdvaja za projekte ustanova kulture?
  Ustanovi u kojoj radim, Grad nije odobrio niti 1 jedini dinar ni za jedan projekat od 2004. godine! Svake godine ista priča, nemamo sada, ali od iduće godine…

  A kada novac obezbedimo preko Ministarstva kulture, onda taj novac dođe na račun Grada i mi taj novac ne vidimo!!!!

  Koliko Grad duguje pojedinim ustanovama kulture na ime projekata odobrenih i finansiranih od strane Ministarstva kulture? Ima projekata i iz 2012. godine…

  Znači:
  1. ne damo vam pare za projekte iz gradskog budžeta
  2. ne damo vam pare za projekte iako nije iz gradskog budžeta
  3. a sada vam ne damo ni za plate

  A kako se to zapošljavaju u kulturi? Zar zapošljavanje još krajem prošle godine nije stopirano? I moguće je samo uz saglasnost gradonačelnika?

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com